GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuski strip-autor Cyril Pedrosa u Zagrebu

Francuski strip-autor Cyril Pedrosa u Zagrebu
STRIP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 19:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodno priznati strip-autor Cyril Pedrosa boravit će od 19. do 26. svibnja u Zagrebu, gdje će sudjelovati u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici, uključujući otvorenje izložbe originalnih tabli 'Zlatno doba' te druženje na festivalu stripa Crtani Romani Šou.

Cyril Pedrosa (1972.) cijenjeni je francuski strip-autor i pisac. Studirao je animaciju na École des Gobelins. Potom se nakratko pridružio Disneyjevim studijima gdje je radio na filmovima 'Zvonar crkve Notre-Dame' i 'Herkul'. Nakon sastanka sa scenaristom Davidom Chauvelom okrenuo se stripu. Objavio je brojna djela, uključujući 'Autobio', humorističnu seriju o ekologiji, 2004. godine, te 'Portugal', koja govori o nedostatku nadahnuća i bezličnosti svakodnevnog života autora stripa koji će se ponovno roditi 2011. godine.

Ove su mu knjige donijele brojna priznanja: Nagrada Le Point de la BD, Svjetska nagrada Bédélys, Nagrada knjižničara stripa, Nagrada publike na festivalu u Angoulêmeu. Nakon toga nastaju djela 'Les Équinoxes' (Ravnodnevnice, 2014.) i 'L’âge d’or' (Zlatno doba, 2018.), koje će jednoglasno pozdraviti čitatelji i kritičari.

Pedrosa će od 19. do 26. svibnja boraviti u Zagrebu kao prvi francuski autor koji će ostvariti rezidencijalni boravak u Hrvatskoj u okviru novog programa francusko-hrvatske suradnje u području stripa, uz potporu hrvatskog P.E.N. kluba.

Tijekom boravka umjetnik će sudjelovati u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici. Program boravka uključuje, u četvrtak 20. svibnja, susret s autorom u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u organizaciji hrvatskog P.E.N. centra, nakon čega će u prostorima Francuskog instituta autor sudjelovati u otvorenju i predstavljanju izložbe originalnih tabli svojeg stripa 'L’âge d’or' (Zlatno doba).

Izložba predstavlja izbor originalnih tabla drugog sveska epskog grafičkog romana 'Zlatno doba', koji su zajedno napisali Cyril Pedrosa i Roxanne Moreil. Ova utopijska i namjerno feministička politička basna u obliku srednjovjekovne priče govori o herojskoj sudbini pale princeze i priča o pustolovinama u kojoj se pokazuje sposobnost ljudi da izmisle zajedničku budućnost.

Za realizaciju ovih raskošnih crteža, Cyril Pedrosa crpio je inspiraciju iz srednjovjekovne umjetnosti, oltarnih slika, vitraja i iluminacija. Ovaj drugi svezak željno je iščekivan u Francuskoj nakon velikog uspjeha prvog, koji je ujedno osvojio nagradu Landerneau i nagradu BD Fnac-France Inter.

Cjelovitu priču objavit će naklada Fibra na hrvatskom jeziku nakon 20. svibnja, uz potporu Francuskog instituta u okviru Programa pomoći izdavaštvu.

Pedrosa će za vrijeme svoje rezidencije u Zagrebu održati i radionicu crtanja namijenjenu svim razinama, uključujući početnike; masterclass sa studentima Likovne akademije u Zagrebu, sudjelovat će u regionalnom seminaru edukacije za knjižničare iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Albanije na temu kulturne medijacije i razvoja publike u području stripa, a sa svojim će se čitateljima susresti i 22. svibnja u klubu The Beertija, u okviru festivala stripa Crtani Romani Šou, kada će potpisivati knjige.

Izložba 'L’âge d’or' i rezidencija autora Cyrila Pedrose u Zagrebu dio su novog sporazuma bilateralne suradnje u području stripa koji su potpisale vlade Hrvatske i Francuske u veljači 2021. povodom obilježavanja stogodišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj. Nositelji projekta su Francuski institut u Hrvatskoj i Ministarstvo kulture i medija RH, u suradnji s Međunarodnim centrom stripa i slikovne umjetnosti iz Angoulêmea. Cilj programa je razvoj umjetničkih razmjena i priznavanje ovog medija kroz njegove edukativne, kulturne i gospodarske potencijale.

Foto: Europe Comics

Tagovi: Cyril Pedrosa, strip, École des Gobelins, Crtani Romani Šou
PROČITAJ I OVO
Preminula poznata novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan
IN MEMORIAM
Preminula poznata novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan

ZAGREB - Prevoditeljica, novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan preminula je nakon bolesti u subotu u 76. godini u bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Vortex Strings i Jana Fabijanić u Hrvatskom glazbenom zavodu
KONCERTI
Vortex Strings i Jana Fabijanić u Hrvatskom glazbenom zavodu
ZAGREB - Gudački kvartet Vortex Strings održat će u utorak 15. lipnja u Hrvatskom glazbenom zavodu drugi ovosezonski koncert nazvan Beyond classic s odličnim crossover programom, a posebna gošća je Jana Fabijanić.
Izložba Igre i igračke - svjedoci vremena otvara se u Etnografskom muzeju
IZLOŽBE
Izložba Igre i igračke - svjedoci vremena otvara se u Etnografskom muzeju
ZAGREB - U sklopu izložbenog projekta "Igračke - djetinjstvo zauvijek" u subotu se u Etnografskom muzeju otvara gostujuća izložba Hrvatskog povijesnog muzeja "Igre i igračke - svjedoci vremena".
Event industrija: Izrađena platforma za normalizaciju poslovanja
PLATFORMA
Event industrija: Izrađena platforma za normalizaciju poslovanja
ZAGREB - Iz event industrije izvijestili su u petak kako su s Ministarstvom kulture i Nacionalnim stožerom civilne zaštite formulirali platformu za financijski poticaj za pokretanje i normalizaciju poslovanja pravnih subjekata event industrije te se radi na radnim dozvolama za izvođače.
Elton John Brexit smatra katastrofom za mlade britanske glazbenike
STAVOVI
Elton John Brexit smatra katastrofom za mlade britanske glazbenike
LONDON - Elton John upozorio je na izgubljenu generaciju u britanskoj glazbenoj industriji zbog porasta troškova u organizaciji koncertnih turneja Europom radi izlaska Britanije iz EU-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE