GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glas poduzetnika od Vlade i Stožera traži brzi plan za spas event industrije

Glas poduzetnika od Vlade i Stožera traži brzi plan za spas event industrije
EVENT INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 11:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Event industrija od Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite traži hitan plan otvaranja te industrije, priopćeno je u četvrtak iz Udruge Glas poduzetnika, iz koje iznose i nekoliko prijedloga za opstanak event industrije koja je najteže pogođena pandemijom covida.

Za opstanak event industrije nužno je osiguravanje fiksnih troškova svim poslovnim subjektima koji pretežito ostvaruju prihod od javnih okupljanja, koja su zabranjena već godinu dana, kao i hitno otvaranje redovne i direktne komunikacije između Nacionalnog stožera civilne zaštite i predstavnika event industrije s ciljem donošenja okvirnog plana rada te tempa otvaranja događanja pod sigurnim uvjetima, ističu predstavnici event industrije okupljeni oko Udruge Glas poduzetnika.

Treći njihov prijedlog za opstanak je "osiguravanje financijskih sredstava kroz fond oporavka za industriju događanja i omogućavanje tzv. 'Umbrella' zaštitnog programa koji će organizatorima omogućiti da krenu planirati događanja, po uzoru na Austriju i druge države iz Europske unije".

U priopćenju Udruge Glas poduzetnika se navodi kako je inicijativa koja pokušava spasiti event industriju po prvi put ujedinila cjelokupni sektor - od organizatora festivala, konferencija, sajmova, klubova, cateringa, vjenčanja, poslovnih događaja, glazbenika, producenata, rental tvrtki, autora i menadžera, kako bi zajedno ukazali na važnost te industrije.

Poduzetnici iz event industrije podsjećaju kako je pandemija najteže pogodila upravo taj sektor.

"Jednostavnim rječnikom event industrija je na izdisaju! Jedino je zaposlenima u ovom sektoru potpuno ukinuto pravo na rad i to već dugih godinu dana. Većina poduzetnika suočava se sa stopostotnim padom prihoda. I dok se u državama regije, uključujući i Hrvatsku, još uvijek u potpunosti ne prepoznaje ova katastrofa, postoje i dobri primjeri. Primjerice, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska, Danska, Slovenija i mnoge druge europske države izdvojile su milijarde eura za posebne pakete pomoći", ističe se u priopćenju.

Kako se pritom objašnjava, u mnogim europskim državama u posljednjih su nekoliko mjeseci kreirani fondovi pomoći za event industriju kroz "Fond oporavka", kojemu je cilj financijski pomoći ugroženim tvrtkama. Također postoje državna financijska jamstva kako bi organizatori mogli početi s pripremama većih manifestacija. U slučaju da manifestacije budu otkazane, poduzetnici imaju pokriveno 70 posto troškova upravo zbog državnih financijskih jamstava.


Koordinator Odbora za event industriju Udruge Glas poduzetnika Berislav Marszalek ističe da nitko iz industrije događanja ne želi živjeti od potpora i sjediti doma prekriženih ruku.

"Usprkos brojnih sastanaka, inicijativa i pokušaja ukazivanja na ogroman problem u kojem se hrvatska event industrija nalazi već godinu dana, tvrtke koje rade u ovoj branši i kojima je, indirektno, zabranjen rad već godinu dana nisu od Vlade RH dobile niti kune pomoći za opstanak te ključne grane hrvatskog turizma i kulture. Ako prođe još jedna sezona bez jasnog plana i potpore Vlade za tvrtke kojima je onemogućen rad, od hrvatske event industrije, festivala, koncerata, konferencija, sajmova - nažalost neće ostati niti 'e'", upozorava Marszalek.

Član Odbora za event industriju Udruge Glas poduzetnika Adnan Mehmedović smatra da bi Vlada RH putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti trebala precizno naciljati pakete pomoći prema onim industrijama i poslovnim subjektima koji su pandemijom najviše izgubili, a tu se na prvom mjestu nalazi event industrija.

"Imajući u vidu da event industrija godišnje u hrvatski proračun donosi 22 milijarde kuna te zapošljava više od 17.000 profesionalaca, uvjeren sam da ne postoji vlada koja bi dopustila propast event industrije koja je, osim punjenja proračuna, zaslužna i za stvaranje pozitivnog imidža Hrvatske kao poželjne turističke destinacije u svijetu", istaknuo je Mehmedović.

Iz Udruge Glas poduzetnika napominju da se približava ljetna sezona, a Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite još uvijek nemaju plan za event industriju. Organizatori događanja i zaposleni u event industriji nemaju nikakve informacije o svojoj budućnosti. Osim toga, moramo misliti i na turiste koje potencijalno želimo privući u Hrvatsku, a koji nemaju informaciju o tome hoće li se manifestacije održavati, poručuju iz Glasa poduzetnika.

Tagovi: Glas poduzetnika, event industrija, Adnan Mehmedović
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE