GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba dizajnera Mirka Ilića gostuje u Puli

Izložba dizajnera Mirka Ilića gostuje u Puli
DIZAJN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2021 / 14:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Putujuća izložba "Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti - dizajnerska povijest svijeta", prvi put predstavljena u HDD galeriji u rujnu, otvara se u četvrtak, 14. listopada u Galeriji HUiU Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika u Puli.

Kroz panoramski prikaz Ilićevog rada - od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripova, izložba donosi priču o posljednjih 120 godina ljudske povijesti, od početka 20. stoljeća do danas.

Kako je najavljeno iz Hrvatskog dizajnerskog društva, na izložbi će se moći kupiti i upravo objavljenu knjigu “Mirko Ilić: Dizajnerska povijest svijeta” koja prati samu izložbu te na 104 stranice teksta i reprodukcija u boji daje kompletan sadržaj izložbe u džepnoj formi

Izložba, kojoj je kustos Marko Golub, sada prvi put gostuje u drugom prostoru nakon zagrebačke premijere, a očekuje se njezino postavljanje i u nizu drugih gradova Hrvatske i regije.

Koncept izložbe i knjige oslanja se na komunikacijsku snagu dizajna i ilustracija Mirka Ilića, njihovu sposobnost da na vizualan način artikuliraju problematiku nekih od najkompleksnijih društvenih i političkih tema našeg i prošlih vremena.

"Kao dizajner, art direktor, i ilustrator za brojne novine i magazine – Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal i druge – Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom rasponu od početka svoje karijere u drugoj polovici 1970-ih sve do danas", podsjeća se u najavi izložbe.

Kako se dodaje, takvi radovi, objavljivani u novinama i časopisima, koji evociraju neke od najvažnijih događaja koji su se odvili za vrijeme naših života, čine osnovu ove izložbe, no pažljivijim pregledom cjelokupnog Ilićevog opusa naći ćemo i brojne refleksije o drugim zbivanjima, pojavama i idejama koje sežu i u mnogo dalju prošlost a bile su relevantne kako za trenutak u kojem se Ilić na njih osvrnuo, tako i za naše današnje vrijeme.

Osim novinskih i magazinskih naslovnica i ilustracija izloženi radovi uključuju i niz plakata i stripova te su zapravo "remiks“ odabranih fragmenata Ilićevog rada kao dizajnera, ilustratora i strip autora koji se prožimaju u nekoliko međusobno isprepletenih narativnih linija.

"Na ovoj izložbi kronološki redoslijed je relativan i izmjenjiv, sve teče u više različitih smjerova, svaki izloženi vizual je mogući putokaz za nešto drugo", dodaje se.

Nije riječ o retrospektivi jer je izložba osmišljena za mali izložbeni prostor, već daje novi način sagledavanja autorovih starijih ostvarenja iz jugoslavenske faze do 1986. i onih nastalih u SAD- u do danas.

Iz HDD-a ističu kako postav izložbe tako konfrontira radove koji su "eksplicitno politički i one koji to na prvi pogled nisu, britka čitanja društvene stvarnosti i tumačenja kompleksnih znanstvenih i filozofskih spoznaja, dramu globalnih konflikata i intimne drame, slike mržnje i zla i slike empatije i ljubavi."

Izložba u Puli ostaje otvorena do 3. studenog.

Tagovi: Mirko Ilić, Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Hrvatsko dizajnersko društvo
PROČITAJ I OVO
Arheološki muzej se polako vraća u svoj prostor
POVRATAK
Arheološki muzej se polako vraća u svoj prostor
ZAGREB - Arheološki muzej u Zagrebu, zatvoren za posjetitelje zbog posljedica nastalih u potresu, parcijalno se preuređuje i već je imao prvo događanje od ožujka 2020. godine.
Koje ćemo filmske premijere gledati u prosincu? (VIDEO)
U KINIMA U PROSINCU
Koje ćemo filmske premijere gledati u prosincu? (VIDEO)
Koje ćemo filmske premijere gledati u prosincu? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec prosinac hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su trinaest premijernih filmova.
Robbie Williams u pulsku Arenu donosi dva koncerta s najvećim hitovima
KONCERTI
Robbie Williams u pulsku Arenu donosi dva koncerta s najvećim hitovima
PULA - Robbie Williams, jedan od najuspješnijih pop izvođača svih vremena, donosi svoje najveće hitove u pulsku Arenu na dva ekskluzivna koncerta 27. i 28. lipnja 2023.
Gracija Filipović za ulogu u Murini osvojila Gotham Award
NAGRADE
Gracija Filipović za ulogu u Murini osvojila Gotham Award
ZAGREB - Hrvatska glumica Gracija Filipović osvojila je nagradu za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer) za ulogu u nagrađivanom dugometražnom prvijencu Antonete Alamat Kusijanović, "Murina".
Preminuo glumac Davor Janjić
IN MEMORIAM
Preminuo glumac Davor Janjić
ZAGREB - Davor Janjić, jedan od velikih jugoslavenskih i sarajevskih glumaca, preminuo je u 54. godini u Beogradu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE