GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Giorgio Surian novi je ravnatelj Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

Giorgio Surian novi je ravnatelj Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu
OPERA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2021 / 16:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Giorgio Surian hrvatski bas-bariton i nacionalni operni prvak imenovan je novim ravnateljem Opere HNK u Zagrebu. Kazališno vijeće potvrdilo je funkciju Giorgia Suriana na zadnjoj održanoj sjednici na čijem je mjestu zamijenio dosadašnjeg ravnatelja Opere maestra Marcella Mottadellija.

Glazbeno obrazovanje Giorgio Surian stekao je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani i Konzervatoriju u Trstu i Padovi a usavršavanje je završio u prestižnoj školi milanske operne kuće La Scala (Centro di Perfezionamento per Cantanti Lirici del Teatro alla Scala).

- Mogućnost djelovanja na mjestu ravnatelja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, za mene je kruna i svojevrsna suma moga svekolikog umjetničkog djelovanja. Ono je veliko priznanje, ali i veliki izazov i obveza – predvoditi ansambl vrhunskih i talentiranih umjetnika, osigurati im najbolje moguće uvjete rada, planirati program i repertoar prema mogućnostima ansambla te privući publiku i proširiti interes za operom. Bez obzira na velik zadatak koji se nalazi predamnom, smatram da ne postoji bolji način i pozicija s koje bi svoje dugogodišnje iskustvo u opernoj umjetnosti imao mogućnosti objediniti i predati na raspolaganje zagrebačkoj i inoj publici, rekao je Surian te dodao kako je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu najstarija hrvatska kazališna ustanova te su od njega kao takvog razumljiva očekivanja dostojnog repertoara od strane zagrebačke, hrvatske, ali i strane publike.

Posebno u ovo doba, važnije je nego ikada publici predstaviti svježe, nove i upečatljive naslove, a ja se duboko nadam da ću u tome, kao i u svim svojim naumima vezanim za boljitak Opere i kazališta i uspjeti, izjavio je novi ravnatelj Opere zagrebačkog HNK.

Rođen je u Rijeci 1954. godine a već kao 20-godišnjak debitirao je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te je veliku međunarodnu karijeru nastavio na najvećim pozornicama svijeta. Tijekom svoje bogate karijere te zahvaljujući nevjerojatnom rasponu glasa, ostvario je preko 160 basovskih i bas-baritonskih različitih uloga a pjevao je pod glazbenim vodstvom najvećih dirigenata kao što su: Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Lovro von Matačić, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Placido Domingo i drugima. Surađivao je i s vrhunskim redateljima kao što su: Franco Zeffirelli, Ugo De Ana, Luca Ronconi, Werner Herzog, Chris Kraus, William Friedkin, Andrei Konchalovsky, te nastupao s najvećim opernim zvijezdama. Snimio je petnaest nosača zvuka za velike diskografske kuće te deset video opera. Pedagoškoj karijeri posvećuje se od 2008. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Za doprinos glazbenom stvaralaštvu Surian je odlikovan mnogim nagradama poput 1996. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a iste godine dobiva i nagradu Orlando za najbolja dostignuća u glazbenom, odnosno dramskom programu te nagradu Varaždinskih baroknih večeri.
Neke od nagrada su i nagrada Milan Pihler 2006. za ulogu Don Alfonsa u Cosi’ fan tutte, nagrada Mario Tiberini 2008., nagrada Milka Trnina 2009., nagrada Vladimir Ruždjak 2012. za ulogu Dulcamare u operi Ljubavni napitak, te nagrada publike Milan Pichler za najbolje ostvarenu mušku ulogu u opernom programu za ulogu Jaga u Otellu, te za ulogu Scarpije u Tosci i Mefista u operi Faust. Osvojio je i nagradu Orlando Dubrovačkih ljetnih igara te odličje Zvijezde Danice s likom Marka Marulića za svekoliki doprinos glazbenom stvaralaštvu.

Godine 2019. Surian je dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje – muška uloga u operi za ulogu Macbetha u istoimenoj operi Giuseppea Verdija te nagradu za životno djelo Grada Rijeke. Godine 2020. osvaja Nagradu hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje – nagradu za životno djelo a od 2021. počinje obnašati dužnost ravnatelja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Tagovi: Giorgio Surian, Franco Zeffirelli, Ugo De Ana, Luca Ronconi, Werner Herzog, Chris Kraus, William Friedkin, Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE