GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski filmovi na festivalu u Sofiji

Hrvatski filmovi na festivalu u Sofiji
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2022 / 10:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji koji se u hibridnom obliku održava do kraja travnja, prikazuje se i sedam hrvatskih filmova, od kojih je šest manjinskih koprodukcija, te poseban program s pet kratkometražnih filmova nastao u suradnji sa Zagreb Film Festivalom.

Filmski festival se u kinima uživo održava do kraja ožujka, a onda osamdesetak naslova seli online do kraja travnja, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

U natjecateljski program 'Balkan Competition' uvršten je dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, "Murina", te manjinske hrvatske koprodukcije "Nebesa" Srđana Dragojevića (hrvatska koproducentica je Darija Kulenović Gudan) te "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" Radua Judea (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić).

Izvan konkurencije prikazuju se još dugometražni igrani filmovi "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" Teone Strugar Mitevski (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold), "Ljeto kada sam naučila letjeti" Radivoja Andrića (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić), "Bosonogi car" Petera Brosensa i Jessice Woodworth (hrvatski koproducenti su Boris T. Matić i Lana Matić) i "Gogitin novi život", dugometražni dokumentarac Levana Koguashvilija (hrvatski koproducent je Dario Domitrović).

Festival donosi i poseban program Short Selection Zagreb s pet naslova mladih autora, "Sama" Borne Zidarića, "U šumi" Sare Grgurić, "Rakete" Saše Poštića i Pavla Kocanjera, "Sve što dolazi" Mate Ugrina i "Tuđa posla" Andrije Tomića.

U sklopu Festivala održava se i koprodukcijski market Sofia Meetings, a zbog trenutačne epidemiološke situacije ovogodišnje, 19. izdanje održat će se od 6. do 12. lipnja.

S fokusom na istočnoeuropske filmaše i projekte na Sofia Meetings danima sudjeluje oko 700 filmskih profesionalaca sa svih strana svijeta, a na marketu se predstavljaju radovi u nastajanju i projekti mladih redatelja koji traže producente i investitore.

Međunarodni filmski festival u Sofiji, najveći u Bugarskoj, od 1997. donosi najbolje nove naslove svjetskih kinematografija domaćoj publici, a međunarodnoj najbolje filmove bugarske i regionalne produkcije. To je i jedini bugarski filmski festival priznat od strane FIAPF-e i FIPRESCI-ja.

Tagovi: Međunarodni filmski festival u Sofiji, Murina, Antoaneta Alamat Kusijanović, Srđan Dragojević, Radu Jude
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE