GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska se od Belmonda oprašta 9. rujna

Francuska se od Belmonda oprašta 9. rujna
OPROŠTAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 10:00
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska će 9. rujna odati počast nedavno preminulom glumcu Jean-Paulu Belmondu u pariškom kompleksu Doma invalida, izvijestilo je u utorak francusko predsjedništvo.

Belmondo, zaštitno lice francuskoga novog vala umro je u ponedjeljak u svojem domu u dobi od 88. godina.

Predsjednik Emmanuel Macron je na Twitteru u ponedjeljak napisao da je Francuska izgubila svoje "nacionalno blago".

Karizmatični glumac koji je često sam izvodio vratolomije u filmovima, šezdesetih je počeo glumiti u mainstream filmovima te je postao jedan od vodećih francuskih akcijskih junaka.

Nakon manjih uloga u kazalištu i na filmu njegov glumački put odredio je susret s Jean-Lucom Godardom s kojim je snimio kultni film "Do posljednjeg daha". Ta prva veća uloga koju je ostvario 1960. uz Jean Seberg, izbacuje ga u sam vrh filmske umjetnosti. Zajedno s Alainom Delonom uskoro postaje velikan francuskog i svjetskog filma.

Od "Ludog Pierrota" do "Asa nad asovima", ovaj glumac s nesvakidašnjom karizmom ostvario je zavidnu pedesetogodišnju filmsku karijeru tijekom koje je snimio 80 filmova.

Dom invalida (Hotel national des Invalides) je izgrađen između 1670. i 1676. godine kao mjesto za umirovljenje francuskih vojnika, a koristio se i kao mjesto pokopa francuskih maršala i generala.

Ova je pariška znamenitost najpoznatija po tomu što se ondje nalazi grobnica Napoleona Bonapartea. U sklopu kompleksa su Muzej oružja, Muzej suvremene povijesti i Muzej reljefa.

Tagovi: Jean-Paul Belmondo, Jean-Luc Godard, Alain Delon, Emmanuel Macron, Do posljednjeg daha
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE