GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAVC, producenti i redatelji osudili svako nasilje, pa i seksualno

HAVC, producenti i redatelji osudili svako nasilje, pa i seksualno
OSUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 22:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) u ponedjeljak je "bezrezervno i oštro" osudilo svaki oblik nasilja, uznemiravanja, zlouporabe položaja, ovlasti, autoriteta ili zavisnosti, a koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, neovisno je li takvo ponašanje spolne naravi ili nije.

"Pokret 'Nisam tražila' otkrio nam je zastrašujuća svjedočanstva osoba koje su doživjele određeni oblik napada na svoju spolnu slobodu, a kao institucija zadužena za poticanje audiovizualnog stvaralaštva osjećamo potrebu reagirati na ponašanja protivna našim vrijednostima koja se događaju u audiovizualnom sektoru", ističe se na web stranicama HAVC-a.

Sukladno zakonskim mogućnostima i ulozi koju ima u audiovizualnom sektoru, najavio je da će poduzeti konkretne mjere te u audiovizualnoj zajednici potaknuti dijalog o toj važnoj temi, s ciljem da se u audiovizualnom sektoru stvori okruženje nulte tolerancije na nasilje.

Osudivši svaki oblik nasilja i zlouporabe položaja, ravnatelj HAVC-a Chris Marcich zahvalio je "svim hrabrim ljudima, poglavito ženama, koje su ovaj zastrašujući fenomen izvukle iz sjene, jer se radi o kršenju ljudskih prava što treba iskorijeniti.

"Vjerujem da je riječ o manjem broju pojedinaca koji svojim neprihvatljivim ponašanjem nanose nemjerljivu štetu žrtvama, a narušavaju ugled cijelog audiovizualnog sektora", izjavio je.

Na slučajeve nasilja ranije je reagirala i Hrvatska udruga producenata, s obzirom na to da veći broj njih, s obje strane, uključuje one s kojima članovi te udruge svakodnevno surađuju.

"Svjedočanstva koja čitamo osvještavaju nam opseg problema kojeg nismo bili svjesni. Naša je dužnost da postanemo svjesniji, da prisutno i bez osuđivanja čujemo što se događa oko nas i da se naše kolegice i kolege osjećaju sigurno podijeliti s nama svoja iskustva", istaknuli su.

Pozvali su sve strukovne udruge da hitno zajednički pristupe izradi protokola kako postupati u slučajevima zlostavljanja ili uznemiravanja, a koji bi pomogao da svi znaju kako se ponašati i kako se nositi s takvim prijavama i njihovim posljedicama te ujedno beziznimno i sveobuhvatno zaštiti žrtvu.

"Kako je činjenica da žrtve vrlo često zatomljuju razne oblike nasilja, smatramo našom dužnošću pozvati sve naše suradnike da ubuduće, neodložno i s punim povjerenjem prijave producentima bilo kakav nepriličan ili nasilan čin bilo kojeg člana ekipe, kako bi se poduzeli koraci da se takvi događaji spriječe na najefikasniji mogući način i da se pokrenu odgovarajući postupci ako je potrebno", poručili su.

Dodaju da za sve slučajeve koji su se događali u prošlosti, stoje na raspolaganju drugim organizacijama i udrugama kako bi se zajednički utvrdile neosporne činjenice i odgovarajuće postupilo.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja također je na svojim web stranicama poduprlo pokrenutu raspravu o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju u kulturnom, posebno izvedbenom sektoru u regiji, objavivši da osuđuje svaki oblik nasilja pa tako i seksualno, te suosjeća sa žrtvama i podržava borbu protiv svakog oblika diskriminacije.

Tagovi: Hrvatski audiovizualni centar, Chris Marcich, seksualno zlostavljanje
PROČITAJ I OVO
Netflix producira animirane serije Terminator i Zelda
NOVITETI
Netflix producira animirane serije Terminator i Zelda
NEW YORK - Osim što radi novu animiranu TV seriju po DOTA 2 igri, Netflix će napraviti serije po Zelda igrama i Terminator filmovima.
Machiavellijeva Mandragola premijerno 12. ožujka u Komediji
TEATAR
Machiavellijeva Mandragola premijerno 12. ožujka u Komediji

ZAGREB - Nakon više od godine dana, prva premijera u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji bit će, u petak 12. ožujka, komedija "Madragola" Niccole Machiavellija, koju prema prijevodu Ive Frangeša režira Zoran Mužić.

Velikićev Islednik u najužem izboru za nagradu Jean Monnet
KNJIŽEVNOST
Velikićev Islednik u najužem izboru za nagradu Jean Monnet
PARIZ - Roman "Islednik" Dragana Velikića, koji je u Srbiji ovenčan NIN-ovom nagradom, nedavno se pojavio u Francuskoj pod imenom "Sveska izgubljena u Vinkovcima", a knjigu prate izuzetno dobre kritike, pa se našla u najužem izboru za nagradu Jean Monnet za najbolji evropski roman objavljen u Francuskoj, saopštila je izdavačka kuća Laguna.
Apocalypso Darka Rundeka uskoro dolazi na dvostrukom prozirnom vinilu
DISKOGRAFIJA
Apocalypso Darka Rundeka uskoro dolazi na dvostrukom prozirnom vinilu
ZAGREB - "Apocalypso" Darka Rundeka je album koji nikada neće izgubiti na vrijednosti. Potvrđuje to i skori izlazak dvostrukog LP-a "Apocalypso", koji će se ovoga puta moći naći na prozirnim vinilima.
Churchillovo ulje na platnu na dražbi prodano za 8,1 milijuna eura
DRAŽBA
Churchillovo ulje na platnu na dražbi prodano za 8,1 milijuna eura

LONDON - Najpoznatije platno koje je naslikao bivši britanski premijer Winston Churchill (1874.-1965.) prodano je u ponedjeljak na dražbi u u Londonu za 8,1 milijuna eura, objavila je aukcijska kuća Christie's.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE