GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako snimiti film u doba koronavirusa?

Kako snimiti film u doba koronavirusa?
FILMSKA INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2020 / 09:03
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Hollywood zvoni na uzbunu jer mu prijeti golemi gubici. Ali gigantske rupe u blagajnama velikih filmskih studija su tek dijelom zasluga koronavirusa. U čitavom svijetu se odgađaju počeci prikazivanja filmova, otkazuju se festivali i prekidaju snimanja. U mnogim zemljama su kina zatvorena - i veliko je pitanje koliko njih će ikad još otvoriti svoja vrata.

Najteže je pogodilo one male: vlasnike kino-dvorana, filmske distributere, producente, slobodne djelatnike... Mnogi su na rubu poslovne egzistencije, pogotovo ako nemaju baš nikakvu financijsku rezervu kao veliki igrači iz svijeta filma iz Hollywooda.

Početkom ožujka su i producenti filmova o Jamesu Bondu objavili kako moraju odgoditi početak prikazivanja novog, 25. filma "Nema vremena za umiranje" za mjesec studeni. I prikazivanje drugih hitova se odgađa: Disney je povukao film "Mulan", Sony odgađa početak prikazivanja drugog dijela igrano-animiranog filma "Peter Rabbit". Kod samo ova tri filma je riječ o milijunima dolara s kojima su producenti ove godine čvrsto računali. Zato Hollywood računa ove godine s gubitkom od 20 milijardi dolara.

Slično je i u Europi: početak prikazivanja čitavog niza umjetničkih filmova koji su još proteklih tjedana slavili premijere na filmskim festivalima je ili odgođen ili su filmovi privremeno povučeni iz distribucije. Samo jedan primjer: na Berlinaleu je Srebrnog Medvjeda osvojio uspješni njemački režiser Christian Petzold za film "Undine". On se trebao početi prikazivati u više zemalja Europe, ali je to odgođeno za lipanj.

Još je teže za filmove koji su tek došli u kina prije nego što je počela kriza s koronom. Kina su se zatvorila i veliko je pitanje hoće li se ti filmovi nastaviti prikazivati i nakon što kina opet počnu raditi - makar su neki od njih bili prikazivani samo nekoliko dana. Jer, pitanje je hoće li distributeri još jednom dati novac za reklame i promociju istog filma i po drugi put. Naime, ima još mnogo novih neprikazanih filmova.

A kada je riječ o kinima, mnoga su već i bez pandemije bili na izmaku financijskih snaga. Nakon više tjedana - možda i mjeseci tijekom kojih će morati plaćati troškove bez i jednog posjetitelja će to vrlo vjerojatno značiti njihov potpuni kraj.

Proljeće je doba filmskih festivala, ali i oni se odgađaju.Najpoznatiji, onaj u Cannesu koji je trebao početi 12. svibnja, je već odgođen - i zapravo nitko ne zna, kad će i hoće li biti održan. Odgođen je i festival Tribeca u New Yorku, isto kao i poznati njemački festival kratkog filma u Oberhausenu, ali i onaj ženskog filma u Dortmundu i Kölnu. Takvi maleni festivali u principu neće biti održani kasnije - za to nema ni novaca, niti organizacijskih mogućnosti. Zato na primjer festival u Oberhausenu trenutno traži načina kako bi se održao preko interneta.

Ne samo da je odgođen početak snimanja mnogih filmova i serija, nego su prekinuta i ona već započeta. Samo u Europi je prekinuto snimanje više od 1.000 filmova tako da je već to golema šteta - i užas za djelatnike koji su računali na te prihode. I u Hollywoodu su kamere stale na snimanju "Avatara 2", "Matrixa 4", novog "Batmana", "Jurassic World: Dominion", "The last Duel"... Trenutno je objavljeno da se nastavlja snimanje sedmog nastavka hita "Mission Impossible", ali ne više u Italiji nego u Velikoj Britaniji. Hoće li i tamo snimanje morati biti prekinuto? Tko to zna...

S druge strane, u samoizolaciji kod kuće mnogi požele pogledati kakav dobar film. Kucnuo je veliki trenutak streaming-platformi kao što su Netflix ili Amazon Prime, u Njemačkoj je odnedavno aktivan i Disney+. Pojavljuju se i maleni ponuđači kao što su Mubi ili alleskino.de jer obzirom na stanje u kinima, mnogi distributeri vjeruju kako im je to još jedina šansa utržiti barem nešto novca od svog filma.

Tolika navala na streaming znači i da su internetske mreže često preopterećene. Nema nikakvog užitka gledati film "u stop & go formatu" kad slika često "zapne". Neke od tih službi su zato već počele smanjivati rezoluciju filmova, ali gledatelji trenutno nemaju drugog izbora.

Tagovi: film u doba koronavirusa, snimanje filma, Hollywood, filmski festivali, Filmski festival u Cannesu, Disney, James Bond, Berlinale, Netflix
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE