GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuski institut: Izložba u čast hrvatskoga kolektiva KOMIKAZE

Francuski institut: Izložba u čast hrvatskoga kolektiva KOMIKAZE
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2020 / 16:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Francuski institut pripremio je u okviru Godine stripa 2020. izložbu u čast hrvatskoga kolektiva "KOMIKAZE", čija je publikacija “Komikaze # 18” u 2020. osvojila nagradu za najbolji alternativni strip na festivalu u Angoulemeu, a izložba će biti otvorena 16. lipnja.

Hrvatski kolektiv "KOMIKAZE" osvojio je nagradu u Angoulêmeu u konkurenciji 27 zemalja, a na tom festivalu nagrađuje se najbolja svjetska alternativna produkcija fanzina i stripa.

Kako je u ponedjeljak izvijestio Francuski institut u Hrvatskoj, riječ je o nagradi koja je u prošlosti omogućavala otkrivanje često nepoznate produkcije različitih zemalja - Slovenije, Finske, Litve i Libanona, kao i početke brojnih autora. Jedan od njih je i Lewis Trondheim koji je redovito objavljivao u fanzinu "Le Lézard" pobjedniku iz 1990., prije nego što je osvojio Grand Prix 2006.

Važno priznanje hrvatskoj i regionalnoj neovisnoj produkciji

Kako je istaknuto, spomenuta nagrada važno je priznanje hrvatskoj i regionalnoj neovisnoj produkciji. U zemlji u kojoj je, navedeno je, područje knjige već nekoliko godina u teškoćama, ovo priznanje može potaknuti razvoj naklade budući da se već više dobitnika ove nagrade počelo profesionalno baviti izdavaštvom.

Nagrađenu publikaciju uredila je Ivana Armanini, nakladnica, kustosica i grafička umjetnica, važno ime regionalne scene stripa. Francuski institut u Hrvatskoj, u okviru grupne izložbe "Ona se budi" ("Elles se réveillent") ostvarene u okviru regionalnoga projekta s Francuskim institutima Srbije i Slovenije, već je u 2018. izložio nekoliko tabla ove umjetnice koja se snažno zalaže za priznavanje žena autorica stripa na području Balkana.

Album na 120 stranica, zamišljen kao izbor iz publikacije koja se online objavljuje tri puta godišnje, okuplja radove 23 autora iz 11 zemalja.

Autori iz Hrvatske su - Smelly Feet Dog, Miro Župa, Ivan Marušić, Damir Stojnić, Hrvoje Šebić-Gaz, Stipan Tadić, Agata Lučić, Luka Čačić, Ena Jurov i Ivana Armanini. Iz Srbije su zastupljeni autori Iva Atoski, Danica Dedić i Radovan Popović, iz Portugala Francisco Sousa Lobo, Robert Zant iz SAD-a, Štěpánka Jislová iz Češke, Zlatko Kristevski iz Sjeverne Makdonije, Bambi Kramer, Vittorino Curci i Ferraglia iz Italije, iz Japana Harukichi, Jelle Kindt iz Belgije te Nils Bertho iz Francuske. Autor omotnice je Radovan Popović.

Izložbe će biti otvorena u utorak, 16. lipnja, u 19h u Francuskom institutu u nazočnosti kustosice Ivane Armanini, a može se razgledati do 2. srpnja.

Ova izložba u produkciji Francuskog instituta u Hrvatskoj bit će potom predstavljena na festivalu Supertoon animation u Šibeniku od 20. do 24. srpnja.

Tagovi: Francuski institut, KOMIKAZE, Zlatko Kristevski, Ivana Armanini, Iva Atoski, Smelly Feet Dog, Miro Župa, Ivan Marušić, Damir Stojnić, Danica Dedić
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE