GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Dubravke Ugrešić 25. veljače u Rijeci

Izložba Dubravke Ugrešić 25. veljače u Rijeci
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2021 / 16:23
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Izložba Dubravke Ugrešić "Crvena škola" otvara se 25. veljače u riječkoj galeriji Filodrammatici, kao dio programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020 - Europske prijestolnice kutlure, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Davor Mišković iz udruge Drugo more, jednoga od organizatora izložbe, ocijenio je da je riječ o vrlo bitnom projektu kojemu je namjera u program Dopolavora uključiti ljude koji su zadužili hrvatsku kulturu proteklih desetljeća. Mišković je istaknuo da je ova izložba trebala biti prvi dio programa Dopolavoro, ali je zbog izbijanja pandemije na kraju među zadnjima.

Suorganizator izložbe je Multimedijalni institut iz Zagreba. Petar Milat iz ove ustanove rekao je da je izložba nastala kao rezultat fascinacije Dubravke Ugrešić školom i procesom odrastanja u socijalističkom razdoblju te ostavštinom socijalizma.

Mnogima će pojam "Crvene škole" biti ponovno crvena krpa, kao i neki drugi dijelovi programa EPK, rekao je Milat.

Dizajnerice izložbe Nina Bačun i Roberta Bratović istaknule su da su u koncipiranju postave nastojale pratiti estetiku početnica Dubravke Ugrešić, njezinih crteža i kolaža. Dio postava asocira na učionicu, izlošcima na klupama, rekle su.

Književnici, esejistici i prevoditeljici Dubravki Ugrešić za polazište projekta poslužila je školska početnica iz razdoblja Jugoslavije i socijalizma koju je slučajno pronašla početkom 1991. i koja je po godini izdanja mogla biti njezina. Na stvaranje ju je ponukalo promišljanje o svijetu početnice, koji je obećavao sretnu budućnost, i sadašnjeg svijeta, koji je oprečan tom svijetu.

Zbog pandemije koronavirusa Ugrešić nije bila na konferenciji za novinare, a neće doći ni na otvorenje izložbe u četvrtak.

Kako se navodi u najavi objavljenoj na internetskoj stranici Rijeke 2020., autorica izložbe objašnjava da je sve na izložbi reciklaža. "Nema ni jedne moje rečenice, ni jednog mog crteža (jer nisam umjetnica). To je iz današnje perspektive arheološki materijal, a tom vrstom arheologije se malotko bavi", kaže Ugrešić.

Posjetitelj izložbe, napominje, uočit će ostatke minijaturne crvene škole kupljene davno u nekoj amsterdamskoj staretinarnici, kao i njezinu opsesivnu (zlo)upotrebu zvijezde petokrake i srpa i čekića.

"Iako crvena zvijezda nije bila moj 'ideološki bedž', niti je u mome djetinjstvu njezina prisutnost bila tako napadno prisutna, kako bi se, sudeći po mojim radovima, moglo zaključiti - ona je to postala. Crvena zvijezda nije obrana, ni zaštita, niti pak politička strategija, ona je slabašan, ali postojan alarm. Beeper. Crvena zvijezda je tu da postavlja pitanje nisu li nas svastike-žohari doista preplavili?", rekla je u povodu izložbe

Dubravka Ugrešić autorica je knjiga "Poza za prozu", "Štefica Cvek u raljama života", "Život je bajka", "Forsiranje romana-reke", "Američki fikcionar", "Kultura laži", "Muzej bezuvjetne predaje", "Zabranjeno čitanje", "Ministarstvo boli", "Nikog nema doma", "Baba Jaga je snijela jaje", "Lisica", i "Tu nema ničega!" zajedno s Davorom Konjikušićem u biblioteci Skhole. Živi i radi u Amsterdamu.

Izložba u Rijeci moći će se besplatno razgledati do 26. ožujka.

Tagovi: Izložba Dubravke Ugrešić, galerija Filodrammatica, Davor Mišković, Dubravka Ugrešić
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE