" />
"> KIC: Izložba fotografija Mije Vesovića | SEEbiz.eu

KIC: Izložba fotografija Mije Vesovića

KIC: Izložba fotografija Mije Vesovića
FOTOGRAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 15:15
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Jedan od najistaknutijih hrvatskih fotografa Mio Vesović na izložbi "Ars vivendi", koja se otvara u utorak, 3. ožujka u Galeriji na katu Kulturno-informativnog centra (KIC), premijerno predstavlja svoje nove radove.

Riječ je o autorskom kalendaru Ars vivendi napravljenom posebno za Galeriju na katu, u kojemu je kroz dvanaest kolaža posudio tuđi fotografski rad i nadogradio ga, intervenirao bojom i kistom te se dotaknuo hrvatskih umjetnika koji u njegovu odabiru ostavljaju traga u domaćoj kulturi, najavljeno je iz KIC-a.

Po riječima autora predgovora izložbe Emila Matešića, temeljni motiv kolaža, naga žena, jedan od posebnih fetiša mnogih fotografa koji svoj opus crpe unutar urbanih motiva, u Vesovićevom slučaju je posuđen motiv, jednostavno uzet iz isluženog kalendara.

"Vrijeme, a budimo pošteni prema sebi te vrijeme pretvorimo u Kraj kojem svi idemo, bezbolno i gotovo krajnje estetizirano utkano je u samu srž forme kalendara", ustvrdio je.

Matešić kaže da je "Vesović suvremeni umjetnik tradicionalnog plesa mrtvaca koji kroz dvanaest slika erosa i kroz samo njemu znan algoritam provlači imena i fotografije umjetnika i ljudi koji su ostavili traga u sredini u kojoj živimo".

Ocijenio je kako tim radovima autor pokazuje smjelost, istovremenu autoironiju i glorifikaciju samoga sebe, odvažni iskorak u novi medij, kao i kreativni komentar protoka vremena u kojem valja ostaviti neki trag.

Mio Vesović (Gornja Dobrinja, 1953.) završio je Studij filmskog snimanja na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju u klasi Nikole Tanhofera.

Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća sustavno objavljuje fotografije u Poletu, Studentskom listu, Svijetu, Pitanjima, Vjesniku i nizu drugih novina i časopisa te snima dokumentarnu fotografiju i portrete za potrebe raznih prilika i tiskovnih medija.

Istražuje fotografski mediji u eksperimentalnim ciklusima, kojima fiksira jednu temu i ponavlja kadar (ciklusi Rosebud, New York, Zastave), a 1979. s Ivanom Posavcem osniva Studio MO (Meko okidanje), s kojim je osmislio preko stotinu naslovnih stranica tjednika Danas.

Među njegovim kultnim fotografijama su one Tita u Zagrebu (1976.) i Tomislava Gotovca za vrijeme izvođenja performansa "Zagreb, volim te!“.

Od dvijetisućitih bavi se fotokolažom te kolažom i asamblažom, kad u iskustva zabilježena fotoaparatom inkorporira kolažne elemente isječaka iz novina i časopisa, te odbačene i pronađene materijale i predmete.

Njegova izložba Izložba ostaje otvorena do 21. ožujka.

Foto: Goran Pozek

Tagovi: Mio Vesović, Kulturno-informativni centar, Novi val, Studentski list, Polet, Tom Gotovac, Josip Broz Tito
PROČITAJ I OVO
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE