GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNK Zagreb najavio veće približavanje publici

HNK Zagreb najavio veće približavanje publici
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2021 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Želeći se što više približiti svojoj publici u vremenu nakon pandemije, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u ovoj sezoni najavljuje veći naglasak na programe izravnog susreta s publikom, a u sklopu novog projekta "Čitanje Krleže" otvorit će i vrata svoje dvorane za pokuse.

Intendantica Dubravka Vrgoč na konferenciji za medije u ponedjeljak novi je programski naglasak predstavila kao dio nastojanja središnjeg nacionalnog teatra da se nakon teške pandemijske godine što više približi svojoj publici i da bude važan čimbenik u društvenom životu općenito.

Kazališna je umjetnost tijekom pandemije bila jedna od najpogođenijih, istaknula je Vrgoč, a iako je HNK u Zagrebu uspio držati kazalište otvorenim čak i u vremenima kada ništa drugo nije radilo, ipak je došlo do odvajanja publike od kazališta te dosadašnja praksa drugih europskih teatara pokazuje da se publika još uvijek nije počela vraćati u kazalište.

Zato je, uz redoviti program, HNK Zagreb osmislio nekoliko projekata kojima će se izravno obraćati gledateljima, kazala je. "U ovom postpandemijskom vremenu, ako je ovo to vrijeme, nadamo se da ćemo biti aktivan partner svojim gledateljima, ali i onima koji prije nisu dolazili u kazalište, u preboljavanju ove krize", zaključila je Vrgoč.

Već 2. listopada na otvorenom ispred kazališta i oko njega održat će se tradicionalni Dan otvorenog trga, a bogat cjelodnevni program svečano će zatvoriti kabaretska večer koju osmišljava glumac Nikša Kušelj.

Kušelj je najavio žanrovski zanimljivu mješavinu inspiriranu festivalom Pianopsia koji se u antičkoj Grčkoj tradicionalno održavao u mjesecu listopadu, a uključivao je izgovaranje stihova na javnim mjestima u svrhu neke vrste pročišćenja i pripreme za novi početak. U programu "koji će povezivati kazalište i glazbu" sudjelovat će, među ostalima, članovi Drame HNK-a Zagreb Dragan Despot, Siniša Popović, Ksenija Marinković, Alma Prica, Barbara Vicković, Mirta Zečević i drugi.

U slučaju kiše, program će biti prebačen na nedjelju, 3. listopada.

Projekt "Čitanje Krleže" predstavio je ravnatelj Drame Ivica Buljan, koji je rekao kako se njime kazalište priključuje Godini čitanja, i to tako što poziva svoju publiku na zajedničko čitanje i dijeljenje iskustva vlastitog doživljaja dramskoga teksta s drugima. Projekt se realizira u suradnji s Art Radionicom Lazareti iz Dubrovnika, a za sudjelovanje nije potrebno prethodno znanje, već "samo želja za čitanjem".

U projektu će sudjelovati glumci ansambla, a radionicu će uz Buljana voditi dramaturginja Jelena Kovačić. Tekst u fokusu bit će Krležino "Kraljevo", a kroz šest tjedana, koliko će trajati radionica, riječima dramaturginje Kovačić, istraživat će se što taj tekst znači danas, kako mu pristupiti, koji su mu izvedbeni potencijali, te gdje u našoj svakodnevnici prepoznajemo Krležinu buku i bijes.

Maksimalan broj polaznika je deset a namijenjena je svima starijima od 15 godina. Radionice će se održavati dva puta tjedno a prvi susret predviđen je već za 5. listopada. Prijave na radionicu, s motivacijskim pismom, primaju se do 2. listopada na mail adresu drama@hnk.hr.

U sklopu koncepta ovosezonskog repertoara, koji stavlja naglasak na žensko dramsko stvaralaštvo, HNK Zagreb će u studenome ugostiti bjelovarsko "Čitanje NJE: Sigurna kuća", nastalo u sklopu projekta "Čitanje NJE", serijala scenskih čitanja suvremenih hrvatskih drama koje u fokusu imaju prvenstveno ženska lica.

Po Buljanovim riječima, projekt je dio inicijative "6 glumica traži autora" koji su pokrenule Tara Rosandić, Erna Rudnički i Marija Kolb, s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podzastupljenosti žena u medijima. Kao dio suradnje s HNK-om Zagreb, uz njih u "čitanju" sudjeluje i HNK-ova Ivana Boban, a nakon čitanja bit će organiziran i okrugli stol na temu sigurnosti i položaja žene u obitelji.

Buljan je najavio i još jedan natječaj HNK Zagreb za otkup suvremenog dramskog teksta, na koji se mogu prijaviti autori s prebivalištem u RH ili hrvatskim državljanstvom i to s tekstovima koji moraju biti prikladni za izvođenje na velikoj pozornici HNK-a Zagreb, gdje će pobjednički tekst biti i postavljen u izvođenju ansambla Drame.

Rok za prijave je od današnjeg dana do 1. veljače 2022., a o pobjedničkom tekstu odlučivat će ocjenjivački sud Drame HNK-a Zagreb, koji čine Dubravka Vrgoč, Mirna Rustemović i Ivica Buljan. Otkupna cijena teksta je 50 tisuća kuna, što uključuje otkup autorskih prava za premijerno izvođenje tijekom sezone 2022./23.

Pojedinosti natječaja bit će objavljene na mrežnim stranicama kazališta.

Tagovi: HNK Zagreb, Dubravka Vrgoč, Ivica Buljan, Dragan Despot, Siniša Popović, Ksenija Marinković, Alma Prica, Barbara Vicković
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE