GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HDD: Radovi Nedeljka Dragića u području grafičkog dizajna i ilustracije

HDD: Radovi Nedeljka Dragića u području grafičkog dizajna i ilustracije
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 11:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izložba "Nedeljko Dragić: Dizajn i ilustracija 1969. - 1991.", koja prvi put na jednom mjestu okuplja najvažnije radove tog istaknutog hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika u području grafičkog dizajna i ilustracije, otvara se u petak, 26. veljače u zagrebačkoj HDD galeriji.

Hrvatsko dizajnersko društvo predstavlja plakate za kazalište i različite kulturne i turističke manifestacije i institucije, naslovnice knjiga, popularne maskote (Zagi), oblikovanje časopisa, reklamne filmove za domaće i strane naručitelje.

Kako je najavljeno, zbog epidemioloških pravila neće biti formalnog otvorenja, a tijekom trajanja izložbe bit će održan i videorazgovor s Nedeljkom Dragićem te nekoliko stručnih vodstava. Kustos izložbe je Marko Golub, a stručni suradnik Veljko Krulčić.

Po riječima Marka Goluba, Dragić je istaknuta umjetnička figura u našoj sredini, prije svega kao autor niza internacionalno višestruko nagrađivanih animiranih filmova, no njegov rad u kontekstu grafičkog dizajna ostao je pomalo u sjeni drugih, prije svega filmskih uspjeha.

"To je gotovo pa uobičajen slučaj s mnogim polivalentnim autorima poput Dragića, te je u neku ruku blizak situacijama koje smo imali priređujući posljednjih godina izložbe dizajna Gorana Trbuljaka, Sanje Iveković ili Dalibora Martinisa, gdje je također u neku ruku trebalo pokazivati kako dizajn za njih nije bio samo usputna fusnota, nego ozbiljna i kontinuirana profesionalna aktivnost čiji trag nije bio nezapažen", ustvrdio je u predgovoru izložbe.

Golub kaže kako kod Nedeljka Dragića, uz minimum znanja to uopće nije teško pokazati, a na ruku mu ide i nasljeđe popularne kulture nekadašnje Jugoslavije, primjerice, Zagi, službena maskota Univerzijade održane u Zagrebu 1987., apsolutno sveprisutna figura tog vremena, njegovo je djelo.

Njegovo su djelo i likovi s kutije žvakaćih guma Tin i Tina iz osamdesetih godina, a još jedna maskota, Vučko Zimskih OI u Sarajevu iz 1984. ostvarena je u Dragićevoj crtačkoj interpretaciji dizajna Jože Trobeca.

Biblioteka "Vjeverica" pamti se po Dragićevim naslovnicama i unutarnjim ilustracijama (Lažeš, Melita i Strašni kauboj Ivana Kušana, Mama, volim te i Tata, ti si lud Williama Saroyana i druge), kao i reklamni animirani filmovi koje je kontinuirano radio od 1964. do 2000-ih godina

Dizajnirao je i brojne plakate za Satiričko kazalište Jazavac i Komediju, bio je i likovni urednik najdugovječnijeg filmskog časopisa u Hrvatskoj, Filmska kultura, autor niza turističkih plakata Zagreba, kao i mnogih važnih kulturnih, filmskih i turističkih događanja, poput Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu (1984.) i Filmskog festivala u Sydneyu (1973.), špica za televizijske emisije (Nedjeljno popodne, 3,2,1 kreni) i filmske festivale (Pulski filmski festival).

"Gledajući sve to na okupu, uz neizbježan proces selekcije usmjeren na to da dizajnersku i ilustratorsku priču o Nedeljku Dragiću ispričamo u skromnom prostoru Galerije Hrvatskog dizajnerskog društva, nema nikakve dvojbe da je riječ respektabilnom dizajnerskom opusu koji je u nekim svojim segmentima izravno isprepleten s drugim, ranije spomenutim Dragićevim umjetničkim aktivnostima", ocijenio je Golub.

Izložba se može razgledati do 19. ožujka.

Tagovi: Nedeljko Dragić, Hrvatsko dizajnersko društvo, Zagi, Univerzijada, HDD galerija, Goran Trbuljak, Dalibor Martinis
PROČITAJ I OVO
Arheološki muzej se polako vraća u svoj prostor
POVRATAK
Arheološki muzej se polako vraća u svoj prostor
ZAGREB - Arheološki muzej u Zagrebu, zatvoren za posjetitelje zbog posljedica nastalih u potresu, parcijalno se preuređuje i već je imao prvo događanje od ožujka 2020. godine.
Koje ćemo filmske premijere gledati u prosincu? (VIDEO)
U KINIMA U PROSINCU
Koje ćemo filmske premijere gledati u prosincu? (VIDEO)
Koje ćemo filmske premijere gledati u prosincu? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec prosinac hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su trinaest premijernih filmova.
Robbie Williams u pulsku Arenu donosi dva koncerta s najvećim hitovima
KONCERTI
Robbie Williams u pulsku Arenu donosi dva koncerta s najvećim hitovima
PULA - Robbie Williams, jedan od najuspješnijih pop izvođača svih vremena, donosi svoje najveće hitove u pulsku Arenu na dva ekskluzivna koncerta 27. i 28. lipnja 2023.
Gracija Filipović za ulogu u Murini osvojila Gotham Award
NAGRADE
Gracija Filipović za ulogu u Murini osvojila Gotham Award
ZAGREB - Hrvatska glumica Gracija Filipović osvojila je nagradu za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer) za ulogu u nagrađivanom dugometražnom prvijencu Antonete Alamat Kusijanović, "Murina".
Preminuo glumac Davor Janjić
IN MEMORIAM
Preminuo glumac Davor Janjić
ZAGREB - Davor Janjić, jedan od velikih jugoslavenskih i sarajevskih glumaca, preminuo je u 54. godini u Beogradu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE