GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jurici Pavičiću još jedna francuska nagrada

Jurici Pavičiću još jedna francuska nagrada
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2022 / 08:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon zapaženih uspjeha i dvije domaće te tri francuske nagrade, hrvatski književnik i novinar Jurica Pavičić za svoj roman "Crvena voda" osvojio je i četvrtu nagradu u Francuskoj, nagradu kritike za najbolji strani krimić 2022., Prix Mystère de la critique.

Dosad je Jurica Pavičić za francuski prijevod romana "Crvena voda" osvojio jednu od najprestižnijih književnih nagrada, Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić u 2021.; nagradu Le Point du Polar européen za najbolji kriminalistički roman europskog autora napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik, te nagradu francuskog mjesečnika za kulturu Transfuge za najbolji strani krimić.

Najnovije priznanje knjizi je nagrada Prix Mystère de la critique, nagrada kritike za najbolji strani krimić 2022., priopćio je Pavičićev hrvatski nakladnik Profil.

Roman "Crvena voda" na francuski je preveo Olivier Lannuzel, a objavila izdavačka kuća Agullo. Knjiga je izvorno objavljena 2017. godine, a prije francuskog dobila je i njemačko izdanje.

Roman govori o obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, a kroz sudbine glavnih likova postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom triju desetljeća. Kritika je knjigu opisala kao maestralan roman važnog autora koji dublje od ijednog hrvatskog pisca zalazi u mračna mjesta i trula tkiva hrvatske zbilje posljednjih desetljeća, dajući dijagnozu i kritičko ogledalo onoga što smo kao društvo postali.

Prije velikog uspjeha u Francuskoj, Pavičić je s ovim romanom postigao zapažene uspjehe i u Hrvatskoj te je dobio nagradu Ksaver Šandor Đalski i nagradu Fric.

Pisac i novinar Jurica Pavičić (1965.) od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list...). Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom "Ovce od gipsa" po kojem je snimljen film Vinka Brešana "Svjedoci". Uslijedili su romani "Nedjeljni prijatelj", "Minuta 88", "Kuća njene majke", "Crvenkapica", "Žena s drugog kata" te zbirke priča "Patrola na cesti" i "Brod u dvorištu". Kratke priče i romani prevođeni su mu na engleski, njemački, talijanski i bugarski.

Tagovi: Jurica Pavičić, roman Crvena voda, Grand Prix de Littérature Policière
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE