GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HDS osigurava 550 tisuća kuna pomoći za autore

HDS osigurava 550 tisuća kuna pomoći za autore
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2020 / 19:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatsko društvo skladatelja osigurat će 550 tisuća kuna jednokratne bespovratne prve pomoći glazbenim autorima pogođenima potresom i egzistencijalno ugroženima zbog koronavirusa, o čemu će po ubrzanom postupku i prema kriteriju prioriteta odlučivati za to imenovano Povjerenstvo.

"Hrvatsko društvo skladatelja objavljuje prvi paket vlastitih mjera iz Fonda solidarnosti za redovne i pridružene članove. Glazbeni autori pogođeni potresom i izvanrednim gospodarskim stanjem zbog epidemije koronavirusa mogu računati na 550 tisuća kuna pomoći iz Fonda", priopćio je HDS.

Fond, u kojemu je inače svota od 50 tisuća kuna, zbog ozbiljnosti situacije Skupština predstavnika je na telefonskoj sjednici hitnom preraspodjelom sredstava Društva popunila s još 500 tisuća kuna, ističe se u priopćenju.

"Ovo su hitne i kratkoročne mjere kojima je cilj hitna pomoć članovima koji su već sada u velikim problemima", istaknuo je glavni tajnik Društva Antun Tomislav Šaban.

"Nekoliko je naših članova i njihovih obitelji evakuirano iz stanova u centru Zagreba. Uz to, na našu prošlotjednu najavu pomoći uslijed epidemije koronavirusa već se javljaju brojni kolege autori čija je egzistencija ozbiljno ugrožena", dodao je.

Na te hitne probleme Društvo će sljedećih tjedana odgovoriti kroz Fond solidarnosti, iz kojeg pomaže redovnim, a u iznimnim situacijama i pridruženim članovima. HDS je zato imenovao Povjerenstvo koje će u sljedećim tjednima po ubrzanom postupku odlučivati o zahtjevima svih tražitelja pomoći.

Sredstva će se, po riječima predsjednika Društva Ante Pecotića, raspodjeljivati prema prioridetima.

"Jasno je da će ograničena sredstva kojima Društvo raspolaže ublažiti prvi udar samo zbilja najpotrebitijima. Odredit će se prioriteti pri pomaganju, no, i u vlastitim odlukama i zalaganju kod države i europskih institucija i fondova, koje HDS poduzima, mislimo i mislit ćemo na sve. Solidarnost je jedna od osnovnih odrednica Društva od njegova osnutka", rekao je Pecotić.

Kriteriji po kojima će Povjerenstvo odlučivati o dodjeli jednokratnih bespovratnih sredstava članovima uzimat će u obzir prije svega težinu ugroze po člana, kao i dosadašnju aktivnost te činjenicu koliko su autorske tantijeme bitne za egzistenciju pojedinog člana.

Glavni direktor HDS ZAMP-a, službe za zaštitu autorskih prava, Nenad Marčec, naglasio je kako je Fond tek prva mjera.

"Fond solidarnosti je prva krizna mjera Društva, ali sigurno je da će ih trebati još. ZAMP u posebnim okolnostima, sa svim djelatnicima čiji je posao sada organiziran od kuće, radi punom parom kako bismo glazbenim autorima i svim nositeljima prava redovno isplatili naknade za prethodnu godinu, predviđene u travnju i lipnju", rekao je.

"To je izazov, ali i naš glavni prioritet, jer znamo da je to brojnim članovima do daljnjeg jedini siguran izvor prihoda. Istodobno, radimo i na tome da u travnju književnim autorima raspodijelimo sredstva od prava javne posudbe u knjižnicama. To je posao koji zadnjih godina obavljamo za Društvo hrvatskih književnika, i vjerujem da ćemo i u tome uspjeti sljedećih tjedana", poručio je.

HDS ZAMP priprema i plan za dugoročne mjere ublažavanja pada prihoda svih nositelja prava u novonastaloj situaciji. Cilj je pomoći im prebroditi dugo razdoblje zdravstvene i gospodarske krize koje, kako ističu, tek dolazi i neće poštedjeti nikoga. O toj proaktivnoj mjeri službe za ublažavanje posljedica korone HDS ZAMP izvještavat će detaljnije u sljedećim tjednima.

HDS sve članove poziva da zahtjeve s objašnjenjem potreba za financijskom pomoći dostave na mail info@hds.hr.

Tagovi: Hrvatsko društvo skladatelja, Antun Tomislav Šaban, Ante Pecotić
PROČITAJ I OVO
Istaknute svjetske produkcije poznatih opera besplatno na platformi OperaVision
POHVALNO
Istaknute svjetske produkcije poznatih opera besplatno na platformi OperaVision

LONDON - U odgovoru na aktualnu pandemiju koronavirusa, online platforma OperaVision pokrenula je program u sklopu kojega će tijekom travnja dva puta tjedno omogućiti besplatan stream popularnih opera u izvedbi istaknutih svjetskih ansambala.

Obuljen-Koržinek: Sutra poziv za potporu samostalnim umjetnicima; slijede nove mjere
NAJAVE
Obuljen-Koržinek: Sutra poziv za potporu samostalnim umjetnicima; slijede nove mjere
ZAGREB - Ministarstvo kulture nastavlja provoditi mjere za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa i nedavnoga potresa, te će od srijede 1. travnja biti otvoren poziv za potporu samostalnim umjetnicima, najavila je u utorak ministrica Nina Obuljen-Koržinek, dodavši da se razrađuju i nove mjere.
HDS ZAMP šalje honorare od javne posudbe na više od 1500 književnika, prevoditelja i ilustratora
HONORARI
HDS ZAMP šalje honorare od javne posudbe na više od 1500 književnika, prevoditelja i ilustratora
ZAGREB - Nositeljima prava na književna djela, književnicima, prevoditeljima i ilustratorima, ovih će dana biti isplaćene autorske naknade temeljem javne posudbe njihovih djela 2017. godine u 20 županijskih narodnih knjižnica širom Hrvatske.
Alan Merrill preminuo od posljedica koronavirusa
IN MEMORIAM
Alan Merrill preminuo od posljedica koronavirusa
LONDON - Alan Merrill, jedan od autora i originalni izvođač neslužbene himne rocka, pjesme “I Love Rock ‘N’ Roll”, preminuo je u 69. godini od posljedica koronavirusa.
Konačno dovršena Beethovenova 10. simfonija
SIMFONIJA
Konačno dovršena Beethovenova 10. simfonija
BONN - Ljubitelji klasične glazbe morat će se strpiti još neko vrijeme da bi čuli cjelovitu verziju Beethovenove nedovršene 10. simfonije, kompletirane uz pomoć umjetne inteligencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE