GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iran kategorički odbija bilo kakvu vezu s napadom na Rushdieja

Iran kategorički odbija bilo kakvu vezu s napadom na Rushdieja
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2022 / 09:37
Autor: SEEbiz / H
TEHERAN - Iran je u ponedjeljak "kategorički" odbacio svaku vezu s napadom na Salmana Rushdieja, britanskog pisca i autora "Sotonskih stihova", koji je u petak više puta uboden nožem na konferenciji u SAD-u.

Obitelj Salmana Rushdieja rekla je u nedjelju da osjeća "veliko olakšanje" jer je britanski pisac skinut s respiratora, dodajući da je i dalje "u kritičnom stanju", ali da je već mogao reći nekoliko riječi.

Britanac porijeklom iz Indije, čiji je roman "Sotonski stihovi" doveo do prijetnji smrću iz Irana 1980-ih, u petak je trebao održati predavanje u državi New York, kada je zadobio nekoliko uboda u vrat i abdomen. Njegov napadač je uhićen i izjasnio se da nije kriv.

"Kategorički demantiramo" bilo kakvu vezu između agresora i Irana i "nitko nema pravo optuživati Islamsku Republiku Iran", rekao je Nasser Kanani, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u prvoj službenoj reakciji Teherana na napad na Rushdieja.

Godine 1989. u Iran je izdana fetva, odnosno poziv svim muslimanima da ubiju Rushdieja i sve one povezane s izdavanjem "Sotonskih stihova".

Iranska vlada ukinula je 1998. fetvu pa je Rushdie posljednjih godina živio relativno mirno.

Tagovi: Salman Rushdie, Iran, islamisti, Sotonski stihovi, ajatolah Homeini
PROČITAJ I OVO
Goran Marković odselio u Trst
UMETNIK I POLITIKA
Goran Marković odselio u Trst
BEOGRAD - Jedan od najvećih srpskih umetnika i intelektualaca Goran Marković već neko vreme živi u Trstu, popularnom italijanskom gradu na Jadranskom moru.
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
JAZZ
Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
ČAKOVEC - To se doista i dogodilo – u fantastičnoj atmosferi, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu - glazbena ikona, veliki američki trubač Chris Botti održao je koncert o kojem će se još danima govoriti.
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE