GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kićo Slabinac već dva i pol mjeseca u bolnici

Kićo Slabinac već dva i pol mjeseca u bolnici
BORBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 09:14
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nije dobro, tihim glasom kažu prijatelji Krunoslava Kiće Slabinca (76). Pjevač je već dva i pol mjeseca u zagrebačkom KBC-u i zdravstvena situacija ponovno mu se pogoršala.

- Taman kad pomisliš da je našem Kići krenulo na bolje, doznaš da se njegovo zdravlje opet pogoršalo. Situacija se mijenja svakih par dana. On se bori. On se ne da. Ali, nikako da dođe dan u kojem bismo svi mogli odahnuti i reći: najgore je prošlo - opisuju za Jutarnji list stanje legendarnog slavonskoga glazbenika njegovi najbliži. Kićo je u bolnici početkom kolovoza završio zbog koronarne bolesti koja mu je bila zahvatila krvne žile.

Operirao ga je kardiokirurg prof. dr. Hrvoje Gašparović, isti onaj liječnik koji je sa svojim timom svojedobno operirao i Kićine kolege 58-godišnjeg Miroslava Škoru, 60-godišnjeg Stanka Šarića (Najbolji hrvatski tamburaši) i 46-godišnjeg Danijela Banića (Baruni)...

No, u Kićinom slučaju, unatoč uspješnom zahvatu, tijekom kojeg su mu ugrađene tri premosnice, oporavak se zakomplicirao jer mu zbog prekomjerne težine rana na prsnom košu nije zarastala kako treba. Posljedica toga su bili respiratorni problemi, a kada je kašljao, popucale su žice kojima su kardiokirurzi zatvarali prsnu kost. Pokušali su ponovno spojiti fragmente prsne kosti, no to nije bilo moguće. U javnosti su se tada pojavile priče kako je glazbenik u komi, što je njegov liječnik oštro demantirao.

- Kićo Slabinac nije stavljen ni u kakvu komu, već je sediran lijekovima i stavljen na respirator, da se odmori i da njegova prsna kost zacijeli. Cilj je da se ispod prednje stijenke prsišta, dok je na respiratoru, formira takozvana fibrozna ploča i da se nakon toga i prsna kost oporavi. Dakle, Kićo je budan, ali pod lijekovima, i pod monitoringom na jedinici intenzivnog liječenja. Dobre su šanse za njegov oporavak, a Kićo bi, s obzirom na dobro stanje srca, već bio doma da nije bilo ovih dodatnih problema - kazao je za medije sredinom kolovoza prof. dr. Gašparović. No, za Kiću se danas, dva mjeseca kasnije, još ne može ni prognozirati kada će doći doma.

Što je pošlo po zlu?

- A što nije? Tijekom boravka u bolnici Kićo je, nakon operacije, dobio bolničku infekciju. Uskoro nakon toga i upalu pluća. Kada se koliko-toliko oporavio od tih bolesti, ispostavilo se da mu se ponovo otvorila rana na prsima, a kada se to saniralo, opet je podlegao upalama - pričaju Kićini prijatelji, koji kažu da uz Kiću, emotivno sve to teško prolaze i članovi glazbenikove obitelji, te njegovi sinovi Pavao (41) i Ivan (39).

- Zamislite kako je to kad ti tata već mjesecima leži u bolnici, pri čemu ga zbog epidemioloških mjera propisanih zbog koronavirusa ne možeš ni vidjeti, ni čuti, ni pogladiti ga po ruci, niti ga poljubiti. Kada je sve to krenulo Ivan, koji radi kao bolničar na Rebru, u par je navrata uspio vidjeti svog tatu, ali kako se korona razbuktala, sada i Ivan, poput svakog savjesnog medicinskog radnika, naravno, poštuje propise i ne želi i ne može svojim dolaskom u Kićinu bolničku sobu ugroziti ni svog tatu ni ostale bolesnike.

Kićini sinovi i svi Kićini najbliži sada proživljavaju dramu koju ne bi poželjeli ni najgorem neprijatelju. To je jedna 'up' i 'down' situacije koja naizgled nema kraja. Jer taman kad se njihovom tati stanje malo poboljša i kada oni odahnu, dođe neka loša vijest o Kićinom zdravlju.

Obitelj se tijekom ova dva mjeseca već u par navrata pripremala i za ono najgore - povjeravaju nam prijatelji glazbenika, koji su čuli da se zdravlje Krunoslava Kiće Slabinca posljednjih par dana malo popravilo.

- Načuli smo da je ponovo pri svijesti, da može ponovo komunicirati očima i stiskom ruke... Govoriti još ne može zbog cjevčice u grlu, ali mu je stanje posljednjih nekoliko dana krenulo na bolje - puni nade govore zabrinuti Kićini prijatelji, kojima se glazbenik posljednjih godina tužio kako povremeno ima, govorio je, 'kratki dah'.

- Nikad Kićo nije spominjao nekakve srčane probleme. Međutim, znao bi reći da ponekad ima osjećaj kako ga nakon ručka nešto steže u prsima. Znao bi se požaliti i na teže disanje, ali kako je on uvijek bio od onih ljudi koji se vole našaliti na svoj račun, rekao bi u takvim trenucima da mu nije teško što teže diše ako je to posljedica uživanja u nekom slavonskom specijalitetu. No, kako mu se ta situacija počela češće ponavljati, ipak je na kraju otišao kod doktora i ispostavilo se da ima koronarnu bolest i da mora na operaciju srca. Nije se on ni tada prepao, svima nam je govorio da ide na rutinsku operaciju, premda je znao da rutinske operacije ne postoje.

Oprostili smo se s njim u srpnju, a on nam je rekao da se vidimo za koji tjedan - govore prijatelji glazbenika koji je lani proslavio pedesetu godišnjicu solističke karijere koja je otpočela kada je 24-godišnji Slavonac nastupio u emisiji 'Subotom uveče' u kojoj su se mladi talenti borili za svoje mjesto pod zvjezdanim nebom. Kićo - koji je prije početka solo karijere par godina nastupao s osječkom rock grupom 'Dinamiti' - u toj je televizijskoj emisiji pjevao autorsku pjesmu 'Plavuša', koja je odmah postala hit. A onda su zaredali nastupi na Opatijskom, Skopskom i Splitskom festivalu (gdje 1969. pobjeđuje sa skladbom 'Cvijet čežnje').

1971. godine na Eurosongu nastupa s pjesmom Ivice Krajača 'Tvoj dječak je tužan' i osvaja 14. mjesto. - Plasman baš i nije bio za pamćenje, ali obožavatelji Eurosonga kažu da se radi o skladbi i izvedbi koje mogu biti svrstane u vrh eurovizijske produkcije svih vremena - ispričao nam je lani Kićo, autor skladbi 'Pokloni mi jedan dan' ili 'Tri slatke riječi', ističući da se nekad pomno biralo što će se pustiti u eter.

- Na prvim festivalima na kojima sam nastupao pjevao sam uz velikane glazbene scene poput Vice Vukova ili Arsena Dedića i bio sam manji od makova zrna, toliko sam ih poštovao. Bila mi je velika čast što i ja mogu zapjevati na istoj pozornici - rekao nam je lani Kićo kojem su mladenački idoli bili Elvis Presley i Tom Jones. Ponosan je što je tijekom karijere surađivao s Dragom Britvićem, Đorđom Novkovićem, Arsenom Dedićem, Zdenkom Runjićem... Manje je poznato da je prvo njemu nuđeno da otpjeva legendarnu 'Skalinadu', no tadašnji Kićin producent to je odbio, a pjesmu je na Splitskom festivalu otpjevao veliki Kićin prijatelj Oliver Dragojević.

Tagovi: Kićo Slabinac, KBC Zagreb, Stanko Šarić, Oliver Dragojević, Miroslav Škoro, Ivica Krajač, Arsen Dedić, Vice Vukov
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE