GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jazz Continuo odao počast Bošku Petroviću

Jazz Continuo odao počast Bošku Petroviću
VELIKAN JAZZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 08:22
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ZAGREB - Impresivan jubilej proslavio je festival Jazz.hr četverodnevnim koncertnim izdanjem održanim u zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i dvorani "Blagoje Bersa".Ova manifestacija, u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja, prvi put je predstavljena publici prije 30 godina, a u sklopu ovogodišnjeg slavljeničkog izdanja predstavila je eminentne glazbenike s domaće i inozemne jazz scene.

Uvertiru u festival u programu pod nazivom "MUZA prof. Jazz" priredili su Vladimir Babin, Elvis Penava trio, The Cool Jazz Duo i David Gazarov, te su uz ovacije publike predstavili svoja djela i standarde kojima su dali odličan uvod u ostatak festivala koji slavi jazz.

Trio Jazz Continuo, dobro poznat grožnjanskoj publici zbog njihovih čestih nastupa u sklopu festivala Jazz is Back! BP, čine vibrafonist Vid Jamnik, gitarist Primož Grašič i basist Mario Mavrin. Grašič i Mavrin su bili dugogodišnji prijatelji i glazbeni suradnici barda domaćeg jazza Boška Petrovića, a Vid Jamnik, koji danas nastupa na brojnim svjetskim pozornicama, bio je njegov dugogodišnji učenik.

Na zagrebačkom su koncertu izveli repertoar djela velikog Boška Petrovića te standarde koje je on volio - a glazba kojom je Boško Petrović desetljećima šarmirao publiku i dalje živi zahvaljujući njegovim prijateljima. Koncert je imao izravan prijenos u programu HTV-a 3, a sudeći prema komentarima i reakcijama publike, Jazz Continuo je zaista na poseban način odao čast jednom od najvećih glazbenika ovih prostora.

Trećeg dana festivala nastupili su tamburaš Filip Novosel, kontrabasist Tihomir Hojsak i bubnjar Žan Tetičkovič, a izveli su svoje dosad već objavljene autorske skladbe kao i nove skladbe koje će biti dostupne na njihovu sljedećem albumu. Neobičnim instrumentarijem oduševili su publiku te su još jednom dokazali da su zaista jedinstveni spoj, kojem je Žan Tetičkovič dao poseban ugođaj svirkom na bubnjevima.

Kantautorica Lucy Woodward zatvorila je slavljeničko izdanje festivala Jazz.hr/jesen. Izvrsna vokalistica, koja je prošle godine nastupila u Puli s Charliejem Hunterom, publici je predstavila presjek svojih hitova, ali i obrade legendarnih pjesama poput onih Peggy Lee i Lucinde Williams. Woodward je prvi put posjetila Zagreb, a skupa s bendom izvela je odličan koncert koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

U sklopu festivala Jazz.hr/jesen u dvorani Hrvatskog društva skladatelja radionice su održali Saša Nestorović, Veljko Glodić i David Gazarov.

Također, festival je pratila i izložba fotografija "Portreti jazz glazbenika" autora Davora Hrvoja, umjetničkog direktora festivala Jazz.hr i glazbenog novinara, koja se mogla pogledati u knjižnici "Bogdana Ogrizovića".

Festival je odao i priznanje Ladislavu Fidriju u povodu njegova 80. rođendana, a plaketu za doprinos hrvatskoj glazbi koju je dobio od HDS-a prvoga dana festivala u njegovo je ime preuzeo njegov sin.

Organizator festivala Jazz.hr je Hrvatsko društvo skladatelja. Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.

Tagovi: Jazz Continuo, Boško Petrović, Jazz.hr, Hrvatsko društvo skladatelja,Vladimir Babin, Elvis Penava trio, The Cool Jazz Duo, David Gazarov
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE