GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gostovanje Jugoslavenskog dramskog pozorišta u HNK-u Zagreb

Gostovanje Jugoslavenskog dramskog pozorišta u HNK-u Zagreb
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2022 / 18:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će u subotu, 21. svibnja, Jugoslavensko dramsko pozorište iz Beograda s predstavom "Putujuće pozorište Šopalović" Ljubomira Simovića u režiji, scenografiji i izboru glazbe Jagoša Markovića.

Drama Ljubomira Simovića praizvedena je 1985. godine u JDP-u. Izvedena je 123 puta, a odgledalo ju je gotovo 65.000 gledatelja te je igrana pet sezona, do početka ratova devedesetih. Gostovala je širom bivše Jugoslavije i u inozemstvu te osvojila brojne nagrade. Nova JDP-ova produkcija ovoga komada premijerno je odigrana na Sceni Ljuba Tadić JDP-a 8. ožujka 2020. a sudjelovala je i na 25. jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, gdje je osvojila Nagradu publike, dok je Nagradu Ardalion za epizodnu ulogu stručni žiri dodijelio Sanji Marković za ulogu Simke.

Kako se ističe u najavi, tri i pol desetljeća kasnije, četvoro glumaca Trupe Šopalović, građani okupiranih Užica, okupatori, suradnici okupatora, dželati i žrtve, u istoj su stvarnosti, koju shvaćaju drugačije. Kada je vrijeme za kazalište, a kada nije, tek je jedno od pitanja koje komad nosi.

"S jedne strane imamo bijedu, banalnost, mržnju, politiku, zlo, okrutnost… a s druge strane kazalište, ljepotu, umjetnost, vjeru, utopiju…Imamo i božju iskru bez premca koja se u talentu sadrži. Jasno je da je riječ o obrani umjetnosti i obrani kazališta, tog života koji svi provodimo u kazalištima", rekao je o predstavi Jagoš Marković, jedan od najistaknutijih suvremenih srpskih kazališnih redatelja.

Kostimografkinja je Lana Cvijanović, scenski govor oblikovala je Ljiljana Mrkić Popović, a svjetlo Dejan Draganov.

U predstavi glume Dragan Bjelogrlić (Vasilije Šopalović), Jasna Đuričić (Jelisaveta Protić), Marko Janketić (Filip Trnavac), Jovana Belović (Sofija Subotić), Nenad Jezdić (Drobac), Anita Mančić (Gina), Ljubomir Bandović (Blagoje Babić), Sanja Marković (Simka), Irfan Mensur (Majcen), Miloš Samolov (Milun), Milica Sužnjević (Dara), Miona Marković (Tomanija) te, u ulogama građanki, Ana Lečić, Teodora Tomašev, Tara Milutinović, Vanja Radivojević i Nađa Ristić.

Tagovi: Jugoslovensko dramsko pozorište, Ljubomir Bandović, Jasna Đuričić, Marko Janketić, Hrvatsko narodno kazalište, Jagoš Marković, Dragan Bjelogrlić
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE