GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska kupila De Sadeov rukopis za 4,5 milijuna eura

Francuska kupila De Sadeov rukopis za 4,5 milijuna eura
RUKOPIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2021 / 07:46
Autor: SEEbiz
PARIZ - Francuska je nabavila originalni rukopis "120 dana Sodome" Marquisa de Sadea za 4,5 milijuna eura, sačuvavši to djelo koje je smatra nacionalnim blagom, objavilo je u petak ministarstvo kulture.

Erotsko remek-djelo iz 18. stoljeća imalo je tijekom stoljeća burnu sudbinu, no budućnost mu je sada sigurna nakon što je privatni donator uskočio s novcem.

Ministarstvo kulture je u prosincu 2017. zaustavilo prodaju na dražbi proglasivši djelo nacionalnim blagom i zabranilo izvoz iz Francuske.

Sada je platilo 4,55 milijuna eura kako bi ga zadržalo u zemlji.

Prije intervencije države, rukopis je trebalo biti prodan na aukciji povijesnih dokumenata u vlasništvu francuske investicijske tvrtke Aristophila, zatvorene prije dvije godine zbog skandala u kojem su propali novci investitora.

Kontroverzno djelo o četvero bogatih libertinaca u potrazi za vrhunskim seksualnim užitkom de Sade je napisao na komadima pergamenta koje je prošvercao u ćeliju u zatvoru Bastilji.

Novac za kupnju na dražbi dao je Emmanuel Boussard, bivši investicijski bankar, a rukopis će ući u kolekciju knjižnice Arsenal u Parizu, podružnice Francuske nacionalne knjižnice.

Francuski sudovi zaplijenili su 130.000 povijesnih dokumenata koje je Aristophil 2015. kupio za svoje investitore, nakon što je policija otkrila da je tvrtka zapravo velika piramidalna shema.

Libertinac progonjen tijekom kraljevskog režima i nakon Francuske revolucije, markiz pravoga imena Donatien Alphonse Francois de Sade (1740.-1814.) dobar je dio života proveo u zatvoru.

Književne zasluge nisu mu bile priznate sve do 20. stoljeća kada je zgražanje nad njegovom literaturom zamijenilo razumijevanje njegovih ideja sažetih u pojmu "sadizam" nazvanom po njemu.

Tagovi: 120 dana Sodome, Marquis de Sade, Francuska
PROČITAJ I OVO
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE