GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ivo Pogorelić u travnju gostuje u riječkom HNK

Ivo Pogorelić u travnju gostuje u riječkom HNK
KONCERTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2024 / 08:48
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Slavni pijanist Ivo Pogorelić gostovat će 19. i 20. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, a na oba će koncerta nastupiti uz Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem Valentin Egel te izvesti Klavirski koncert br. 2 u f-molu Frederica Chopina.

Kako ističe riječki HNK u najavi, jedinstveni glazbeni talent i inovativan pristup svrstali su Pogorelića među najoriginalnije glazbenike današnjice.

“Cijenjen zbog iznimne pronicljivosti u otkrivanju novih mogućnosti glazbenog izričaja, njegov je pijanizam odavno dosegnuo najviše estetske vrijednosti, neponovljive virtuoznosti i tehničkog majstorstva. Njegove uzbudljive interpretacije, oblikovane istančanim glazbenim ukusom, rijetkim u naše vrijeme, proširile su horizonte i razumijevanje klavirske literature postavivši nove standarde pijanističke interpretacije”, navodi HNK.

Pogorelić je, zahvaljujući beskompromisnom umjetničkom kriteriju i predanoj potrazi za idealom glazbenog izričaja, u više od četiri desetljeća karijere ostvario autentična ostvarenja, cijenjena od publike i kritike, a njegovi koncerti diljem svijeta stekli su status željno iščekivanih kultnih događaja, stoji u najavi.

Pogorelić je za riječke koncerte izabrao Klavirski koncert br. 2 u f-molu Frederica Chopina kao jedno od najpopularnijih i najpoznatijih djela za klavir i orkestar, jer se taj koncert “odlikuje nevjerojatnim rasponom emocija, a posebno revolucionarno je suprotstavljanje glasovira i orkestra u drugom stavku koji je veoma dramatičan i izuzetno uznemirujući u jednom svojem dijelu”.

Pogorelić ističe da publika voli taj koncert, a da je on uvijek spreman za susret s novim orkestrom. “Nadam se da će prilika s Riječkim simfonijskim orkestrom biti iskorištena na obostrano zadovoljstvo. Taj koncert je napisan s takvim nadahnućem da svaki put dotakne najfinije izvođačke nakane svakog pijanista“, zaključio je.

Na programu travanjskih koncerata je i Simfonija br. 3 Ludwiga van Beethovena, poznata kao “Eroica”.

“Godine 1805. svijet glazbe bio je i emocionalno i intelektualno zapanjen novim, revolucionarnim djelom njemačkog skladatelja. To je glazba istodobno ispunjena žestokom borbom i krajnjom transcendencijom. Najavljujući zoru romantizma, označava rušenje starog i pojavu nečeg novog. Nakon prva dva zadivljujuća akorda, zapadna glazba više nikada nije bila ista. A i dašak stvarne političke revolucije utkan je u djelo, koje je izvorno bilo posvećeno Napoleonu Bonaparteu”, navodi riječki HNK.

Ulaznice za oba koncerta puštene su u prodaju na blagajni HNK i online putem mrežnih stranica.

Tagovi: Pogorelić, HNK Rijeka
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE