GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gavellin Posjet stare dame premijerno u KUC-u Travno

Gavellin Posjet stare dame premijerno u KUC-u Travno
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 08:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nova predstava GDK Gavelle "Posjet stare dame", premijerno odigrana u četvrtak u režiji Dore Ruždjak Podolski, oživila je na sceni KUC-a Travno crnu komediju švicarskog dramatičara Friedricha Dürrenmatta kao zavodljivu svevremensku tragi-grotesku prožetu elementima magičnog realizma.

Dürrenmattov izvanredno napisani tekst iz 1956., smatran jednim od vrhunaca dramske književnosti na njemačkom jeziku 20. stoljeća, duhovito i uz dozu izuzetnog intelektualnog cinizma komično analizira čovjekov etički potencijal.

U egzibiciji kombinatorike dostojne prvoklasnog spin-majstora, Dürrenmatt uzima koncept na kojemu počiva utilitaristička doktrina, koja polazi od tvrdnje da je etički ispravno ono što donosi korist najvećem broju ljudi, i primjenjuje ga stavljajući na moralnu stranu vage dobrobit jedne osobe, a na nemoralnu dobrobit čitave zajednice. Novac, pokazuje se, korumpira i moralno najvjerodostojnije ljude.

U "Posjetu stare dame", pred građane jednog izmišljenog grada postavljen je izbor između onoga što bi bilo elementarno ljudski učiniti i onoga što bi bilo najkorisnije za većinu. Tako suočeni s nemoralnom ponudom koju je, ispada, nemoguće odbiti, akteri ove duhovite (psiho)drame ne uspijevaju pobjeći od samih sebe, razotkrivajući ljudsku prirodu kao mračni bezdan težnji za osobnim probitkom i bogaćenjem, gdje empatija postaje dekadentni romantični koncept pregažen realnošću surove svakodnevice.

Tragikomediju o bogatašici koja se vraća u osiromašeni rodni grad "negdje u Europi" kako bi sebi za novac kupila pravdu, redateljica Dora Ruždjak Podolski i autor adaptacije i dramatizacije Tomislav Zajec pretočili su u pitku grotesku sa snažno naglašenim elementima fantastike.

Primjenjujući u adaptaciji zavodljivu maniru magičnog realizma, farsičnu dramu o pohlepi i osveti pretvorili su u zaigrani komentar suvremenosti prožet proplamsajima nadnaravnosti i mračne čarolije, iz čijeg začudnog humora izranja apsurdni gorko-slatki mikrosvijet na tragu Márquezova Maconda.

Priča nas vodi u Guellen, izmišljeni grad koji je nekadašnju slavu kulturnoga središta i industrijskog čvorišta odavno zamijenio bijedom marginalnosti i elementarnog preživljavanja. Nakon 45 godina, u grad se vraća Claire Zachanassian rođena Wascher (Jelena Miholjević), milijunašica od čijeg posjeta gradska uprava ima velika očekivanja.

Gradonačelnik (Amar Bukvić), župnik (Sven Šestak), učitelj (Hrvoje Klobučar), policijski načelnik (Janko Rakoš) i liječnica (Ana Kvrgić) skovali su plan: nagovoriti Claire da svojim ulaganjima spasi grad od propasti. U tome se uvelike oslanjaju na pomoć njezine mladalačke ljubavi Alfreda Illa (Sven Medvešek), koji ju je onomad ostavio zbog tada imućnije vlasnice lokalne trgovine Matilde (Barbara Nola).

Pokazat će se da je Claire itekako spremna pomoći Guellenu s golemim ulaganjem podijeljenim ravnopravno između grada i njegovih stanovnika, ali pod jednim uvjetom: da ubiju Alfreda Illa. Isprva užasnuti takvim barbarskim prijedlogom, građani Guellena postupno ipak dopuštaju da im obećanje prosperiteta i blagostanja zatruje misli do te mjere da im se počinje činiti da je Alfredova smrt jedina ispravna i moralna opcija. Dapače, njegova je dužnost prema gradu i građanima da se sam ubije.

Prepoznatljiva poetika redateljice Ruždjak Podolski, koja kombinira atmosferičnu snovitost u scenografiji (Stefano Katunar), glazbi (Stanislav Kovačić) i pokretu (Petra Hrašćanec) s jezivom pričom o dubinama ljudskih mrakova, vidljiva je već od prve scene koju otvara igrokaz neobičnog dvojca (Ivan Grčić i Vanja Jovanović).

Amorfne slijepe nebinarne osobe, eunusi interspolaši ili vilenjački blizanci, Grčić i Jovanović istodobno su i neka vrsta voditelja i komentatora, svjedoci i suučesnici, pasivni promatrači i izvršitelji u tom fantastičnom svijetu napučenom nakaradnom gomilom čija preobrazba, zahvaljujući obećanju tuđega novca, iz šeprtljave i groteskne mase u "uljuđene građane" predstavlja moćnu metaforu društvena licemjerja.

Zajec je uspio ono što rijetkima dobro uspijeva – u tekst napisan prije gotovo sedam desetljeća bešavno uplesti čitav niz asocijacija, citata i motiva aktualne hrvatske zbilje i kulturne povijesti, stvorivši jedan pitki svevremenski hibrid prepun duhovito interpretiranih implikacija naše realnosti.

Groteskni svemir ljudske džungle ove produkcije nose njezini likovi, svi odreda pretjerani, prenaglašeni, gotovo apsurdni. Sedmog, osmog i devetog Claireina supruga igra Andrej Kopčok, batler je Siniša Ružić, Illova kći Otilija Anja Đurinović, a tu su i željezničar Andrej Dojkić, slikar Nenad Cvetko te djevojke Clodette i Marie, koje igraju Natalija Đorđević i Anica Kovačević.

Švicarski dramatičar piše o poslijeratnom svijetu kojemu nedostaje zanosa velikih epoha, a ljudskost je zabava za sirotinju, dok civilizacijska dostignuća sjede i šute. Podcrtan najvećom ironijom od svih, tvrdnjom da se tu i ne radi o novcu već samo i jedino o pravdi, njegov tekst jednako snažno progovara o našem vremenu danas, nudeći sugestivnu pogodbu: mijenjam grad, za jedan leš.

Premijeri u četvrtak, prvoj od dvije planirane - sljedeća je u petak, 7. svibnja, nazočili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Tagovi: Posjet stare dame, Gavella, Dora Ruždjak Podolski, Tomislav Zajec, Jelena Miholjević, Friedrich Dürrenmatt, KUC Travno
PROČITAJ I OVO
Vortex Strings i Jana Fabijanić u Hrvatskom glazbenom zavodu
KONCERTI
Vortex Strings i Jana Fabijanić u Hrvatskom glazbenom zavodu
ZAGREB - Gudački kvartet Vortex Strings održat će u utorak 15. lipnja u Hrvatskom glazbenom zavodu drugi ovosezonski koncert nazvan Beyond classic s odličnim crossover programom, a posebna gošća je Jana Fabijanić.
Izložba Igre i igračke - svjedoci vremena otvara se u Etnografskom muzeju
IZLOŽBE
Izložba Igre i igračke - svjedoci vremena otvara se u Etnografskom muzeju
ZAGREB - U sklopu izložbenog projekta "Igračke - djetinjstvo zauvijek" u subotu se u Etnografskom muzeju otvara gostujuća izložba Hrvatskog povijesnog muzeja "Igre i igračke - svjedoci vremena".
Event industrija: Izrađena platforma za normalizaciju poslovanja
PLATFORMA
Event industrija: Izrađena platforma za normalizaciju poslovanja
ZAGREB - Iz event industrije izvijestili su u petak kako su s Ministarstvom kulture i Nacionalnim stožerom civilne zaštite formulirali platformu za financijski poticaj za pokretanje i normalizaciju poslovanja pravnih subjekata event industrije te se radi na radnim dozvolama za izvođače.
Elton John Brexit smatra katastrofom za mlade britanske glazbenike
STAVOVI
Elton John Brexit smatra katastrofom za mlade britanske glazbenike
LONDON - Elton John upozorio je na izgubljenu generaciju u britanskoj glazbenoj industriji zbog porasta troškova u organizaciji koncertnih turneja Europom radi izlaska Britanije iz EU-a.
ZagrebDox: Festival otvara film Zemlja je plava poput naranče
FESTIVALI
ZagrebDox: Festival otvara film Zemlja je plava poput naranče
ZAGREB - Filmom "Zemlja je plava poput naranče" ukrajinske redateljice Irine Cilik u nedjelju, 13. lipnja, u zagrebačkom Kinu SC otvara se sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE