GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Gorana Lišnjića od petka u HDD galeriji

Izložba Gorana Lišnjića od petka u HDD galeriji
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2021 / 11:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Izložba "Arhitektura subjekta 1980. - 2020.", koja se otvara u petak u HDD galeriji, donosi presjek djelovanja Gorana Lišnjića, istaknutog osječkog intermedijskog autora koji je aktivan od ranih osamdesetih do danas.

Lišnjić stvara na presjeku vizualne umjetnosti, grafičkog dizajna, neovisnog izdavaštva i glazbe, a izložba će pokriti njegov rad pod okriljem projekata Metropolie Trans, Nowy LEF, Lebensformer i Re:Form. To je prvi put detaljan uvid u njegov rad, način razmišljanja i kreativne strategije.

Po riječima Marka Goluba, Lišnjićeva autorska produkcija predstavljena na izložbi, uključuje xerox grafike, sitotiskane plakate, grafički dizajn, fanzine, oblikovanje knjiga, performans, video radove, autorska glazbena i kompilacijska izdanja, majice, različite hibridne medijske forme.

"Iako relativno malo poznat široj javnosti, dijelom zbog djelovanja van velikih kulturnih i kreativnih centara, a dijelom i zbog samoodabrane pozicije anonimnosti, odnosno umnažanja različitih kolektivnih i projektnih identiteta na mjestu izgradnje vlastitog autorskog imena, Lišnjić je tijekom protekla četiri desetljeća bitna povezujuća figura kontinuiteta alternativne scene u Osijeku i svojevrsna spona s drugim, snažnim intermedijskim strujanjima širom regije", ustvrdio je Golub u predgovoru izložbe.

Premda je tijekom desetljeća svoje projekte predstavljao nizom izložbi, performansa i različitih medijskih radova, taj tip aktivnosti uglavnom ostaje izvan područja interesa kustosa suvremene umjetnosti i muzejskih institucija, dodao je.

Golub smatra kako je njegov kreativni pristup odnjegovan na duhu vremena pretposljednje dekade 20. stoljeća, s ponovno probuđenim snažnim interesom za preplitanje nasljeđa povijesne avangarde, post punka i elektroničke glazbe, politike, DIY ideologije, teorije, estetike fotokopiranja i fanzinskih i kazetaških mreža onog vremena.

Goran Lišnjić (Osijek, 1963.) počeo je djelovati kasnih sedamdesetih, osnovavši prvi punk bend u Osijeku, Diskretni šarm buržoazije, a nakon njegova raspada 1984. autor otvara novo poglavlje, multimedijalni projekt Metropolie Trans, glazbeno oslonjen na elektronička strujanja tog vremena.

U periodu između, 1991. i 1992., djeluje pod okriljem dominantno muzičkog projekta Nowy LEF, kasnije Lebensformer. Pod tim imenom sredinom 90-ih realizira niz samostalnih izložbi, plakata, videoradova.

U drugoj polovici desetljeća dizajnira i devet naslovnica knjiga Biblioteke Neo-tradicija koju tih godina za osječki ogranak Matice Hrvatske, a krajem devedesetih i početkom 2000-ih na Slavonskom radiju vodi glazbenu emisiju Sretne nove uši kojom otvara novi, do danas aktualan projekt Re:form.

Kustos izložbe, otvorene do 7. svibnja, je Ivan Klisurić, koji potpisuje i postav uz samog autora.

Tagovi: Goran Lišnjić, HDD galerija, Metropolie Trans, Nowy LEF, Lebensformer
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE