GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kino Tuškanac: Pasolinijeva retrospektiva uz stotu obljetnicu rođenja

Kino Tuškanac: Pasolinijeva retrospektiva uz stotu obljetnicu rođenja
KULTNI REDATELJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2022 / 11:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebačko kino Tuškanac u povodu 100. obljetnice rođenja Piera Paola Pasolinija, od 11. do 18. ožujka prikazuje cjelovitu retrospektivu sa svih dvanaest dugometražnih igranih filmova tog proslavljenog talijanskog redatelja, scenarista, književnika i teoretičara filma.

Pasolini je još u djetinjstvu počeo pisati pjesme, kao mladić je studirao književnost, a prvi film napisao je i režirao u 39. godini, što je mnoge iznenadilo, no i kao filmski autor nastavio se baviti profilima likova koji su zastupljeni i u njegovim romanima.

Retrospektivu otvara u petak psihološka drama "Teorem (1968)", u kojemu se redatelj fokusira na duhovne i vjerske motive, kao i na seksualnost koja je jedan od pokretača radnje. Njegov prvi film s profesionalnim glumcima (Silvana Mangano, Terence Stamp, Laura Betti) osebujno je i izuzetno uspjelo djelo koje je u vrijeme premijere oštro polariziralo publiku i kritiku, ali i steklo kultni status, ističe se u najavi.

Autorovo debitantsko ostvarenje je "Accattone" (1961), drama oslonjena na neorealističku poetiku, govori o egoističnom svodniku koji se zaljubi i zbog ljubavi postaje mučenik. U vrijeme premijere film je predstavljao priličan skandal, ali naknadno stekao veliki ugled.

Dramu "Mama Roma" (1962) Pasolini je opisivao kao svojevrsnu posvetu svom mentoru Robertu Rosselliniju i njegovu glasovitom filmu "Rim, otvoreni grad". Anna Magnani je za ulogu u tom filmu nagrađena kao najbolja glumica u Veneciji.

Biblijska drama "Evanđelje po Mateju" (1964), ovjenčana Posebnom nagradom žirija u Veneciji, vjerna adaptacija evanđelja jedan je od Pasolinijevih najcjenjenijih filmova i jedino njegovo djelo koje nije naišlo na negativne odjeke u crkvenim krugovima, već je čak i hvaljen.

"Ptičice i ptičurine" (1966) humorna je drama za koju je glasoviti talijanski komičar Totò ovjenčan talijanskim Zlatnim globusom. Alegorijsko ostvarenje u formi filma ceste, Pasolinijev najdraži film, neobična je fantazija u kojoj autor u tematski fokus stavlja kršćanstvo i marksizam, pritom ostavljajući otvorenim pitanje vjeruje li osobno u nešto od toga, ili pak u oboje.

"Kralj Edip" (1967), adaptacija je znamenite Sofoklove tragedije i prvi dio tzv. "mitskog ciklusa" Pasolinijeva opusa, u kojemu se okreće tematici vezanoj uz predklasičnu i klasičnu Grčku, ali uspostavljajući odnos s tadašnjom društvenom stvarnošću.

Operna diva Maria Callas jedinu filmsku ulogu ostvarila je u Pasolinijevoj fantastičnoj drami "Medeja" (1969), slobodnoj adaptaciji glasovite Euripidove tragedije.

Satiričnom dramom "Svinjac" (1969) temeljenom na Pasolinijevu istoimenom i često izvođenom kazališnom komadu, autor kritizira i napada europsku (neposredno njemačku) srednju klasu sredine 20. stoljeća, malograđansko kapitalističko društvo i neofašističke tendencije u Europi.

Prikazat će se i "Dekameron" (1971), nagrađen Srebrnim medvjedom u Berlinu, uspješna slobodna adaptacija istoimene zbirke novela Giovannija Boccaccia, koja kroz priče iz prošlosti kritički progovara o tadašnjem društvu.
Riječ je o prvom segmentu njegove "trilogije života", filmu koji slavi mladost i uživanje u životu, a sam Pasolini u filmu tumači ulogu ambicioznog slikara freski.

Drugi dio je povijesna drama "Canterburyjske priče" (1972), a kao najatraktivniji dio trilogije izdvaja se pustolovna fantastična humorna drama "Cvijet tisuću i jedne noći" (1974), ovjenčana Velikom nagradom žirija u Cannesu, adaptirana prema pričama iz knjige Tisuću i jedna noć.

Pasolinijev film "Salò ili 120 dana Sodome" (1975) smatra se jednim od najkontroverznijih filmova 20. stoljeća, a sam redatelj smatrao ga je alegorijskim prikazom kapitalizma u kojem su materijalne vrijednosti kao i želje za konzumerističkim uživanjem i stjecanjem profita posve uništile ljudski duhovni život i humanizam.

Program je realiziran u suradnji s Veleposlanstvom Talijanske Republike u RH i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.

Tagovi: Pier Paolo Pasolini, kino Tuškanacm Silvana Mangano, Terence Stamp, Laura Betti, Toto
PROČITAJ I OVO
Neponovljivi Arsen
SJEĆANJE NA VELEMAJSTORA
Neponovljivi Arsen
ZAGREB - "Moje ime se ne izgovara javno, policija ne dozvoljava da se širi, moje ime je konspirativno ime nekih mojih drugova. Ono se ispisuje noću po zidovima po cijenu slobode, moje ime je lozinka ljubavnika. Ono se izvikuje pod vješalima, mojim su imenom samo najhrabriji krstili svoje dječake, u slijepim planinskim kućama, znajući što ih zbog toga čeka."
Umro redatelj Wolfgang Petersen
IN MEMORIAM
Umro redatelj Wolfgang Petersen
BERLIN - Wolfgang Petersen, njemački redatelj koji je režirao filmove "Air Force One" i "Oluja svih oluja", umro je u 81. godini.
Evo što donosi ovogodišnje izdanje Star Film Festa
FESTIVALI
Evo što donosi ovogodišnje izdanje Star Film Festa
SISAK - U utorak 16. kolovoza održana je službena konferencija za medije povodom devetog izdanja Star Film Festa koji će se održati u Sisku od 1. do 3. rujna 2022. godine.
Film Tvornice radnicima osvojio Grand Prix na DokuFestu
PRIZNANJA
Film Tvornice radnicima osvojio Grand Prix na DokuFestu
ZAGREB - Dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića "Tvornice radnicima" osvojio je Grand Prix na netom završenom međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest u Prizrenu.
Iran kategorički odbija bilo kakvu vezu s napadom na Rushdieja
REAKCIJE
Iran kategorički odbija bilo kakvu vezu s napadom na Rushdieja
TEHERAN - Iran je u ponedjeljak "kategorički" odbacio svaku vezu s napadom na Salmana Rushdieja, britanskog pisca i autora "Sotonskih stihova", koji je u petak više puta uboden nožem na konferenciji u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE