GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Harrija Larjosta u Splitu

Izložba Harrija Larjosta u Splitu
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2021 / 07:38
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Izložba finskog medijskog umjetnika Harrija Larjosta "Resilience" otvara se u četvrtak u Galeriji MKC Split.

Kako se navodi u galerijskoj knjižici, Larjosto se u svome radu bavi pitanjima i razmišljanjem o okolišu. Istovremeno je i poetičan i apsudan, crno-humorističan te nastoji prenijeti energiju sposobnosti i mogućnosti promjene, prilagodljivosti.

Druga važna tema njegova umjetničkog rada je odnos čovjeka i prirode, prirode u ljudskom životu i, čovjeka kao dijela prirode i tvorca ekoloških problema. Pritom kombinira tradicionalnu naraciju i ekperimentalne forme, iznenadne preokrete, a 2006. godine je dobio najveću državnu nagradu za umjetnost Finland Award.

Na ovoj se izložbi predstavlja radovima nastalim posljednjih godina, a najstariji od njih instalacija je Maskerada duhova iz 2013. godine.

Središnja tema i ove izložbe je prilagodljivost, fleksibilnost čovjeka, društva i prirode, a kako objašnjava sam umjetnik, "u prirodi je prilagodljivost nešto što se podrazumijeva, u ljudskom umu i njegovim postupcima baš i ne". Čovjek se, dodaje, "prilagođava, ali u svom odnosu prema prirodi nije fleksibilan, uništava svoj okoliš i planet".

Harri Larjosto rodio se 1952. godine u Turkui i živi u Vantaai, u Finskoj. Završio je studij Učiteljske nastave na Sveučilištu u Turku, a nakon deset godina rada kao učitelj, postao je samostalni umjetnik. Od 2002. do 2008. godine predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Helsinkiju, a 1978. ima prvu samostalnu izložbu.

Rad mu se sastoji od fotografija, videa i kratkih filmova, instalacija, kolaža, slikarstva, konceptualne umjetnosti i performansa, te raznih umjetničkih aktivnosti vezanih uz sliku i testiranje granica umjetničkih disciplina. Autor je nekoliko foto knjiga, tekstova, aforizama i pjesama.

Video i filmski opus umjetnika dijelom će biti predstavljen u sklopu galerijskog postava, a dijelom na projekcijama 7. i 14. listopada u 20 sati u Beton kinu Doma mladih, u prisutnosti samoga umjetnika.

Tagovi: Harri Larjosto
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE