GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goran Trbuljak dobitnik Zlatnog Oktavijana

Goran Trbuljak dobitnik Zlatnog Oktavijana
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2022 / 08:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) dodijelilo je autorima najboljih prošlogodišnjih hrvatskih filmova godišnje nagrade "Oktavijan", nagradu za životno djelo za doprinos filmskoj umjetnosti "Zlatnog Oktavijana" Goranu Trbuljaku te strukovne nagrade.

Ovogodišnji dobitnik "Zlatnog Oktavijana" Goran Trbuljak istaknuti je direktor fotografije, dugogodišnji filmski pedagog te autor animiranih i eksperimentalni filmova.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je nagrade Oktavijan autorima najboljih prošlogodišnjih hrvatskih filmova, a domaća ih je javnost imala priliku upoznati u specijalnom izdanju emisije HRT-a Posebni dodaci.

Oktavijan za najbolji dugometražni igrani film dodijeljen je filmu "Zbornica" redateljice Sonje Tarokić, a za najbolji dugometražni dokumentarni film dodijeljen je filmu "Tvornice radnicima", redatelja Srđana Kovačevića.

Za najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani film Oktavijan je dodijeljen filmu "Kazneni udarac" redatelja Roka Bičeka, a za najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni film - filmu "Čekaj me", redatelja Damira Markovine.

Oktavijan za najbolji animirani film dodijeljen je filmu "The Raft", redatelja Marka Meštrovića, za najbolji eksperimentalni film dodijeljen je filmu "Plejade" redateljice Mateje Zidarić, a za najbolji namjenski film filmu "Mi.", redatelja Jure Pavlovića.

Oktavijan za najbolju manjinsku koprodukciju dodijeljen je filmu "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić", redatelja Radua Judea i koproducentice Ankice Jurić Tilić.

Osim Oktavijana dodijeljene su i strukovne nagrade "Vladimir Vuković" i "Ante Peterlić", koje nose ime po našim uglednim doajenima pisane riječi o filmu.

"Vladimira Vukovića" za najboljeg prošlogodišnjeg hrvatskog filmskog kritičara dobio je Nikola Strašek, a najbolji novi kritičar je Ervin Pavleković. Nagrada "Ante Peterlić" dodjeljuje se svake dvije godine za izvrsnost u području filmske publicistike, a ovogodišnji dobitnik je Hrvoje Turković za knjigu "Tipovi filmskog izlaganja. Prilozi teoriji izlaganja".

U HDFK-u kažu kako je dvadeset i jedan hrvatski filmski kritičar i gotovo stotinu i pedeset hrvatskih filmova raspoređenih u osam kategorija najkraći brojčani opis tradicionalne filmske nagrade Oktavijan koja se dodjeljuje najboljim hrvatskim filmovima i njihovim autorima. Hrvatsko društvo filmskih kritičara ustanovilo je nagradu 1992. godine, a ime je dobila po našem proslavljenom filmskom autoru, scenaristu, snimatelju i redatelju Oktavijanu Miletiću.

"Trideseta dodjela nagrada Oktavijan otkrila je kako u Hrvatskoj imamo uistinu sjajnih mladih autora i kako se ne trebamo bojati za našu kinematografiju. Ona je zanimljiva, kvalitetna, raznolika i očigledno vrlo izdržljiva. Ovo posljednje se odnosi ponajprije na uvjete u kojima su nastajali prošlogodišnji filmovi. Ni pandemija, ni posljedice potresa joj nisu oduzeli od kvalitete što se najbolje vidi po prilično dobrim ocjenama koje su moje kolegice i kolege kritičari dodjeljivali", istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara (HDFK) Hrvoje Pukšec, a navodi se u priopćenju.

Fotografija: Novi list

Tagovi: Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Goran Trbuljak, Zlatni oktavijan, Hrvoje Pukšec
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE