GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNK u Zagrebu 2021. godinu počinje praizvedbom teksta Monike Herceg

HNK u Zagrebu 2021. godinu počinje praizvedbom teksta Monike Herceg
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2020 / 14:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 2021. godinu počet će praizvedbom dramskoga teksta "Gdje se kupuju nježnosti" Monike Herceg, koja je na rasporedu 15. siječnja, a riječ je o pobjedničkom tekstu Natječaja za suvremeni dramski tekst koji je raspisao HNK.

Tekst pjesnikinje Monike Herceg izabran je jednoglasnom odlukom žirija na Natječaju za suvremeni dramski tekst pri HNK-u u Zagrebu, prvome te vrste raspisanom u središnjoj nacionalnoj kući nakon pedeset godina na koji je prijavljeno ukupno 166 dramskih tekstova.

Drama "Gdje se kupuju nježnosti" prati tri generacije žena u ruralnoj sredini koja se teško oporavlja od posljedica rata, ističe se u najavi predstave. Priča je to o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom o izlasku iz tog začaranog kruga. Baka, majka i kći se svaka na svoj način pokušavaju nositi sa životnim nedaćama. Središnji lik drame je kći koja preispituje živote bake i majke, ali i to koliko njezin život počinje sličiti na njihove.

"Tekst u sebi nosi nadu novih početaka, izlaska iz krugova za koje smo mislili da su zauvijek zatvoreni, a životi u njima predodređeni. Monika Herceg kombinira svoj prepoznatljiv poetski stil s dramskim elementima, približavajući nam začudni svijet likova s margine društva", stoji u najavi.

Predstavu režira Rene Medvešek, dramaturginja je Jelena Kovačić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, kompozitor Zoran Šćekić, oblikovatelj videa Ivan Marušić Klif, a svjetla Aleksandar Čavlek. Glazbu na scenu uživo izvode Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović.

Lik kćeri na pozornici će interpretirati Lana Barić, Jadranka Đokić i Daria Lorenci Flatz, majku, sponu dviju generacija, glumit će Nina Violić, baku Mirta Zečević, sina Filip Vidović, a oca Igor Kovač.

Moram priznati da nisam očekivala tim koji se okupio oko 'Nježnosti'. Radi se o našim najboljim glumicama i glumcima, glumačkim legendama", rekla je autorica Monika Herceg dodavši kako isto vrijedi i za tim koji predstavu postavlja.

"Meni kao piscu mogućnost da tekst dobije dimenziju izvan papira predstavlja nešto gotovo nestvarno. Kad čovjek piše, tekst je živ koliko i stvarnost. Sama mogućnost tog izlaska u ljudska usta malo je zastrašujuća, ali i divna u isto vrijeme", dodala je.

Tagovi: Hrvatsko narodno kazalište, Monika Herceg, Rene Medvešek, Jelena Kovačić, Tanja Lacko
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE