GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katarina Juričić: Narančasto&Plavo

Katarina Juričić: Narančasto&Plavo
FOTOGRAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2020 / 12:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka fotografkinja Katarina Juričić predstavlja se izložbom Narančasto&Plavo kustosice Lee Vene koja je otvorena 3. rujna u Galeriji Karas.

“Narančasto&Plavo“, serija fotografija čija je finalna forma prostorna instalacija, inscenacija je familijarnog doživljaja izlaska i zalaska sunca te kontemplativnog osjećaja koje oni pružaju. 

Scene poput prvih jutarnjih zraka, te zalaska sunca iza horizonta, osim što su emocionalno snažne, također su apsolutno fotogenične te pobuđuju intuitivnu potrebu da ih ovjekovječimo. Kao rezultat, preplavljeni smo morem sličnih fotografija u kojima se sva čar uzvišenog doživljaja svodi na nematerijalnu reprodukciju „već viđenog” te time i proživljenog.

Ovaj rad u svojoj je srži studija svjetla, forme i boje – elementarnih čestica od kojih se baš svaka fotografija prvenstveno sastoji. Uzimajući kao referencu ikonične slike izlaska i zalaska sunca, figurativne motive dekonstruiram do razine apstrakcije ne bi li time došla do same suštine tog doživljaja. Ograničujući se na narančasto i plavo svjetlo, rekreiram čitav spektar sunčeve svjetlosti koju doživljavamo tijekom dana. Time nastojim evocirati osjećaj bivanja na suncu i natapanja u njegovoj toplini i boji.

Katarina Juričić (1994, Zagreb) diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a 2019. godine završava studij fotografije na Royal Academy of Art (KABK) u Den Haagu.

Njena umjetnička praksa počiva na istraživanju fizikalnosti medija fotografije. Juričić vizualizira imaginarne, fotografijom često nezabilježive, aspekte stvarnosti kao što su sjećanja, emocije, vizije i halucinacije.

Dosad je izlagala na Photo Basel u Baselu; Unseen Photo Festivalu, Galerie Ron Mandos, Melkweg Expo i SBK u Amsterdamu; Galerie Bart u Nijmegenu; Nest, te Grey Space in the Middle u Den Haagu. Njezini radovi nalaze se i u kolekciji AkzoNobel Art Foundation u Amsterdamu.

Tagovi: Katarina Juričić, fotografija
PROČITAJ I OVO
Goran Marković odselio u Trst
UMETNIK I POLITIKA
Goran Marković odselio u Trst
BEOGRAD - Jedan od najvećih srpskih umetnika i intelektualaca Goran Marković već neko vreme živi u Trstu, popularnom italijanskom gradu na Jadranskom moru.
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
JAZZ
Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
ČAKOVEC - To se doista i dogodilo – u fantastičnoj atmosferi, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu - glazbena ikona, veliki američki trubač Chris Botti održao je koncert o kojem će se još danima govoriti.
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE