GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jubilarno izdanje One Take Film Festivala od 23. listopada

Jubilarno izdanje One Take Film Festivala od 23. listopada
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 15:01
Autor: SEEbiz

ZAGREB - One Take Film Festival, posvećen filmovima snimljenima u jednom kadru, održat će se u svom desetom, jubilarnom izdanju 23. i 24. listopada u zagrebačkom kinu Tuškanac i online, s ukupno 40 filmova, od čega 25 u konkurenciji.

Za nagrade se natječu 24 kratkometražna i jedan dugometražni film iz 18 zemalja, od Irske, Kosova, Meksika, preko Irana i Libanona do Južne Koreje.

Teme filmova su, napominje direktorica festivala Sanja Šamanović, odraz svijeta u kojem živimo, tuge, usamljenosti, egzistencijalnih problema, ali počesto s dozom humora kao jedinim načinom da preživimo.

Po njezinim riječima planirali su veliko, multidisciplinarno i prije svega drukčije jubilarno izdanje, no korona je svima poremetila planove. "Nekako mi se čini da se svi ipak držimo, da održavamo taj naš entuzijazam koji nas gura da radimo Festival i kada se sve oko nas čini besmislenim i da se unatoč tomu i dalje veselimo našem drukčijem, hibridnom, manjem, nespretnom uslijed novoga normalnog, desetom One Take Film Festivalu", ustvrdila je.

Šamanović kaže kako je ohrabrujuće da je na Festival stiglo najviše prijava do sada, da je većina autorica i autora koji su izabrani u selekciju željela da se njihovi filmovi prikažu i online. "To pokazuje da autori stvaraju i u ovim specifičnim uvjetima, da umjetnost ne žele lokalizirati, da ju žele dijeliti i, više od svega, da autori prepoznaju i podržavaju njihove napore da umjetnost jednog kadra podijelimo i učinimo dostupnom svima", ocijenila je.

O najboljem filmu iz konkurencije odlučivat će žiri - Vlasta Žanić, likovna i filmska umjetnica, prošlogodišnji pobjednik festivala filmski redatelj Slobodan Maksimović i Dražen Žarković, filmski redatelj i scenarist.

Festival donosi i već uhodane programe, Almost One, s 12 filmova koji zbog strogih festivalskih propozicija nisu uvršteni u konkurenciju te One Take In Space, s tri filma po izboru kustosice Davorke Perić, pod nazivom "Ponovno pokretanje".

Vladislavu Kneževiću ovogodišnja Nagrada Vedran Šamanović

Kao ovogodišnju posebnost organizatori najavljuju dvostruku dodjelu nagrada - osim Grand Prixa najboljem filmu One Take Film Festivala, dodijelit će se i 11. nagrada Vedran Šamanović, koja je nazvana po prerano preminulom redatelju i direktoru fotografije, osnivaču festivala.

Dodjeljuje se kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu, a ovogodišnji dobitnik je redatelj Vladislav Knežević za eksperimentalni film "Colonello futurista".

Nakon proglašenja pobjednika, u subotu, publika će imati priliku pogledati nagrađeni film.

U ovogodišnjem žiriju bili su novinarka, politologinja i filmska kritičarka Dina Pokrajac, redatelj i scenarist Ognjen Sviličić te producentica i redateljica Sanja Šamanović. Kako su Dani hrvatskog filma ove godine zbog pandemije pomaknuti s uobičajenog termina u lipnju na rujan ocjenjivački sud nije mogao pregledati kratkometražnu i srednjemetražnu produkciju nastalu u pravilnikom propisanom terminu, te se dodjela nagrade s ljetnog termina na Pulskom filmskom festivalu pomakla na sadašnji termin.

Posjetitelji kina moći će vidjeti filmove iz programa konkurencije, te programa Almost One i One Take In Space, dok će program konkurencije i Almost One biti dostupan i online. Dio festivalskog programa održat će se i u Centru za likovni odgoj Grada Zagreba.

S filmovima koji isključuje, na prvi pogled, gotovo neizbježan dio filma - montažu, festival od 2003. godine promiče kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra, a otvoren je svim autorskim stavovima i profilima, bilo da dolaze iz filmskih krugova ili iz srodnih vizualnih umjetnosti.

Tagovi: One Take Film Festival, Dina Pokrajac, Ognjen Sviličić, Vladislav Knežević, Vlasta Žanić, Dražen Žarković, Vedran Šamanović, Sanja Šamanović,
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE