GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ivana Šojat predstavila roman o vinkovačkom željezničkom kolodvoru

Ivana Šojat predstavila roman o vinkovačkom željezničkom kolodvoru
ROMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 22:39
Autor: SEEbiz / H
VINKOVCI - U vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića u srijedu je predstavljen roman osječke književnice Ivane Šojat "Štajga ili put u maglu", koji je posvećen vinkovačkome željezničkom kolodvoru, a knjižni materijal pretvoren je i u uspješnu kazališnu predstavu.

Predstava "Štajga" u režiji Jasmina Novljakovića premijerno je izvedena u Gradskom kazalištu Joze Ivakića krajem siječnja prošle godine, a obuhvaća povijesni prikaz života vinkovačkoga željezničkog kolodvora poznatog među Vinkovčanima i pod nazivom "štajga", kao i obitelji i života brojnih Vinkovčana kojima je kolodvor bio socijalno i ekonomsko, pa i životno ishodište.

Predstava je do sada dobila niz priznanja publike i kazališne kritike, a pozvana je i na ovogodišnje Marulićeve dane te niz drugih festivala.

"Moj djed bio je vezan uz željeznicu i ja sam jako puno vremena kao mala provela na željeznici i uz željezničare na osječkom kolodvoru, tako da mi je to okružje vrlo dobro poznato. Željeznica je muški svijet i uvijek ću pamtiti miris kolomasti i kada sam počela raditi na romanu sve mi se to počelo vraćati. Čak i ono što sam mislila da sam zaboravila", kazala je Ivana Šojat.

Po njezinim riječima, u roman je utkan niz autobiografskih elemenata, a onda je uz pomoć pojedinih Vinkovčana dobila širu sliku te su u roman ubačeni neki mitski vinkovački likovi bez kojih Vinkovci, kako je kazala, ne bi bili to što jesu, poput pankera Satane Panonskog, Gorana Bare i Plaćenika.

"Što sam više kopala spoznala sam da priča o Vinkovcima kao nekakvom centru 80-tih godina 20. stoljeća nije bila samo prenemaganje. Vinkovci su u ono doba doista bili centar u kojem je bujao rock i cijela rock scena je krenula iz Vinkovaca", rekla je Šojat dodajući kako je dane provodila sjedeći na osječkom kolodvoru upijajući atmosferu i specifične mirise.

Šojat je također ocijenila kako je roman o vinkovačkom željezničkom kolodvoru i simbolični prikaz svega onoga što se od Domovinskog rata dogodilo Vinkovcima kroz koje su prije rata prolazili svi mogući vlakovi od sjevera prema jugu i istoka prema zapadu.

"Rat je uvijek tragedija i donosi nesreću, ali naši vlastodršci nažalost, nakon rata nisu učinili ništa da se promet vrati na vinkovački željeznički kolodvor koji je nemarom doveden na današnje, niske grane, a njime su uništene i tisuće obitelji", navela je Ivana Šojat.

Pored autorice, u predstavljanju romana "Štajga ili put u maglu" sudjelovali su i Seid Serdarević, glavni urednik Frakture u čijem je izdanju roman tiskan, redatelj Jasmin Novljaković te ravnatelj Gradskog kazališta Joze Ivakića Zdenko Rečić.

Tagovi: Ivana Šojat, Vinkovci
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE