" /> "> Gavella: Čovjek-jastuk Martina McDonagha otvara novu sezonu | SEEbiz.eu

Gavella: Čovjek-jastuk Martina McDonagha otvara novu sezonu

Gavella: Čovjek-jastuk Martina McDonagha otvara novu sezonu
KAZALIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2021 / 12:32
Autor: SEEbiz/h

ZAGREB - Gradsko dramsko kazalište Gavella u novu sezonu 2021./22. ulazi optimistično iako još uvijek izmješteno iz svoje matične zgrade u Frankopanskoj ulici, a otvorit će ju u rujnu premijerom predstave "Pillowman" po nagrađivanom tekstu Martina McDonagha u režiji Vanje Jovanovića.

Nakon što je zgrada kazališta teško oštećena u potresu u ožujku 2020., kazalište Gavella tijekom protekle sezone i pol nije bilo u mogućnosti igrati na svojoj pozornici. Gavelline predstave i projekte ugostili su kazalište Komedija, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, a dio repertoara gostovao je i u Tunelu Grič, u Atriju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža te u KUC-u Travno, koji je postao Gavellin privremeno-stalni dom.

Ostvaren je i niz koprodukcijskih suradnji, s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku, Hrvatskim narodnim kazalištem u Zadru i Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu, a iz kazališta najavljuju da će na isti način djelovati i u budućnosti, budući da radovi na sanaciji od potresa na zgradi kazališta nisu ni blizu završetka.

Usprkos tome, Gavella je sezonu završila s nizom realiziranih premijernih i repriznih izvedbi predstava, te brojnim gostovanjima, pregršt nagrada i punim gledalištima.

U protekloj sezoni premijerno su izvedeni komadi "Višnjik" u režiji Dražena Ferenčine i koprodukciji s Osječkim ljetom kulture i HNK u Osijeku; autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića "Zagreb 2020", autorski projekt Enesa Vejzovića "Obavezan smjer", "Posjet stare dame" u režiji Dore Ruždjak Podolski, "Usidreni" u režiji Anastasje Jankovske i koprodukciji s HNK u Zadru i HNK u Splitu, te "Djetinjstvo u Agramu" u režiji Senke Bulić, koprodukcija s Festivalom Miroslav Krleža.

Gavelline su predstave gostovale u Opatiji, Puli, Dubrovniku, Krapini, Novom Sadu, te na festivalima Sterijino pozorje, Marulićevi dani, Dani satire Fadila Hadžića, Gfuk.

Na 30. Marulićevim danima predstava "Kiklop" dobila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini, Saša Anočić dobio je nagrade za najbolju režiju i za najbolju adaptaciju teksta, Franjo Dijak nagrađen je za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Melkiora, a Zdravko Stolnik nagrađen je za dizajn svjetla.

Na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta, predstava "Hotel Zagorje" proglašena je najboljom predstavom u cjelini, a Anica Tomić dobitnica je nagrade za najbolje redateljsko ostvarenje.

Iduću sezonu Gavella započinje premijerom teksta "Pillowman" britanskog dramatičara Martina McDonagha, ovjenčanog Nagradom Olivier za najbolju novu dramu, Nagradom New York Drama Critics' Circle za najbolju novu stranu dramu, dvjema Nagradama Tony i mnogima drugima.

"Čovjek-jastuk" jedan je od onih tekstova koji nas istodobno uznemiruje i uzbuđuje, nepredvidljivo i drsko, brutalno i nježno, zavodljivo i odbojno, ističu iz Gavelle.

McDonagh ima dar i sposobnost nagovoriti nas da uskočimo u "vlak smrti" kojim nas je odlučio povesti u mrak, gdje će nas, vođene šinama krimi-zapleta i uronjene u izmaglicu gothic-atmosfere, ostaviti bez daha, nasmijavajući nas i strašeći.

Ponekad, kao i likovi u komadu, nismo sigurni što je istina, a što laž, što je učinjeno, a što zamišljeno, te kada nas se navodi na krivi put ne bismo li još više posumnjali u vjerodostojnost tragova koji nas vode kroz labirint "Čovjeka-jastuka".

U režiji Vanje Jovanovića, "Čovjek-jastuk" okuplja izuzetan glumački kvartet oko partiture zagušljive sugestivnosti, u kojoj svjetlo postoji, no likovi se pitaju – a i mi s njima – odakle ono dopire. Je li to vjera u važnost pričanja priča, u ljudskost, milosrđe i sućut koje postoje i u totalitarnoj tami jednog svijeta u kakvom se nadamo da ne živimo...?

Igraju Živko Anočić, Nikola Baće, Sven Šestak i Franjo Dijak, a premijera je zakazana za rujan 2021.

Nova sezona donosi i još jedan festival Gavelline večeri – nakon prošlogodišnjeg odgođenog izdanja, 35. Gavelline večeri održat će se u prosincu 2021. u odabiru Dražena Ferenčine, Sonje Kovačić i Enesa Vejzovića.

"U sljedeću sezonu ulazimo vrlo optimistično te se radujemo ponovnom susretu s publikom, na svim potencijalnim pozornicama", poručuju iz toga kazališta.

Tagovi: Gradsko dramsko kazalište Gavella, nova sezona, predstava
PROČITAJ I OVO
Lupino u Sisku otvorio donatorsku izložbu
IZLOŽBE
Lupino u Sisku otvorio donatorsku izložbu
SISAK - Reprezentativna izložba fotografija, reljefa i skulptura pod nazivom "Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti", koja obuhvaća pedesetak radova poznatog umjetnika Stephana Lupina, nakon Gliptoteke HAZU-a, otvorena je u subotu i u Sisku.
Dubravko Ivaniš Ripper: Ne smatram se piscem
GLAZBA I PISANJE
Dubravko Ivaniš Ripper: Ne smatram se piscem
RIJEKA - Na književnom festivalu Vrisak u Rijeci u četvrtak Dubravko Ivaniš - Ripper predstavio je svoju knjigu "45", u kojoj u formi pitanja i odgovora govori o svom životu, glazbenoj karijeri te iznosi razmišljanja o glazbi i stvaranju.
Objavljen crveni prozirni vinil neprežaljenog Dina Dvornika
VINIL
Objavljen crveni prozirni vinil neprežaljenog Dina Dvornika
ZAGREB - Dino Dvornik, hrvatski kralj funka i glazbeni vizionar, bio je uvijek ispred svog vremena te je ostavio nezaboravan trag u povijesti hrvatske glazbe.
 Umro skladatelj, pjevač i tv-voditelj Minja Subota
IN MEMORIAM
 Umro skladatelj, pjevač i tv-voditelj Minja Subota
BEOGRAD - Poznati skladatelj, pjevač, televizijski voditelj i zabavljač Minja Subota preminuo je u 84. godini, objavila je u petak Radio-televizija Srbije.
Macron inaugurirao umotani Slavoluk pobjede, Christov ludi san
SA STILOM
Macron inaugurirao umotani Slavoluk pobjede, Christov ludi san
PARIZ - Nakon Reichstaga i Pont-Neufa, vrijeme je za omatanje Slavoluka pobjede: Emmanuel Macron je u četvrtak inaugurirao jedan od najvažnijih pariških spomenika, posthumnu viziju umjetnika Christa koji je umro 2020. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE