GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I hrvatski glazbenici odsad na TikToku

I hrvatski glazbenici odsad na TikToku
LICENCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2020 / 13:35
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Licenciran je glazbeni repertoar domaćih autora i članova HDS-a na TikToku, koji trenutno broji više od 800 milijuna korisnika. Što to znači za autore i nositelje prava? Svaki put kada se u TikTok videima koristi neko djelo članova Hrvatskog društva skladatelja, ZAMP će te podatke obraditi i autorima isplatiti njihove honorare temeljem dostavljenih izvještaja platforme

HDS ZAMP i jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu, TikTok, prošlog su tjedna potpisali ugovor kojim se licencira glazbeni repertoar domaćih autora i članova HDS-a na ovoj platformi koja trenutno broji više od 800 milijuna korisnika.

Uspješan niz na digitalnom tržištu poslovanja

Što to znači za autore i nositelje prava? Svaki put kada se u TikTok videima koristi neko djelo članova Hrvatskog društva skladatelja, ZAMP će te podatke obraditi i autorima isplatiti njihove honorare temeljem dostavljenih izvještaja platforme.

Tik Tok je aplikacija poznata po svojim kratkim i zabavnim videima koji su privukli brojne korisnike radi čega je, od kada je lansirana na međunarodno tržište 2018. godine, skinuta više puta nego Facebook, Instagram, YouTube ili Netflix. Zbog toga je privukla pažnju i izazvala zabrinutost dominantno američkih tehnoloških poduzetnika, ali i političara, koja je kulminirala nedavnom Trumpovom najavom zabrane aplikacije ukoliko je se ne proda nekoj kompaniji iz SAD-a u roku 90 dana, što je dodatno produbilo sukob Kine i SAD-a. Naime, vlasnik TikToka je kineska tehnološka kompanija ByteDance.

Finalizacijom sporazuma s TikTokom, HDS ZAMP je, kako sami ističu, zaključio uspješan niz na digitalnom tržištu poslovanja u 2020. godini - ranije tijekom godine potpisani su novi ugovori sa svjetski popularnim servisima Facebookom (ujedno i Instagramom) te s Netflixom.

Ugovor s Facebookom pokriva glazbenu licencu za repertoar domaćih autora u ukupno 43 europske zemlje. S obzirom na Facebookov vlasnički udio, licenca se također odnosi i na korištenje glazbe na Instagramu.

Iako potpisan sredinom ove godine, ugovor s Netflixom retroaktivno se odnosi na razdoblje od siječnja 2016. naovamo, odnosno od samog dolaska Netflixa na tržište RH. Sporazum s tom video platformom pokriva isključivo teritorij Hrvatske te predstavlja prvi korak prema pregovaranju novih i znatno povoljnijih uvjeta za članove HDS-a.

Vođeni interesom svojih članova

- U teškoj godini poput ove, vijest o otvaranju novih tržišta i sve kvalitetnijoj online monetizaciji kreativnog sadržaja, zasigurno će razveseliti sve naše članove. Ugovarajući detalje sporazuma sa spomenutim digitalnim platformama, vodili smo se interesom naših članova kako bi u budućnosti ostvarili što bolju poziciju za jaku i održivu kreativnu zajednicu, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Digitalna konzumacija glazbe sada je i u Hrvatskoj konačno zaživjela punim plućima, a HDS ZAMP je u toj ekspanziji imao vodeću i važnu ulogu ne samo u zemlji, već i u regiji.

U Hrvatskoj je trenutno licencirano 11 digitalnih servisa: YouTube, Google Music, Spotify, Apple Music, Deezer, Netflix, TikTok, Facebook (i Instagram), Zorro Tunes zatim Soundtrack your brand (namijenjen poslovnim korisnicima) i A1 Xplore Music isključivo za korisnike A1 mreže.

Glazbeni fanovi sada imaju mogućnost uživanja u desecima milijuna pjesama na brz, jednostavan i legalan način. Od svega će koristi imati i oni koji tu glazbu stvaraju - najveće digitalne platforme koje već godinama koriste kreativne sadržaje za vlastiti razvoj sada konačno licenciraju kreativne sadržaje i dio profita dijele s kreatorima tih sadržaja. S druge strane, jedan od najpopularnijih svjetskih glazbenih servisa, Spotify, konačno je u Hrvatskoj postao dostupan sredinom srpnja ove godine.

HDS ZAMP sa zadovoljstvom najavljuje kako će u narednom obračunu digitalnih prava domaći autori i članovi HDS-a na svoje račune po prvi put primiti autorske honorare s tog servisa. Uz Spotify, u obračun honorara početkom listopada ući će i iznosi licenci od Deezera, YouTubea i Google Musica. To će bar donekle ublažiti rupu u autorskim honorarima nastalu zbog pandemije COVID-19 bolesti i nemogućnosti normalnog poslovanja: koncertiranja i brojnih drugih oblika glazbenog djelovanja.

Tagovi: TikTok, HDS ZAMP, Facebook, Instagram, YouTube, Netflix, Hrvatsko društvo skladatelja, autorska prava
PROČITAJ I OVO
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
Sutra počinje 21. ZagrebDox
FESTIVALI
Sutra počinje 21. ZagrebDox
ZAGREB - Projekt kojeg je prije dva desetljeća pokrenula skupina dokumentarnih entuzijasta na čelu s Nenadom Puhovskim, a koji je do danas posjetilo 350 000 posjetitelja otvorit će film iz programa Happy Dox, Nasmijana Gruzija.
Preminuo Roberto Cavalli
IN MEMORIAM
Preminuo Roberto Cavalli
MILANO - Slavni talijanski modni dizajner Roberto Cavalli preminuo je danas u 83. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE