GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Darija Pejića o propasti Uljanika

Izložba Darija Pejića o propasti Uljanika
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2021 / 19:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka Galerija VN predstavlja do 4. lipnja izložbu "Rad/nerad" koja o propasti Uljanika progovara kroz obiteljska sjećanja umjetnika Darija Pejića, čiji je otac radio u tom pulskom brodogradilištu.

Svojom instalacijom autor donosi konture rodnog grada koje, bez Uljanikovih dizalica, danas 'svjetlećih divova' obojenih reflektorima, ne bi bile iste, a dokumentarnim filmom, koji je njen integralni dio, prisjeća se povijesti svoje obitelji vezanoj uz brodogradilište

Po riječima Mirne Rul, priča se razvija kroz umjetnikov naizmjenični dijalog s ocem i majkom, koji su u Pulu došli iz Tuzle, bježeći od rata i u potrazi za poslom.

"Dario je odrastao u Puli, a Uljanik percipira kao simbol svoga grada, rada i radništva, ali i izgubljene radničke borbe te političkih malverzacija i konačnog pada", ustvrdila je u predgovoru izložbe.

Kako se podsjeća u najavi, brodogradilište Uljanik osnovano je 1856., kad je u Pulskom zaljevu na istoimenom otočiću kamen temeljac položila carica Elizabeta. Kroz povijest mijenjalo je vlasnike, od talijanskih i njemačkih preko jugoslavenskih do hrvatskih, kada postaje dioničko društvo i od kraja devedesetih polako počinje propadati.

"Nakon niza radničkih borbi, Uljanik je završio u stečaju, da bi se, potom, osnovala nova tvrtka 'Uljanik brodogradnja 1856', a njen današnji direktor Samir Hadžić, jedan je od predvodnika radničkih borbi za Uljanik i nekadašnji skladištar, koji je ostao aktivan i u postupku stečaja Uljanika", napominje se.

Tagovi: Dario Pejić, Galerija VN, Uljanik
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE