GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HDLU reagirao na vandalizaciju rada Igora Grubića

HDLU reagirao na vandalizaciju rada Igora Grubića
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 11:22
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) osudilo je vandalizaciju umjetničkog djela Igora Grubića na zgradi zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Grubićeve grafite Mickeya Mousea izvedene u stilu Banksyja pod zajedničkim nazivom 'We Are All Children of Revolution', nepoznati je počinitelj u noćnim satima s utorka na srijedu išarao ustaškim znakovljem i desničarskim porukama protiv Antife i 'komunjara'.

Umjetnik je rad u garaži MSU-a izveo 2009. uz pomoć studenata zagrebačke Akademije likovne umjetnosti povodom otvorenja nove zgrade MSU-a, sa sloganima o društvenoj i osobnoj revoluciji, zapadnjačkim vrijednostima u tranzicijskim okolnostima.

"Svaka vrsta vandalizacije nad umjetničkim radovima u javnom prostora kažnjiva je i svojevrsni kulturocid", ističu iz HDLU-a.

Dodaju kako su radovi koje oni i njima slične organizacije provode u javnim prostorima imaju intenciju estetizacije, za bolju i ljepšu vizuru Grada Zagreba, a u skladu sa svojim poslanjem dužim od 150 godina da razvijaju vizualnu kulturu i potiče umjetničko stvaralaštvo.

Igor Grubić međunarodno je priznat i višestruko nagrađivani umjetnik te dugogodišnji član HDLU-a. Kao multimedijalni umjetnik djeluje od početka devedesetih, realizirajući umjetničke intervencije u javnom prostoru, performanse, fotografiju i video radove.

Od 2000. godine radi kao producent i autor dokumentaraca, televizijskih reportaža i društveno angažiranih reklama.

Iz MSU-a su poručili da se traže počinitelji, te da će se rad obnoviti i ponovno izvesti uz pomoć šablona i samog umjetnika.

Tagovi: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Igor Grubić, Muzej suvremene umjetnosti
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE