GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inicijativa za vaučere za otkazane koncerte poslana ministarstvima

Inicijativa za vaučere za otkazane koncerte poslana ministarstvima
VAUČERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2020 / 08:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Inicijativa za izdavanje vaučera za otkazane, odnosno odgođene koncerte kojom bi se prolongirao povrat novca za kupljene ulaznice poslana je nadležnim ministarstvima, doznaje se u Hrvatskoj diskografskoj udruzi (HDU).

"Smatramo kako je to jedna od dobrih ideja koja će pomoći organizatorima koncerata da na neki način prežive ovu krizu jer im je i dalje zabranjen rad i moraju se nositi s velikim gubicima za koncerte i evente u koje su investirali značajna sredstva, a do daljnjeg ih ne mogu održati niti mogu još uvijek organizirati normalno poslovanje", kazali su Hini iz HDU-a.

Dodali su i kako se brojni članovi HDU bave organizacijom koncerata i dio su ove inicijative koje je pokrenuo Odbor za evente udruge Glas poduzetnika, što podržavaju i u vodstvu diskografske udruge.

U osnovi, taj prijedlog se odnosi na mogućnost izdavanja vaučera, odnosno odgode povrata novca za paket aranžmane, u što bi bilo obuhvaćene i ulaznice za koncerte, festivale i konferencije, obzirom da su organizatori događanja na isti način ugroženi te se suštinski radi o istom problemu nelikvidnosti kao i u turizmu.

Predlažu stoga da se izdani vaučer može iskoristiti u roku od 365 dana od datuma odgođenog događaja za isti ili drugi događaj tog organizatora, a "ukoliko kupcu to ne odgovara, može ostvariti povrat novca u roku od 30 dana po isteku 365 dana od datuma odgođenog događaja", istaknuli su iz Glasa poduzetnika.

"Koliko je nama poznato, Ministarstvo kulture već je upoznato s ovom inicijativom, kao i Ministarstvo turizma i Ministarstvo gospodarstva", ističu, pak, iz HDU.

Osim inicijative za vaučere i tvrtka Eventim pozvala je Vladu na uvođenje hitnih mjera za opstanak hrvatskih organizatora javnih događaja ugroženih koronakrizom te je u sklopu kampanje "Zadrži i podrži" pozvala kupce da zadrže ulaznice za odgođena događanja i iskoriste ih u budućnosti.

Ističu kako hrvatska event industrija ima oko 2000 poslovnih subjekata koji zapošljavaju 10 tisuća ljudi i prihoduje preko 4,5 milijarde kuna godišnje.

"Kad se tome pridoda potrošnja turista, prihodi od noćenja, ugostiteljstva i svi ostali direktno vezani prihodi koji su višestruko veći od navedene brojke, postaje jasno da je event industrija jedna od ključnih grana hrvatskog turizma, ali i gospodarstva, kulture i društva u cijelosti", napomenuli su iz Eventima.

Smatraju kako su dosadašnje inicijative glazbenika, koji su preko noći započeli s koncertima iz vlastitih domova, samo kratkoročni odgovori na trenutnu situaciju.

S druge strane, HDU ističe kako još treba pričekati procjene svih gubitaka vezanih uz otkazivanje koncerata i ukupne vrijednosti prodanih ulaznica za koncerte odgođene zbog koronakrize.

"Tu bi procjenu mogli dati jedino ticket servisi poput Eventima ili Entria. Koncertni organizatori u ovom trenutku imaju pad prihoda od 100 posto, a realno će, do početka iduće godine, teško krenuti putem oporavka", zaključili su iz HDU.

Diskografska udruga i udruga ZAPRAF nedavno su proveli i anketu o utjecaju koronakrize na glazbenu industriju prema kojoj 64 posto ispitanih članova očekuje najmanje 50 posto manje prihode do kraja godine, a kao najveću poteškoću ističu zabranu koncerata i evenata.

U nedavno upućenom dopisu Ministarstvu kulture, HDU i ZAPRAF (Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava) predložili su i svoje korake za revitalizaciju glazbenog sektora.

Kao najnužnije naveli su što skorije donošenje plana popuštanja restriktivnih mjera na održavanje događaja s manjim brojem posjetitelja te žurno donošenje zakona o elektroničkim medijima i o autorskim i srodnim pravima.

Tagovi: vaučeri za koncerte, Hrvatska diskografska udruga, Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava, ZAPRAF, Glas Poduzetnika, koncerti, koronavirus u Hrvatskoj,
PROČITAJ I OVO
Miši Kovaču potvrđena upala pluća
PROBLEMI
Miši Kovaču potvrđena upala pluća
ZAGREB - Legendarni šibenski pjevač prije dva dana zatražio je medicinsku pomoć. Trenutno se nalazi u splitskoj bolnici na Firulama, a sada je potvrđeno kako se radi o upali pluća.
Filmovi književnika Ephraima Kishona u Tuškancu
FILM
Filmovi književnika Ephraima Kishona u Tuškancu
ZAGREB - Zagrebačko kino Tuškanac pripremilo je za kraj studenog program filmova proslavljenog književnika za kojega je manje poznato da je uz uspješnu literarnu karijeru radio i na filmu - Ephraima Kishona.
Retrospektiva Sanje Iveković u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti
MMSU
Retrospektiva Sanje Iveković u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti
ZAGREB - Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci od 26. studenog donosi video retrospektivu Sanje Iveković, jedne od najistaknutijih suvremenih hrvatskih umjetnica.
Izložba grafika Ede Murtića otvorena u MUO
IZLOŽBE
Izložba grafika Ede Murtića otvorena u MUO
ZAGREB - Muzej za umjetnost i obrt otvorio je u srijedu, u organizaciji s Fondacijom Murtić izložbu grafika Ede Murtića, što je i završnica svečanog obilježavanja 100. obljetnice umjetnikova rođenja.
Ksenija Marinković nova predsjednica HDFD-a
IZBORI
Ksenija Marinković nova predsjednica HDFD-a
ZAGREB - Hrvatsko društvo filmskih djelatnika izabralo je na redovnoj skupštini glumicu Kseniju Marinković za svoju novu predsjednicu, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE