GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glazba glasnija od potresa

Glazba glasnija od potresa
KONCERTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 17:00
Autor: SEEbiz

ZAGREB - U ponedjeljak 22. ožujka u 6:24 glazbenici će nastupiti u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda na koncertu simboličnog naziva Glazba glasnija od potresa.

Jedinstveni glazbeni događaj na godišnjicu potresa koji je zadesio Zagreb okuplja vrsne umjetnike koji svojim ranojutarnjim nastupom žele podsjetiti na taj strašan događaj, ali i poslati poruku nade i optimizma. Premda i sami u nezavidnoj situaciji izazvanoj pandemijom, glazbenici ovim koncertom daju podršku HGZ-u i svim kulturnim institucijama koje su pretrpjele štetu u potresu i koje ustraju u svom radu unatoč teškim vremenima. Koncert će se moći pratiti u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije te na Hrvatskom radiju.

Gundulićeva 6 je adresa na kojoj su stasale generacije umjetnika klasične glazbe i njima su dvorane HGZ-a i danas među najomiljenijim, a ovaj puta im se na pozornici pridružuju i vrhunski izvođači jazza, rocka i zabavne glazbe. Svojim muziciranjem oni će nastojati nadglasati zvuk potresa koji i dalje odzvanja u ušima svima koji su ga doživjeli.

Koncert će otvoriti Matej Meštrović klavirskom kompozicijom HGZ Potresno koju je skladao duboko potresen prizorima ranjenog HGZ-a na fotografijama Zvonimira Ferine. Girtaristi Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miroslav Lesić izvest će skladbu Ivana Pešuta Take it easy, a jazz pjevačica Lela Kaplowitz izvest će vlastitu skladbu Imamo sve uz klavirsku pratnju Joea Kaplowitza. Gitarist Ante Gelo nastupit će sa skladbom Zdenka Runjića Nocturno, a potom zajedno s Bornom Šercarom i Zvonimirom Šestakom izvesti Czardas Vittoria Montia. Sopranistica Valentina Fijačko Kobić pjevat će uz klavirsku pratnju Maria Čopora skladbu Ave Maria Michala Lorenca, a violončlistica Monika Leskovar uz pratnju Zagrebačkih solista svirati će Elegiju Rudolfa Matza. Zagrebački solisti zaokružit će ovaj vrhunski glazbeni doživljaj izvedbom Simfonije u G-duru, br. 88, IV. Finale, Allegro con spirito Josepha Haydna.

Zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, ta prekrasna, 145 godina stara „kuća u kojoj stanuje glazba“ preživjela je već jedan potres davne 1880. godine, a u prošlogodišnjoj katastrofi pretrpjela je doista velika oštećenja. Hitna sanacija je obavljena u rekordnom roku zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena u donatorskoj kampanji.

„Ovim koncertom Hrvatski glazbeni zavod želi zahvaliti svim donatorima koji su omogućili da među prvima u gradu napravimo hitnu sanaciju i osposobimo naše dvorane za koncertnu djelatnost. No ne samo našim donatorima, koncert je posveta svim plemenitim ljudima koji su otvorili svoja srca nakon zagrebačkog potresa i nakon razornih potresa u Banovini.“ – kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Donatorska kampanja za obnovu zgrade i opstanak jedne od najstarijih hrvatskih udruga građana i dalje traje, a sve detalje potražite na: https://www.hgz.hr/donacije/


Tagovi: Glazba glasnija od potresa, Romana Matanovac Vučković, Borna Šercar, Zvonimir Šestak, Matej Meštrović, Ante Gelo, Ivan Pešut, Bruno Kovačić, Miroslav Lesić, Hrvatski glazbeni zavod
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE