GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Borisa Ljubičića u HDD galeriji: Slike vremena - dizajn i politika

Izložba Borisa Ljubičića u HDD galeriji: Slike vremena - dizajn i politika
DIZAJN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2022 / 08:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Izložba Borisa Ljubičića "Slike vremena - dizajn i politika" otvara se u utorak, 28. lipnja u HDD galeriji, a predstavit će autorove dizajnerske radove nastale od 1970-ih do 2000-ih godina koje povezuje tema politike.

Kako je istaknuo kustos izložbe Marko Golub, ova je izložba nastavak postupnog procesa obrade golemog i značajnog Ljubičićeva opusa od ranih 1970-ih do danas, putem serije izložbi i publikacija koje su dosad tematizirale vizualne identitete, a donosi kritičku refleksiju na radove koji su od ranih godina njegove karijere više ili manje eksplicitno doticali politička i društvena pitanja.

Izložba publici predstavlja plakate, vizualne identitete, polemičke tekstove, dokumentaciju o različitim kampanjama i intervencijama u javnom i medijskom prostoru, predmete poput majica i šalica s otisnutim provokativnim sloganima, nastale od prve polovice 1970-ih do 2000-ih godina za različite prilike i kontekste, podijeljene u pet cjelina.

Prvu čine plakati i vizualni identiteti za velike političke manifestacije nastali u rasponu od 1980. do 1989. godina i u kojima Ljubičić tematizira odnos prema političkim simbolima socijalizma s idejom da ih propita, sagleda iz novog rakursa i stavi u neočekivane odnose. U drugoj su predizborni plakati nastali tijekom 90-ih godina za različite hrvatske političke stranke (Koalicija, HNS i drugi) koje karakterizira snažan konfrontacijski naboj u eri načelnog višestranačja, ističe Golub.

Treća cjelina donosi neke od najpoznatijih i najnagrađivanijih Ljubičićevih radova, antiratne plakate iz ranih 1990-ih, kao što su Krvatska, Read Between the Lines, logo Vukovar, Dubrovnik – To be or not to be.

Četvrta cjelina ukazuje na kontinuitet Ljubičićevog zagovaranja redizajna vizualnog identiteta države, a peta donosi niz radova u kojima Ljubičić reagira na aktualna društvenopolitička zbivanja ili daje nova čitanja važnim zbivanjima iz naše prošlosti.

"Svim ovim temama Ljubičić prilazi na angažiran, intelektualan i duhovit način, ugrađujući u njih uvijek i dah svog vlastitog 'političkog' projekta, nadahnut nekim snažnim utopističkim uvjerenjem da dizajn može biti instrument integralne društvene transformacije. To leži u srži čak i Ljubičićevih identitetskih projekata, koji sami po sebi ne bi bili politički da nema njegovog ustrajanja kako je dobra, logična, moderna i jezgrovita vizualna komunikacija pretpostavka svake rasprave o jednako tako uređenom društvu", smatra Golub.

Svaki Ljubičićev dizajn, zaključuje, stoga se može čitati kao iskaz o mogućoj transformaciji, o onome što bi moglo biti, o kontradikcijama komunikacije u našem dobu slika, ali i o "odgovornosti dizajnera prema društvu i vremenu", kako glasi jedan od Ljubičićevih slogana otisnut uz njegov autoportret.

Tagovi: Boris Ljubičić, HDD galerija, Marko Golub, Vukovar, Dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Londonski muzej vratit će Nigeriji 72 umjetnička djela
POVRAT
Londonski muzej vratit će Nigeriji 72 umjetnička djela
ZAGREB/LONDON - Londonski muzej objavio je da je pristao vratiti Nigeriji umjetnička djela opljačkana u 19. stoljeću na području Kraljevstva Benin, prenosi u nedjelju BBC.
Spacey mora platiti 31 milijun dolara odštete producentima Kuće od karata
PROBLEMI
Spacey mora platiti 31 milijun dolara odštete producentima Kuće od karata
NEW YORK - Glumac Kevin Spacey (62), dobitnik dva Oscara, morat će platiti gotovo 31 milijun dolara producentskoj tvrtki MRC koja ga je 2017. godine otpustila sa seta serije "Kuća od karata" zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, odlučio je sud u SAD-u nakon što je odbijena njegova žalba.
Hrvatski filmovi na festivalu DokuFest u Prizrenu
FESTIVALI
Hrvatski filmovi na festivalu DokuFest u Prizrenu
ZAGREB - U sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest u Prizrenu, koji se održava od 5. do 13. kolovoza, prikazat će se šest filmova u raznim natjecateljskim sekcijama te još dva u nenatjecateljskim.
Američki glumac Jesse Eisenberg stiže na SFF s redateljskim prvijencem
FESTIVALI
Američki glumac Jesse Eisenberg stiže na SFF s redateljskim prvijencem
SARAJEVO - Poznati američki glumac i scenarist Jesse Eisenberg bit će još jedan od gostiju Sarajevo Film Festivala (SFF) koji počinje 12. kolovoza, potvrdili su u utorak organizatori.
Pavarotti posthumno dobiva zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu
PRIZNANJA
Pavarotti posthumno dobiva zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu
LOS ANGELES - Talijanski tenor Luciano Pavarotti, koji je preminuo 2007., bit će posthumno počašćen zvijezdom na Stazi slavnih u Hollywoodu 24. kolovoza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE