GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grand prix Sofesta filmu Ajvar

Grand prix Sofesta filmu Ajvar
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2021 / 20:43
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Jovan Marković – scenarista (predsednik), Slobodan Skerlić – reditelj i Milan Nikodijević – producent, koji su činili ovogodišnji žiri Takmičarskog programa 49. Filmskog festivala u Sopotu – realizovan u produkciji Centra beogradskih festivala, uz saradnju sa Centrom za kulturu Sopot, od 11. do 17. jula – odlučili su da Grand prix festivala dodele filmu Ajvar u režiji Ane Marije Rossi.

Nagrada je dodeljena producentkinji filma Nikolini Vučetić Zečević (Biberche production), za melodramski intoniranu priču, napisanu i realizovanu van stereotipa, koja nam na svež i originalan način pokazuje kraj jedne ljubavi i na autentičan način tretira pomenuti žanr u srpskoj kinematografiji.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Srdanu Goluboviću za film Otac, u kome, uzimajući stvarni događaj kao povod da nam ispriča surovu priču o borbi oca za starateljstvo nad decom, Golubović gradi nadasve poetičnu priču, univerzalno razumljivu, od Enkoridža do Varvarina. On slikama konzistentno i stilski ujednačeno ispisuje ovu priču pokazujući s jedne strane ljubav i rešenost, a s druge birokratsku bezdušnost.

Nagrada Mira Stupica za najbolju žensku ulogu dodeljena je Mihaeli Stamenković za film Prolećna pesma, u režiji Natalije Avramović, za autentičan stil glume i beskompromisnost u odabiru sredstava kojim nam hrabro interpretira lik mlade rediteljke, samohrane majke Petre, koja pokušava da normalizuje život posle razvoda. Stamenković je uspela da izvede bravuru, a celom filmu da novu dubinu i kvalitet.

Nagrada Bata Živojinović za najbolju mušku ulogu dodeljena je Filipu Đuriću za film Moj jutarnji smeh, u režiji Marka Đorđevića, za nadahnutu glumu koja se u interpretaciji lika tridesetogodišnjeg Dejana, koji zakasnelo odrasta, nikako ne vidi kao gluma, već kao intimna i zaista proživljena istina čitave generacije.

Nagrada žirija publike pripala je filmu Realna priča, u režiji Gordana Kičića.

Reditelj i glavni glumac, Gordan Kičić, izjavio je primajući nagradu:

Sutra u okviru programa Sofest plus publika će u Domu omladine Beograda moći besplatno da pogleda nagrađene filmove Prolećna pesma (u 16 sati), Moj jutarnji smeh (u 18), Ajvar (u 20) i Otac (u 22 sata)

Tagovi: film Ajvar, Ana-Maria Rossi, Sergej Trifunović, Nataša Ninković, Gordan Kičić, Srdan Golunović
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE