GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izdavač Oxfordskog rječnika nije uspio odabrati riječ godine

Izdavač Oxfordskog rječnika nije uspio odabrati riječ godine
BEZ PRESEDANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 11:11
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Uprava Oxford University Pressa, vjerojatno najpoznatijeg izdavača rječnika u svijetu (Oxford Dictionaries), ove godine, koju naziva godinom bez presedana, nije uspjela u skladu s tradicijom odabrati riječ godine.

"Svake godine biraju se riječ ili izraz godine po izboru najopsežnijeg referentnog rječnika engleskog jezika, koji odražavaju opće raspoloženje ili preokupacije stanovništva u proteklih dvanaest mjeseci", stoji u objavi izdavača Oxford University Press.

"No u 2020. godini, baš kao i u našem svakodnevnom životu, engleski jezik pretrpio je goleme promjene, brzo se i više puta prilagođavajući svjetskim događajima."

Oxford je umjesto toga objavio novo jezično izvješće pod nazivom "Riječi godine u godini bez presedana".

Popis prati povijesna godišnja zbivanja, pa su se tako na listi našle riječi i izrazi poput "bush fires" (požari niskog raslinja) koji su poharali Australiju, zatim riječ "impeachment" (politički postupak za opoziv, pobijanje) i "acquittal" (oslobađajuća presuda) koji su se češće koristili kada se američki predsjednik Donald Trump suočio s problemima u Kongresu.

Pandemija koronavirusa iznjedrila je brojne riječi na popisu: "lockdown" (zatvaranje), "circuit breaker" (mini zatvaranje, kratko zatvaranje), "shelter-in-place" (službena odredba izdana za vrijeme izvanrednog stanja kojom se ljudima savjetuje da ostanu u svojem domu i da ga ne napuštaju ako nije prijeko potrebno), "remote/ly" (bez fizičkog kontakta) i "unmute" (ponovno uključiti zvuk ili uređaj).

Tijekom ljeta se učestalo koristio izraz "Black Lives Matter" (Crnački životi su bitni) i njegov skraćeni oblik BLM, dok su teorija zavjere "QAnon" i "mail-in" (američki izborni glasački listići poslani putem pošte) novijeg datuma.

Suprotno tomu, pojam "brexit" je tijekom 2020. korišten 80 posto rjeđe nego ranije, rekli su jezični stručnjaci.

"Nikada dosad nisam svjedočio ovakvoj godini, kada je jezik posrijedi", rekao je Casper Grathwohl, predsjednik Oxford Languages.

Kako je godina odmicala oxfordski tim stručnjaka identificirao je stotine značajnih novih riječi i njihovih upotreba te pojašnjava da bi u drukčijim okolnostima više njih bilo proglašeno riječju godine.

Tagovi: riječ godine, Oxford University Press, Black Lives Matter, Oxford Dictionaries
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE