GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jednodnevna izložba u Modernoj galeriji posvećena Krleži i Vaništi

Jednodnevna izložba u Modernoj galeriji posvećena Krleži i Vaništi
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 15:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U sklopu 9. festivala Miroslav Krleža u Modernoj galeriji 6. srpnja održat će se jednodnevna izložba "Dijalozi -Josip Vaništa / Miroslav Krleža", u autorskoj koncepciji akademika Tonka Maroevića.

Izložba je priređena u skladu s konceptom festivala kojim se propituje odnos suvremenih likovnih umjetnika prema djelu Miroslava Krleže, koji je od svojih početaka imao živ odnos s likovnom scenom i bitno utjecao na modernu hrvatsku umjetnost.

Po riječima Tonka Maroevića, to se manifestiralo u nizu opusa – od Hegedušića i Augustinčića, preko Svečnjaka, Radauša, Vanište i Stančića, do Boureka i Marije Ujević-Galetović, Šercara i Kauzlarića. "Malo koji je značajni slikar i kipar ostao ravnodušan na Krležino djelo, bilo da ga je promatrao kao crnu mrlju ili crvenu krpu", ocijenio je.

Nakon dijaloga Krleža–Babić, Krleža–Bućan, Krleža–Vrkljan, festival ove godine priređuje izložbu na kojoj su postavljene Vaništine slike i crteži čime se uspostavlja novi dijalog s Krležom, u kojem veliki slikar fiksira živu sliku pisca.

Uz crteže iz grafičke mape Josipa Vanište u izdanju tiskare Kratis izložba donosi i prepoznatljivu Vaništinu "crtu", 'Bez naslova', (oko 1964.) iz zbirke Moderne galerije.

Događanje je ograničeno na 20 posjetitelja uz prethodnu najavu organizaciji Festivala Miroslav Krleža, a obvezno je i nošenje zaštitnih maski za vrijeme trajanja događanja.

Tagovi: Festival Miroslav Krleža, Moderna galerija, Miroslav Krleža, Josip Vaništa, Tonko Maroević
PROČITAJ I OVO
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE