GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska filmska iskustva predmet znanstvenog izučavanja

Hrvatska filmska iskustva predmet znanstvenog izučavanja
FILM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 10:42
Autor: SEEbiz
LONDON - Prestižni britanski nakladnik znanstvene literature Routledge objavio je monumentalno izdanje posvećeno međuovisnosti turizma i medija „The Routledge Companion to Media and Tourism“.

U tom izdanju namijenjenom akademskoj zajednici na sveučilištima diljem svijeta te djelatnicima turističke i medijske industrije nalazi se sveobuhvatan pregled istraživanja konvergencije medija i turizma, s posebnim naglaskom na koncept medijatiziranog turizma. Izdanje su uredile ugledne znanstvenice s tog područja u nastajanju: Maria Månsson, Annæ Buchmann, Cecilia Cassinger i Lena Eskilsson. Knjiga je okupila vodeće znanstvenike koji se bave tom problematikom iz cijeloga svijeta. Također donosi mnogobrojne studija slučaja iz prakse niza država, pri čemu film ima posebnu ulogu. 

Među autorima poglavlja su i hrvatski znanstvenici prof. dr. sc. Božo Skoko i doc. dr. sc. Katarina Miličević, koji su obradili temu filmski induciranog turizma na primjeru Hrvatske pod naslovom Challenges of film-induced tourism in Croatia: From Winnetou to Game of Thrones. Naime, Hrvatska kao atraktivna europska turistička destinacija desetljećima je prepoznata i kao filmska lokacija, gdje je snimljen niz popularnih filmova i serija.

Međutim, to je nedovoljno kapitalizirala pa su te činjenice uglavnom nepoznate. Kako bi dodatno unaprijedila audio-vizualnu produkciju, Hrvatska je 2008. utemeljila javnu ustanovu Hrvatski audiovizualni centar, a kako bi iskoristila film u međunarodnoj promociji, 2013. donijela je i strategiju filmskog turizma. Temeljem nastojanja HAVC-a u Hrvatskoj je snimljen niz produkcija poput Igre prijestolja i Zvjezdanih ratova u Dubrovniku. Rad analizira prednosti i nedostatke filmski induciranog turizma za identitet i imidž destinacije. Autori također analiziraju na primjeru Hrvatske kakav tip filmske produkcije koristi promociji destinacije, te koje je napore nužno poduzeti da bi se to kapitaliziralo, a u kojim situacijama promocija destinacije kroz film može izazvati zbunjenost kod turista pa i štetu za imidž destinacije.

Autori se već niz godina bave brendom i imidžom turističke destinacije, ali i države u cijelosti.

Skoko je redoviti profesor na Odsjeku za strateško komuniciranje na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, te jedan od prvih istraživača fenomena brenda i imidža države na ovim prostorima. Suutemeljitelj je vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment Millenium promocija. Miličević je docentica Sveučilišta u Ljubljani i Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta te partnerica u globalnoj kompaniji za savjetovanje u hotelijerstvu, turizmu i industriji slobodnog vremena „Horwath HTL Zagreb“. Osim toga, direktorica je i suosnivačica tvrtke „thinktourism“.

Zahvaljujući znanstvenom proučavanju hrvatskog pristupa te angažmanu hrvatskih znanstvenika na međunarodnom planu, nedvojbeno je kako će hrvatska iskustva postati inspiracija mnogima diljem svijeta, ali i poticaj domaćim institucijama da bolje iskoriste – sukladno preporukama – moć filma u međunarodnom pozicioniranju Hrvatske.

Tagovi: hrvatska filmska iskustva, Routledge, Fakultet političkih znanosti, snimanje filmova u Hrvatskoj, Božo Skoko, Katarina Miličević
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE