" />
"> KIC: Izložba fotografija Mije Vesovića | SEEbiz.eu

KIC: Izložba fotografija Mije Vesovića

KIC: Izložba fotografija Mije Vesovića
FOTOGRAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 15:15
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Jedan od najistaknutijih hrvatskih fotografa Mio Vesović na izložbi "Ars vivendi", koja se otvara u utorak, 3. ožujka u Galeriji na katu Kulturno-informativnog centra (KIC), premijerno predstavlja svoje nove radove.

Riječ je o autorskom kalendaru Ars vivendi napravljenom posebno za Galeriju na katu, u kojemu je kroz dvanaest kolaža posudio tuđi fotografski rad i nadogradio ga, intervenirao bojom i kistom te se dotaknuo hrvatskih umjetnika koji u njegovu odabiru ostavljaju traga u domaćoj kulturi, najavljeno je iz KIC-a.

Po riječima autora predgovora izložbe Emila Matešića, temeljni motiv kolaža, naga žena, jedan od posebnih fetiša mnogih fotografa koji svoj opus crpe unutar urbanih motiva, u Vesovićevom slučaju je posuđen motiv, jednostavno uzet iz isluženog kalendara.

"Vrijeme, a budimo pošteni prema sebi te vrijeme pretvorimo u Kraj kojem svi idemo, bezbolno i gotovo krajnje estetizirano utkano je u samu srž forme kalendara", ustvrdio je.

Matešić kaže da je "Vesović suvremeni umjetnik tradicionalnog plesa mrtvaca koji kroz dvanaest slika erosa i kroz samo njemu znan algoritam provlači imena i fotografije umjetnika i ljudi koji su ostavili traga u sredini u kojoj živimo".

Ocijenio je kako tim radovima autor pokazuje smjelost, istovremenu autoironiju i glorifikaciju samoga sebe, odvažni iskorak u novi medij, kao i kreativni komentar protoka vremena u kojem valja ostaviti neki trag.

Mio Vesović (Gornja Dobrinja, 1953.) završio je Studij filmskog snimanja na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju u klasi Nikole Tanhofera.

Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća sustavno objavljuje fotografije u Poletu, Studentskom listu, Svijetu, Pitanjima, Vjesniku i nizu drugih novina i časopisa te snima dokumentarnu fotografiju i portrete za potrebe raznih prilika i tiskovnih medija.

Istražuje fotografski mediji u eksperimentalnim ciklusima, kojima fiksira jednu temu i ponavlja kadar (ciklusi Rosebud, New York, Zastave), a 1979. s Ivanom Posavcem osniva Studio MO (Meko okidanje), s kojim je osmislio preko stotinu naslovnih stranica tjednika Danas.

Među njegovim kultnim fotografijama su one Tita u Zagrebu (1976.) i Tomislava Gotovca za vrijeme izvođenja performansa "Zagreb, volim te!“.

Od dvijetisućitih bavi se fotokolažom te kolažom i asamblažom, kad u iskustva zabilježena fotoaparatom inkorporira kolažne elemente isječaka iz novina i časopisa, te odbačene i pronađene materijale i predmete.

Njegova izložba Izložba ostaje otvorena do 21. ožujka.

Foto: Goran Pozek

Tagovi: Mio Vesović, Kulturno-informativni centar, Novi val, Studentski list, Polet, Tom Gotovac, Josip Broz Tito
PROČITAJ I OVO
Započeo 16. Vukovar Film Festival
FESTIVALI
Započeo 16. Vukovar Film Festival
VUKOVAR - Projekcijom kratkometražnog mađarskog filma “Eger, 1552.” redatelja Attile Szásza te ukrajinskog filma snimljenog u hrvatskoj koprodukciji “Vizija leptira” redatelja Maksima Nakonečnog, u Vukovaru je u srijedu počeo 16. Vukovar Film Festival - Festival podunavskih zemalja.
Whitesnake otkazao koncert u Zagrebu
KONCERTI
Whitesnake otkazao koncert u Zagrebu
ZAGREB - Grupa Whitesnake zbog bolesti pjevača Davida Coverdalea otkazala je niz koncerata s aktualne europske turneje, među kojima i onaj zagrebački planiran za subotu, 2. srpnja, na Šalati, objavio je organizator koncerta LAA agencija.
Počinju Dobre Vibracije / Požega Urban Fest
DOGAĐAJI
Počinju Dobre Vibracije / Požega Urban Fest
ZAGREB - Dobre Vibracije u sklopu Požega Urban Festa održat će se u petak 1. srpnja 2022. na bivšem atletskom stadionu u Požegi s početkom u 20 sati.
Woody Allen planira najesen snimiti novi film, možda posljednji
PLANOVI
Woody Allen planira najesen snimiti novi film, možda posljednji
LOS ANGELES - Redatelj Woody Allen, koji se suočio s negativnim reakcijama u Hollywoodu nakon što ga je posvojena kći optužila za seksualno zlostavljanje, rekao je u utorak da će ove jeseni snimiti novi film u Parizu i da bi mu to mogao biti posljednji.
Novigrad je postao dom bluesa
BLUES
Novigrad je postao dom bluesa
NOVIGRAD - Novigrad je dobio novu prepoznatljivost - Festival Cittanova Blues Zero održan 24. i 25. lipnja na velikoj pozornici glavnog gradskog trga Piazza Grande. Tako je ovaj glazbeni žanr na velika vrata ponovno ušao u Novigrad i na sveopće oduševljenje brojne publike učinio ga gradom bluesa!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE