GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba dizajnera Mirka Ilića gostuje u Koprivnici

Izložba dizajnera Mirka Ilića gostuje u Koprivnici
DIZAJN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2022 / 11:03
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Izložba "Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti - dizajnerska povijest svijeta", koja se otvara u petak u koprivničkoj AK Galeriji, donosi panoramski prikaz stvaralaštva tog istaknutog hrvatskog autora.

U kustoskoj koncepciji Marka Goluba, izložba se oslanja na komunikacijsku snagu Ilićevih dizajna i ilustracija, njihovu sposobnost da na vizualan način artikuliraju problematiku složenih društvenih i političkih tema.

Predstavlja se njegov rad u rasponu od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripa, od sredine 1970-ih do danas, remiksiranih kao pripovijest o 20. i 21. stoljeću.

Kao dizajner, art direktor, i ilustrator za Polet, Start, Danas, Panoramu, Time, New York Times, Wall Street Journal i druge Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom rasponu od početka svoje karijere u drugoj polovici 1970-ih sve do danas.

Po riječima kustosa, takvi radovi, objavljivani u novinama i časopisima, koji evociraju neke od najvažnijih događaja osnova su izložbe, no pažljivijim pregledom cjelokupnog Ilićevog opusa nalaze se i brojne refleksije o drugim zbivanjima, pojavama i idejama koje sežu i u mnogo dalju prošlost a bile su relevantne za tadašnji trenutak, kao i za današnje vrijeme.

Osim novinskih i magazinskih naslovnica i ilustracija izložba donosi niz plakata i stripova, a svi zajedno čine panoramu proteklih 120 godina (ugrubo od 1900. do 2021.) sagledanu kroz prizmu jednog iznimnog autorskog opusa.

Izložba je osmišljena za mali izložbeni prostor, nije sveobuhvatna retrospektiva, već daje priliku za nov način sagledavanja ostvarenja iz jugoslavenske faze Ilićeve karijere do 1986. i onih nastalih u SAD-u do danas, uključujući i rijetko izlagane radove, ili one koji su rijetko prikazivani zajedno.

"Postav izložbe tako konfrontira radove koji su eksplicitno politički i one koji to na prvi pogled nisu, britka čitanja društvene stvarnosti i tumačenja kompleksnih znanstvenih i filozofskih spoznaja, dramu globalnih konflikata i intimne drame, slike mržnje i zla i slike empatije i ljubavi", ustvrdio je Golub.

Izložba "Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti - dizajnerska povijest svijeta" je producirana i prvi put prikazana u HDD galeriji u Zagrebu, U AK galeriji u Koprivnici ostat će otvorena do 27. listopada. Dosad je bila u Puli, Sisku, Bihaću, Tuzli, Splitu, Osijeku, Ljubljani, Podgorici i Rijeci.

Tagovi: Mirko Ilić, dizajn, New York Times, Polet, Start, Danas, Panorama
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE