GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Fali zidara u vanjskim prostorima Studentskog centra

Izložba Fali zidara u vanjskim prostorima Studentskog centra
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 11:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izložba "Fali zidara" Damiana Nenadića i Lore Tomaš koji reagiraju na grafite koji su se nakon potresa pojavili diljem Zagreba, otvara se u petak u vanjskim prostorima zagrebačkog Studentskoga centra.

Na dan otvorenja izložba se može pogledati od 18 do 21 sat uz obilazak s autorima, a do 12. lipnja od 10 do 20 sati, samostalno uz mapu s lokacijama koja vodi posjetitelje do deset fotografija izloženih u obliku plakata.

Kako se napominje u najavi, fotografije su postavljene izravno na oštećenja vanjskih zidova Studentskog centra ili uz njih, pritom ukazujući konkretno na potrebu za građevinskim radnicima te metaforički na praznine u poimanju identiteta migrantskih radnika.

Izložba je reakcija na natpise i grafite iz naslova koji su se nakon zagrebačkog potresa pojavili po lokacijama oko Trga bana Josipa Jelačića, a kasnije i diljem Zagreba. Njima je Goran Pavić ukazao na razorne posljedice potresa koji je pogodio grad, njegovu pretvorbu u golemo gradilište te masovno iseljavanje stanovništva među kojima su mnogi građevinski radnici.

Po riječima Sare Mikelić, autori preuzimaju natpis umjetnika kao naslov izložbe fotografija u čijem je fokusu dolazak tisuća građevinskih migrantskih radnika iz Južne Azije, recentnog odgovora na sve deficitarnije domaće građevinsko tržište.

Pritom nastoje prenijeti identitetsku fragmentiranost radnika migranata potaknutu odvajanjem od njihove izvorne društveno-kulturne okoline, iz koje neki privremeno migriraju, a neki se niti ne planiraju vratiti, ponekad i radi nametnutih društvenih uloga određenih represivnim kastinskim sustavom.

"Integracijom kratkih rečenica na fotografije, preuzetih iz dužih razgovora provedenih s radnicima, Tomaš i Nenadić nastoje pružiti uvid u njihove intimne unutarnje prostore, predstavljajući ih promatraču kao cjelovitog i kompleksnog pojedinca, s ciljem suzbijanja potencijalnih kulturoloških predrasuda", ustvrdila je Mikelić u predgovoru izložbe.

Izložba "Fotografija je bunt" u MM centru

Još jedna izložba fotografija otvara se u kompleksu Studentskog centra - u MM centru predstavlja se selektirana retrospektivna izložba "Fotografija je bunt" Mije Vesovića, uz razgovor s autorom i filmom iznenađenja. Program počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Umjetnički fotograf Mio Vesović (1953.) nakon studija filmskog snimanja na zagrebačkoj Akademiji kazališne, filmske umjetnosti i televizije, u klasi Nikole Tanhofera, posvećuje se novinskoj i magazinskoj fotografiji.

Radove objavljuje u Studentskom listu, Poletu, Pitanjima, Quorumu, Svijetu, Globusu, a profilirao se kao reporter i pratitelj događaja i osoba sa zagrebačke umjetničke scene. Snimio je i poznati performans Tomislava Gotovca "Ležanje na asfaltu, ljubljene asfalta (Zagreb, volim te !)“. S Ivanom Posavcem osnovao je 1979. godine studio MO (meko okidanje), dizajner je niza omota vinila, primjerice Azre, "Filigranski pločnici“.

Njegova će izložba u MM centru biti otvorena do 31. svibnja.

Tagovi: Fali zidara, Damian Nenadić, Lora Tomaš, Studentski centar
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE