GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako je izgledalo kupanje u Dubrovniku prije Drugog svjetskog rata?

Kako je izgledalo kupanje u Dubrovniku prije Drugog svjetskog rata?
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 23:02
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Izložba Državnog arhiva u Dubrovniku (DAD) "Kupanje i kupališta u Dubrovniku do početka II. svjetskog rata" otvorena je u utorak navečer u atriju dubrovačke palače Sponza.

Ravnateljica DAD-a Nikolina Pozniak rekla je da je izložba nastavak djelovanja Arhiva u lokalnoj zajednici pa je i izbor teme Dubrovčanima vrlo blizak, a nastajala je kroz duže vrijeme, koristeći arhivske materijale.

Građa za izložbu po riječima suautorice izložbe Sanje Curić korištena je najviše iz bogatog fonda starih fotografija.

"Htjeli smo obraditi temu blisku Dubrovčanima, a istodobno otvoriti im Arhiv i predstaviti što imamo", kazala je Curić, napominjući da su izložili fotografije, tiskovine i građevinsku dokumentaciju.

Organizirano kupanje u Dubrovniku krajem 19. stoljeća pokrenula je austro-ugarska vojska, dok je za kupališni red bila zadužena Općina, no zabilježena su brojna kršenja.

"Početkom 20. stoljeća zabilježena je pojava nudizma, koja je sablaznila Dubrovčane, a za sve je bila kriva jedna strankinja na kupalištu Danče", rekla je Curić.

Uz to, bilo je zabranjeno miješanje spolova, kao i kupanje pasa, no nečistoća je bila česta pa jedan članak iz tog vremena govori o kupanju žena u moru kod Komarde, gdje je bila klaonica, s komadima sitne stoke, crijevima i nožicama.

Suautorica izložbe Tanja Ladišić izjavila je kako su u prvom planu izložbe kupači, kako bi se prenijela atmosfera kupališta i oduševljeno raspoloženje na njihovim licima.

"Veliki dio tih fotografija pronašli smo u fondu obiteljskih fotografija i albuma te time želimo promovirati i takve fondove, odnosno ideju pohranjivanja osobnih i obiteljskih zbirki koje čuvaju povijest Dubrovnika", rekla je Ladišić.

Suautor izložbe Nikša Selmani podsjetio je kako su u arhivu pronađeni prvi slučajevi kupanja u Dubrovniku već 1691. godine, a potom i 1702. godine, što je suprotno ustaljenoj tezi da su se ljudi nekad bojali mora.

"U Dubrovniku je kupanje bilo užanca, a izvori već početkom 18. stoljeća govore kako se djeca kupaju na prvom dubrovačkom kupalištu Banje. Bilo je to vojno kupalište te, uz Šulić, najvažnije privatno dubrovačko kupalište. Ta dva su se prva počela uređivati, a ostala su dugo bila zapostavljena“, objasnio je Selmani.

S razvojem ljetnog turizma, istaknuo je Selmani, Općina je počela uređivati i javna kupališta pa su ona do sredine 30-ih godina prošlog stoljeća također bila uređena te su se dijelila najčešće po spolu.

"Za Dubrovnik je specifično što nije važno iz kojeg si dijela grada, već s kojeg si kupališta. Organizirale su se 'Republike' i 'Kraljevstva', što je bio posljednji ostatak onog vremena kad smo imali more samo za nas, dokaz neovisnosti i slobode pristupa moru. Te klape su čuvale kupališni red, ali su u njima generacije dobivale značajan dio odgoja i naslijeđa. Danas su se očuvale republike Danče i Porporela", rekao je Selmani.

Tagovi: Sanja Curić, palača Sponza, Nikša Selmani, Nikolina Pozniak, kupanje u Dubrovniku prije Drugog svjetskog rata, Dubrovnik, Državni arhiv u Dubrovniku
PROČITAJ I OVO
Dopunska nastava Ivana-Gorana Viteza hrvatski je kandidat za Oscara
OSCAR
Dopunska nastava Ivana-Gorana Viteza hrvatski je kandidat za Oscara
ZAGREB - U konkurenciji šest filmova, Dopunska nastava Ivana-Gorana Viteza odabrana je za hrvatskog kandidata za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.
Film F20 Arsena A. Ostojića nagrađen u Kaliforniji
FESTIVALI
Film F20 Arsena A. Ostojića nagrađen u Kaliforniji
ZAGREB - Dugometražni igrani film "F20" Arsena A. Ostojića, osvojio je Nagradu za najbolji strani film, a glumac Filip Mayer Nagradu za najboljeg glumca na 7. Glendale International Film Festivalu koji se održao od 15. do 21. listopada u Kaliforniji.
Roman Olje Savičević Ivančević dobio francusku nagradu
PRIZNANJA
Roman Olje Savičević Ivančević dobio francusku nagradu
PARIZ - Roman Olje Savičević Ivančević "Adio kauboju" proglašen je dobitnikom francuske književne nagrade za najbolji prvi roman u prijevodu na francuski jezik (Prix du premier roman en littérature étrangère 2020).
Odabrano deset polufinalista Nagrade Janko Polić Kamov
KNJIŽEVNE NAGRADE
Odabrano deset polufinalista Nagrade Janko Polić Kamov
ZAGREB - Prosudbeno povjerenstvo Nagrade Janko Polić Kamov odabralo je deset polufinalista od 97 pristiglih knjiga na natječaj nagrade koja se dodjeljuje za najbolje književno djelo napisano na hrvatskom jeziku, izvijestilo je Hrvatsko društvo pisaca (HDP).
Kinoteka nastavlja s programom vožnje kroz povijest filma
FILM
Kinoteka nastavlja s programom vožnje kroz povijest filma
ZAGREB - Zagrebačka Kinoteka nastavlja 'vožnju na četiri kotača kroz povijest kinematografije' u programu "Autom kroz povijest filma: Tata, kupi mi auto!", što istražuje ulogu automobila u oblikovanju slobodnog vremena, dokolice te društvenog i klasnog statusa u potrošačkoj kulturi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE