GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNK Zagreb za novu sezonu pripremio plan A i plan B

HNK Zagreb za novu sezonu pripremio plan A i plan B
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 20:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U kazališnu jesen obilježenu "novim normalnim" Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ulazi s ambiciozno planiram repertoarom nove sezone, spreman na sve opcije i izmjene uz niz premijernih naslova, a intendantica Dubravka Vrgoč najavila je i održavanje Festivala svjetskog kazališta.

Na konferenciji za novinare u petak, Vrgoč je istaknula kako, nakon što je prošlu sezonu u okolnostima lockdowna uspio uspješno privesti kraju, središnji nacionalni teatar u novu iznimno izazovnu i specifičnu sezonu ulazi "kao da je sve normalno", uz pripremljen plan 'A' i plan 'B', spreman u hodu se prilagođavati okolnostima, te pod motom "HNK - kazalište kojemu vjerujem".

"Ova je sezona iznimno izazovna jer ne znamo što nas čeka. Krenuli smo kao da je sve normalno, a to znači da smo odredili program, da smo odredili repertoar, da smo si odredili da ćemo izvoditi predstave u kazalištu poštujući sve epidemiološke mjere, da ćemo gostovati svugdje gdje smo pozvani i da ćemo nastojati održati repertoar koji smo si zadali, a sve što ćemo morati mijenjati, da ćemo mijenjati po putu", rekla je intendantica.

Drugim riječima, HNK Zagreb spreman je u svakom trenutku ambiciozniji repertoar 'A', koji je zapravo normalan repertoar toga kazališta, zamijeniti planom 'B', odnosno, manjim i prilagođenim formama ali s većim brojem izvedbi, pojasnila je.

Kazalište je za svoju publiku u novoj sezoni pripremilo i neke ekskluzivne programe, već u petak ispred zgrade kazališta koncertom naslovljenim "Mediteranska večer" nastavljen je program umjetničkih izvedbi na otvorenome "Ljetne večeri HNK u Zagrebu", kojima se želi publici ponuditi još jedan oblik uživanja u kazališnoj umjetnosti, a Vrgoč je najavila i ove godine održavanje Festivala svjetskog kazališta, čiji program će, kako je rekla, biti sasvim sigurno realiziran, ali uz mogućnost pomicanja datuma ovisno o epidemiološkim okolnostima.

FSK tako, donosi predstave "Sreća" Pippa Delbona, u programu već 27. rujna, te "Sylvia" (12. listopada), posvetu slavnoj Sylviji Plath u produkciji Cie Artara iz Bruxellesa i režiji Fabricea Murgije, nakon čega će u studenome gostovati "Obitelj" švicarskog redatelja Mila Raua, dok je za prosinac najavljen dolazak belgijske plesne kompanije Peeping Tom s predstavom "Dijete".

Ambiciozan program za izazovan trenutak

Repertoarni dramski program HNK-a Zagreb 14. rujna otvara predstava "Ljudi od voska" Mate Matišića, prema riječima ravnatelja Drame Ivice Buljana "amblematska predstava suvremenog HNK-a koja objedinjuje sve naše težnje: suvremeni tekst, angažiran, s velikim glumačkim ansamblom, u suvremenoj i briljantnoj režiji Janusza Kice".

Prvi premijerni naslov nove sezone bit će "Kafka na žalu" (18. rujna) temeljen na djelu Harukija Murakamija u scenskoj adaptaciji Franka Galatija i režiji Ivice Buljana.

Slijedi premijera drame "Genijalna prijateljica" u režiji Paola Magellija, koja je rezultat "više od godine i pol pregovaranja oko autorskih prava" i "nakon National Theatera u Londonu druga izvedba 'Genijalne prijateljice' u svijetu uopće", čija autorica, slavna talijanska spisateljica Elena Ferrante, kako je rekao Buljan, "objedinjuje ono što mi u Drami pokušavamo već godinama: spojiti dvije možda nespojive stvari - elitizam umjetničkih praksi s jedne strane i, s druge, široku popularnu platformu". "Taj naš ponekad ples nad provalijom nadam se da će biti okrunjen spektakularnim naslovom i režijom", rekao je Buljan.

U drugom dijelu sezone najavio je premijeru "Revizora" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, "klasičan tekst koji već dugo nije bio na repertoaru HNK-a Zagreb" u režiji poznatog ruskog redatelja Sergeja Potapova. Također će biti izvedena i drama pobjednica HNK-ova natječaja "Suvremeni dramski tekst", te autorski projekt kazališnog autora Ivora Martinića "Jackpot", kojega će Martinić i režirati.

Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina kazao je kako baletni ansambl HNK-a u novu sezonu ulazi spreman i pun entuzijazma unatoč svim okolnostima, koje su za baletne umjetnike posebno izazovne s obzirom na višemjesečni shutdown koji ih je prisilio na za taj umjetnički medij izrazito štetno razdoblje smanjenih aktivnosti.

Najavio je u studenome premijeru baleta "Ponos i predrasude" prema romanu Jane Austen u adaptaciji, koreografiji i režiji Lea Mujića, prvotno planiranu u ožujku ali zbog pandemije prebačenu u novu sezonu. Reprizno će pak biti izvedeni "Smrt u Veneciji", "Orašar", "Opasne veze", "Labuđe jezero" i "Gospoda Glembajevi", a kraj sezone obilježit će u svibnju premijera lirskog baleta "Giselle" Adolpha Adama u klasičnoj inegralnoj verziji prema autorskome viđenju istaknutog koreografa Josea Carlosa Martineza.

Ravnatelj Opere HNK Marcello Mottadelli naglasio je kako operne izvedbe u novim okolnostima najviše podliježu prilagodbama, budući da je nužno osigurati pridržavanje epidemioloških mjera za brojne izvođače - soliste, zbor i orkestar.

"Sezonu smo isplanirali kao da je sve normalno i mislim da je to ispravan pristup. Da li ćemo nešto morati mijenjati – sigurno nešto hoćemo. Ali ja uvijek smatram da je čaša polu puna, a ne poluprazna. Nalazimo se u teškom trenutku, to svi znamo. Ali također je ovo i divan izazov za sve nas. Glazbom se može puno toga napraviti", kazao je Motadelli.

Po njegovim riječima, pozitivnu poruku publici odaslat će već prva operna izvedba sezone, "Seviljski brijač" Gioachina Rossinija, u programu već 15. rujna, a prva premijera bit će, 23. listopada, obnovljena Bizetova opera "Carmen". Redovito planirani operni repertoar donosi i dvije premijere prolongirane iz prethodne sezone –"Smrt u Veneciji" Ive van Hovea i "Fantasio" Jacquesa Offenbacha. Nadalje, nastavljajući plodnu suradnju s Muzičkim bijenalom u Zagrebu, bit će praizveden "Posljednji intermezzo" Berislava Šipuša koji će i ravnati orkestrom.

Tagovi: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Marcello Mottadelli, Dubravka Vrgoč, Leonard Jakovina, Mate Matišić, Haruki Murakami, Ivica Buljan
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE