GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HGU: Ministarstvo kulture i medija sufinancirat će održavanje koncerata u doba krize, a ne izvođače

HGU: Ministarstvo kulture i medija sufinancirat će održavanje koncerata u doba krize, a ne izvođače
KONCERTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2021 / 08:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo kulture i medija, u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom (HGU), krajem prošle godine provelo je natječaj „Jer svirati se mora“ kojim će država po prvi puta sufinancirati 20 do 40 posto produkcijskih troškova kako bi se otvorila mogućnost realizacije koncerata u pandemijskim uvjetima i time očuvala radna mjesta u glazbenoj industriji - njih 10 000 zaposlenih iza scene, zaduženih za realizaciju koncerata, priopćeno je iz HGU-a.

Po prvi put u povijesti zaposleni u kreativnoj glazbenoj industriji zatražili su državnu potporu kako bi se barem u jednom dijelu nadoknadili produkcijski troškovi, odnosno kompenzirali smanjeni prihodi u krizi, i tako podržala cijela glazbena industrija do ukidanja epidemioloških ograničenja. 

Važno je istaknuti kako se sredstvima državne potpore ne financiraju nastupi izvođača – 5.2 milijuna kuna namijenjeno je za sufinanciranje neophodnih troškova bez kojih je nemoguća realizacija koncerta bilo kojeg izvođača: najam produkcije, angažman tehničara, ton majstora, majstora rasvjete, zaštitara, vozača i drugih zanimanja nužnih za realizaciju koncertnih događanja. Honorari glazbenika i davanja na honorare - isplaćuju se isključivo iz naplaćenih ulaznica i taj rizik su glazbenici preuzeli na sebe, kako bi omogućili posao i prihod svim navedenim pratećim djelatnostima.

U proteklih 10 mjeseci, u uvjetima ograničenja vezanih za pandemiju, djelatnost organiziranja koncerata je bila praktično onemogućena, čime je izravno ugrožena egzistencija zaposlenih u kreativnoj glazbenoj industriji, kao i njihovih obitelji. Riječ je o poslovnim subjektima, poduzećima i nezavisnim pojedincima koji su do krize uzrokovane koronavirusom tržišno poslovali bez ikakve pomoći države, doprinosili državnom proračunu putem PDV-a, poreza na honorare, i putem poticanja drugih djelatnosti vezanih za glazbenu industriju, ponajviše sektora turizma i ugostiteljstva. Također, riječ je o ljudima koji su se nebrojeno puta dokazali kroz sudjelovanje u brojnim humanitarnim akcijama, kroz koje su se odricali svojih honorara upravo kako bi pomogli onima kojima je tad bilo najpotrebnije.

U dogovoru i suradnji HGU-e i Ministarstva kulture i medija donesena je, stoga, odluka o natječaju za dodjelu sredstava kojima bi se omogućila koncertna aktivnost u uvjetima pandemije koronavirusa, poštujući pritom sve protuepidemijske mjere. To podrazumijeva održavanje koncerata uz smanjene kapacitete prostora, i, posljedično, značajno manje prihode, kao i povećane troškove vezane za samo poštivanje epidemioloških mjera, poput osiguranja pojačanih kontrola poštivanja mjera, dodatne opreme - stolica, visokih stolova, maski, dezinficijensa, usluga čišćenja prostora između tonskih proba i samog održavanja koncerta, angažmana osoblja za mjerenje temperature i za popisivanje posjetitelja i sl.

„Hrvatska glazbena unija (HGU) zahvaljuje se ovim putem Ministarstvu kulture i medija te nam je drago da smo u njima dobili partnera koji je usvojio naš prijedlog da se pomogne najugroženijem dijelu glazbene industrije – ljudima koji profesionalno žive od poslova vezanih za realizaciju koncerata. Fiksni troškovi koncerta poput najma, scene, razglasa, rasvjete i sl. su toliko veliki da je koncerte nemoguće održavati uz epidemiološka ograničenja bez ovakve podrške države. Zahvalio bih se i našim članovima izvođačima, koji su podržali inicijativu da se u prvi plan stave svi oni „iza scene“, da zajednički podržimo dio glazbene industrije koji nije javno eksponiran, iako je najviše pogođen, dok su sami izvođači preuzeli rizik naplate svojeg dijela posla kroz prodaju ulaznica“, izjavio je Nikša Bratoš, predsjednik HGU.

Velika imena domaće popularne glazbe, ovime preuzimaju rizik i obvezu nastupanja pred limitiranim brojem posjetitelja, s ciljem omogućavanja prihoda svim dionicima glazbene industrije, koja je, uz ugostiteljstvo i turizam, najizravnije pogođena protuepidemijskim mjerama.

Hrvatska glazbena unija je dobrovoljna, neprofitna strukovna udruga u kulturi, koja okuplja glazbenike-izvođače i druge glazbeno - scenske djelatnike. Također, HGU je najveća izvođačka udruga u Hrvatskoj s 5.000 aktivnih i 2.000 povremenih članova svih glazbenih žanrova. Hrvatska glazbena unija utemeljena je u rujnu 1992. s osnovnom namjerom da organizira i zaštiti hrvatske glazbenike i njihova prava na način uobičajen u zapadnom svijetu, po uzoru na, primjerice, britanski Musicians Union Velike Britanije – regulirajući temeljna materijalna i statusna pitanja svih sudionika glazbene industrije.

Tagovi: Ministarstvo kulture i medija, Hrvatska glazbena unija, Nikša Bratoš
PROČITAJ I OVO
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE