GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski projekti i filmaši na industrijskom dijelu 71. Berlinalea

Hrvatski projekti i filmaši na industrijskom dijelu 71. Berlinalea
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2021 / 14:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dva projekta produkcijske kuće Antitalent i autorice Dore Šustić izabrana su za sudjelovanje na industrijskim programima ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Jedan od tih projekata autorica će razraditi na platformi Berlinale Talents, na kojoj sudjeluju još dva hrvatska filmska profesionalca. Industrijski programi Berlinalea odvijat će se online, od 1. do 5. ožujka, dok će se festival s filmskim programom fizički održati u lipnju. 

Dramska TV serija Maličke (Afterparty) jedna je od deset serija koje će biti predstavljene na koprodukcijskom sajmu 71. Berlinalea (Berlin Co-Production Market) u sekciji Co-Pro Series. Autorica serije i scenaristica je Dora Šustić, a producentica Maja Pek-Brünjes iz Antitalenta.
"Odabir projekta na Co-Pro Series definitivno je potvrda kvalitete scenarija, likova i koncepta koje je napisala Dora kao i međunarodnog potencijala serije. Na koprodukcijskom sajmu Berlinalea zadatak nam je pronaći međunarodnog prikazivača, koproducente i ključne kreativne suradnike. Želja nam je okupiti većinski žensku ekipu, ne samo zbog teme serije već kako bismo povećali doprinos i osvijestili kvalitetu ženskog stvaralaštva u hrvatskom i europskom audiovizualnom sektoru," rekla je tim povodom producentica Maja Pek-Brünjes.

Radnja serije odvija se u suvremenom Zagrebu i prati najbolje prijateljice u kasnim dvadesetima - Luciju, Ivu, Ružu i Maju – koje navigiraju kroz besperspektivne poslove, razuzdane zabave, burne veze i nekonvencionalne odnose dok usporedno s njihovim turbulentnim životima jača hrvatski ultrakonzervativni pokret. Glavna junakinja Lucija radi kao čistačica za istaknutu zagovornicu zabrane pobačaja, no kad Iva zatrudni i odluči pobaciti, prijateljice preispituju svoje vrijednosti i mijenjaju stavove. Uskoro ono intimno i osobno postaje političko i ideološko pitanje, i Lucija i njezine prijateljice moraju revidirati svoja uvjerenja, prijateljstvo i način života kako bi se izborile protiv srama, šovinizma i nasilja. Potraga za vlastitim glasom vodi ih do otkrića vrijednosti i značenja istinskog prijateljstva.

Projekt je krajem prošle godine, nakon pitcha na Filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu i sudjelovanja na programu usavršavanja Midpoint TV Launch 2020, osvojio HBO Europe Award za najbolji projekt.

Osim toga, Dora Šustić sudjeluje i na platformi za umrežavanje i usavršavanje mladih filmskih profesionalaca, Berlinale Talents. Na platformi će se predstaviti i scenarist i snimatelj Filip Romac te filmska kritičarka Dina Pokrajac. Za sudjelovanje na platformi prijavilo se oko 3 000 profesionalaca, a odabrano ih je 200. Više o ovogodišnjem Berlinale Talentsu pronađite ovdje.

U sklopu Berlinale Talentsa, odvija se radionica Short Form Station, na kojoj će Dora Šustić sudjelovati s projektom kratkometražnog igranog filma Bananaribe (Bananafishes), kojeg također producira kuća Antitalent. Na radionici će imati prilike raditi na scenariju, a projekt će predstaviti na pitchingu u sklopu Europskog filmskog sajma (European Film Market).

"Zahvalna sam što su Bananaribe primljene na Short Form Station u sklopu Berlinalea i što ću imati mogućnost izbrusiti scenarij pod vodstvom iskusnih mentorica i mentora te u kreativnoj atmosferi dublje istražiti priču i vizualni pristup. Ovakve su radionice divna prilika za učenjem, ali i umrežavanjem i upoznavanjem tuđih priča i preokupacija. Svašta saznaš i puno ljudi upoznaš. Tome se najviše veselim. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati ove godine u virtualnom prostoru", istaknula je Dora Šustić.

Ovogodišnji Berlinale podijeljen je u dva dijela: industrijski dio održava se online, od 1. do 5. ožujka, a za lipanj je planirano fizičko izdanje, u sklopu kojeg će selektirani filmovi prikazivati u kinodvoranama i u kinima na otvorenom. Više detalja o 71. Berlinaleu možete pronaći ovdje.
Naslovne fotografije: vizual Berlinalea (*preuzeto sa službene stranice); vizual projekata Maličke; Bananaribe

Tagovi: Berlinale, Dora Šustić, Antitalent, Short Form Station, Maja Pek-Brünjes
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE