GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNK Zagreb: Dvije Krležine predstave za završetak nijeme sezone

HNK Zagreb: Dvije Krležine predstave za završetak nijeme sezone
KRLEŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 15:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatsko narodno kazalište najavilo je u srijedu na konferenciji za tisak premijere dviju velikih drama hrvatske književnosti, "U agoniji" i "Areteja" Miroslava Krleže, na kraju sezone tijekom koje je, kako je rečeno, pandemija kazališne zastore držala stalno spuštenima.

HNK će predstave izvesti odvojeno. "Aretej" je u HNK izveden 1959. i nikada više, a "U agoniji" je od 1928. do 1998., kada je zadnji put bila postavljena u HNK, u tom kazalištu igrala osam puta.

HNK otvara dijalog s Krležinim velikim tekstovima, velikima ansamblom i velikima trudom redatelja i glumaca i svih članova ekipe u specifičnom i dramatičnom vremenu, na kraju teške sezone, kad se to činilo nemogućim, kazala intendantica HNK Dubravka Vrgoč.

Ravnatelj Drame HNK Ivica Buljan, koji režira ta dva teksta u obliku dramskoga diptiha, kazao je da Krleža pokazuje da su ljudi u prošlosti imali slične probleme kao što ih imamo danas.

Ako je itko duhovni partner ove kuće onda je to Krleža, čije su drame zauvijek obilježile ovaj prostor, kazao je Buljan i dodao da taj dramski velikan iznosi historiju ljudskog roda od majmuna u neandertalaca, i pita se što je s njihovim genima koji probijaju u našem vremenu na površinu.

Okvir za drame odnos je medicine i politike, koji je aktualniji danas nego u Krležinom vremenu, kazao je.

Protagonisti "Areteja" su dva apatrida koji se nalaze u stanju stalnog egzila i susreću prijatelja iz rimskog vremena kroz kojeg se povijest ponavlja.

Suprotno, "U agoniji" prikazuje sumrak ljubavnoga para, pa ljubavnog trokuta, koji se na kraju pretvara u krah u jednoj osobi, kazao je.

Drama HNK sposobna je suočiti se s takvim tekstovima i ima žara prionuti rješavanju ovakvih tekstova, kazao je Buljan i izrazio nadu će njihovo uprizorenje donijeti pohvalu Krleži.

Pretvorili smo muške likove u ženske. Ženske likove, koji su u Krležinim tekstovima pod ručnom kočnicom, oslobodili smo u prosedeu Krležina svemira i rezultati su stvarno zanimljivi, kazao dramaturg Vid Adam Hribar.

Glumica Alma Prica kazala je da ono što se događa za vrijeme Rima ponavlja se i danas. Čovjek sve što dobro napravi preokrene u svoju suprotnost, kazala je.

Nina Violić rekla je da su kompleksne Krležine tekstove svodili uz pomoć psihoanalize na jednostavne bazične poruke koje su ih vodile prema odgovorima tijekom razvoja predstava.

Scenograf Dalibor Martinis objasnio je igru s vremenom kojom su ga nastojali relativizirati. Naveo je primjer "performativne instalacije" koja četiri sobe iz teksta "Areteja" u predstavi pretvara u jednu sobu u četiri vremena, a u nastavku uvodi bezvremensku ptičju perspektivu, odnosno "ortopogled" koji "objektivizira" sve što se se događa na sceni„.

Lauru Lenbach glumi Nina Violić, baruna Lenbacha i Ivana Križovca utjelovljuju Krešimir Mikić i Livio Badurina, a rusku groficu Madlen Petrovnu glumi Ksenija Marinković. Apatride, europske medicinske disidente u političkome egzilu iz drame "Aretej" igraju Alma Prica i Ksenija Marinković. Naslovni lik, Areteja glumi Milan Pleština, dok Jadranka Đokić glumi njegovu ženu Liviju Ancilu. Rimske vojnike, liječnike s kraja tridesetih godina 20. stoljeća, glume Lana Barić, Mislav Čavajda, Vlasta Ramljak, Vanja Matujec, Dušan Bućan, Damir Markovina. Filip Vidović, Ivan Colarić, Marin Klišmanić i Tin Rožman.

Skladatelj je Mitja Vrhovnik Smrekar, kostime je kreirala Ana Savić Gecan, oblikovatelji svjetla i videa su Sonda Trinajst i Toni Soprano Meneglejte, asistent redatelja je Patrik Sečen dok je asistentica scenografije Andrea Lipej.

Tagovi: Miroslav Krleža, Ivica Buljan, Aretej, Nina Violić, Krešimir Mikić, Livio Badurina, Hrvatsko narodno kazalište
PROČITAJ I OVO
Daniel Craig dobio čin počasnog zapovjednika u britanskoj kraljevskoj mornarici
ČIN
Daniel Craig dobio čin počasnog zapovjednika u britanskoj kraljevskoj mornarici
LONDON - Nakon više od deset godina uloge najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu, glumac Daniel Craig sada s Jamesom Bondom dijeli još jednu stvar: vojni čin zapovjednika.
Billie Eilish, BTS, Elton John na koncertima za klimatske promjene i cjepiva
KONCERTI
Billie Eilish, BTS, Elton John na koncertima za klimatske promjene i cjepiva
PARIZ - Neka od najvećih pop imena od Billie Eilish do BTS-a i Eltona Johna poduprijet će svojim nastupima Global Citizen Live u subotu u nastojanju da se podigne globalna svijest o klimatskim promjenama, gladi i pravu na pristup cjepivima za sve.
MUO: Otvorena izložba Miltona Glasera
IZLOŽBE
MUO: Otvorena izložba Miltona Glasera
ZAGREB - Zagrebačka jesen u znaku američkog dizajnera Miltona Glasera nastavila se u srijedu otvorenjem izložbe njegovih vizualnih identiteta u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), posljednje koja se ondje održava prije zatvaranja i sveobuhvatne obnove zgrade.
Picassov muzej u Parizu bogatiji za osam djela, donacije njegove kćeri
UMJETNINE
Picassov muzej u Parizu bogatiji za osam djela, donacije njegove kćeri
PARIZ - Picassov muzej u Parizu uskoro će postati bogatiji za još osam djela poznatoga španjolskog umjetnika, koje je francuskoj državi poklonila njegova najstarija kći Maya Ruiz-Picasso.
Preminuo glumac Willie Garson
IN MEMORIAM
Preminuo glumac Willie Garson
ZAGREB - Willie Garson glumio je u brojnim filmovima, uključujući ‘Beskrajan dan’, ‘Svi su ludi za Mary’, ‘Being John Malkovich’, te serijama ‘Njujorški plavci’, ‘White Collar’, ‘Hawaii Five-0’, no najzapamćeniji je ostao po ulozi Stanforda Blatcha u seriji i filmovima ‘Seks i grad’.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE