GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuski glumac Vincent Lindon predsjednik žirija 75. Filmskog festivala u Cannesu

Francuski glumac Vincent Lindon predsjednik žirija 75. Filmskog festivala u Cannesu
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 13:03
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuski glumac Vincent Lindon bit će predsjednik žirija ovogodišnjega 75. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 17. do 28. svibnja, objavili su organizatori na svojim internetskim stranicama.

Glumac će u toj ulozi naslijediti američkog redatelja Spikea Leeja, prošlogodišnjeg predsjednika žirija, koji je dodijelio Zlatnu palmu filmu 'Titane' francuske redateljice Julije Ducournau, u kojemu glumi i Lindon.

"Iznimna mi je čast i vrlo sam ponosan što mi je, usred brojnih događanja kroz koja prolazimo u svijetu, povjerena sjajna i teška zadaća predsjednika žirija Festivala u Cannesu", rekao je Lindon.

Ove se godine za Zlatnu palmu natječe 21 film u konkurenciji, a među njima su i filmska ostvarenja Kanađanina Davida Cronenberga i Rusa Kirilla Serebrenikova.

Na festivalu će se svojim filmovima predstaviti samo tri redateljice: Francuskinja Claire Denis filmom 'Stars at Noon', još jedna Francuskinja Valeria Bruni Tedeschi filmom 'Les Amandiers' i Amerikanka Kelly Reichardt filmom 'Showing Up'.

U žiriju je, uz francuskog glumca pet muškaraca i četiri žene, među njima britansko-američka glumica Rebeca Hall, indijska glumica Deepika Padukone, švedska glumica Noomi Rapace, talijanska glumica i redateljica Jasmine Trinca, iranski redatelj Asghar Farhadi, francuski redatelj Ladj Ly, američki redatelj i pisac Jeff Nichols i norveški redatelj Joachim Trier.

Isabelle Huppert je bila posljednja francuska filmska zvijezda koja je 2009. predsjedala žirijem prestižnoga filmskog festivala.

U njegovoj povijesti slavnim francuskim ličnostima ta je uloga često povjeravana u obljetničkim godinama.

Predsjednik žirija 40. Festivala u Cannesu godine 1987. bio je Yves Montand, predsjednik žirija 45. izdanja Festivala 1993. bio je Gerard Depardieu, a Isabelle Adjani je 1997. predsjedala žirijem 50. Festivala.

Tagovi: Vincent Lindon, Noomi Rapace, Filmski festival u Cannesu, Spike Lee, Claire Denis, Gerard Depardieu, Rebeca Hall, Deepika Padukone
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE