GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Knjižnica Umberta Eca dobit će poseban prostor u Sveučilištu u Bologni

Knjižnica Umberta Eca dobit će poseban prostor u Sveučilištu u Bologni
IMPRESIVNA ZBIRKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2021 / 10:25
Autor: SEEbiz / STA
BOLOGNA - Pokojni talijanski književnik i filozof Umberto Eco posjedovao je impresivnu zbirku od oko 44 000 knjiga. Oni će dobiti trajnu dominaciju u knjižnici Sveučilišta u Bologni sljedeće godine, proljeće ili ljeto. Knjige autora romana Ime ruže bit će poredane istim redoslijedom kao u Ecovom domu.

Sveučilište je reklo da će nakon preuzimanja Ekove biblioteke imati ogromnu priliku "dalje se baviti metodama rada i razmišljanja jednog od najpoznatijih i prevođenih talijanskih autora i intelektualaca na svijetu".

Rektor Sveučilišta u Bologni Francesco Ubertini rekao je da Ecova osobna knjižnica funkcionira kao živi organizam, a oni sami željeli bi taj njezin duh prenijeti u njezinu fizičku i virtualnu prezentaciju.

Ekova djeca, Stefano i Carlotta, također su se složila da sveučilište stvori digitaliziranu arhivu svih bilješki i primjedbi koje je Eco dodao u knjige u zbirci. Zbirka Ekovih dragocjenih 1200 drevnih knjiga i inkunabula predana je knjižnici Braidense u Milanu na digitalizaciju.

Umberto Eco smatran je jednim od najboljih suvremenih talijanskih književnika. Preminuo je od raka 2016. godine u 85. godini. Uz poznati roman Ime cvijeta, koji je preveden na više od 40 jezika, uključujući slovenski, napisao je još šest romana - Praško groblje, Foucaultovo klatno, Baudolino, Dan prije, Tajanstveni plamen kraljice Loane i Nulti broj. Ovaj je izašao 2015. godine.

Kao filozof, Eco se u početku bavio estetikom, a kasnije komunikacijom i znakovnom strukturom umjetničkog djela. Sveučilište u Ljubljani dodijelilo mu je 2007. počasni doktorat. Već tada je govorio o migracijama za koje je predviđao da će donijeti mnogo problema u europski prostor. Istodobno je ukazao na važnost povijesti iz koje bismo trebali učiti.

"Samo ako znamo prošlost, moći ćemo razumjeti sadašnjost", naglasio je.

Fotografija: New York Times

Tagovi: Umberto Eco, Sveučilište u Bologni
PROČITAJ I OVO
Plavi cvijet Zrinka Ogreste osvojio Veliku zlatnu arenu
NAGRADE
Plavi cvijet Zrinka Ogreste osvojio Veliku zlatnu arenu
PULA - Film "Plavi cvijet" redatelja Zrinka Ogreste dobitnik je Velike zlatne arene za najbolji film 68. Pulskog filmskog festivala koji je u petak navečer završen u pulskoj Areni dodjelom nagrada, a film "Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović osvojio je nagradu publike Zlatna vrata Pule.
Muzej iluzija dobio nove investitore
KULTURA I BIZNIS
Muzej iluzija dobio nove investitore
ZAGREB - Invera Equity Partners (IEP), upraviteljska tvrtka fonda vlasničkog kapitala, finalizirala je svoje ulaganje u tvrtku Metamorfoza d.o.o. (Hrvatska), uključujući podružnice u potpunom (100%) vlasništvu u Mađarskoj i Sjedinjenim Državama. IEP je tako stekao većinski (65%) udio u tvrtki i obvezao se povećati kapital tvrtke u iznosu od 3 milijuna eura.
Projekt Tome Savić-Gecana predstavljat će Hrvatsku na 59. bijenalu u Veneciji
BIJENALE
Projekt Tome Savić-Gecana predstavljat će Hrvatsku na 59. bijenalu u Veneciji
ZAGREB - Projekt "Bez naziva (Hrvatski paviljon) 2022" Tome Savić-Gecana i kustosice Elene Filipović predstavljat će Hrvatsku na 59. bijenalu u Veneciji.
BBC emitira dokumentarac na desetu obljetnicu smrti Amy Winehouse
DOKUMENTARAC
BBC emitira dokumentarac na desetu obljetnicu smrti Amy Winehouse

LONDON- Amy Winehouse najpoznatija je po svome stihu: "They tried to make me go to rehab. But I said no, no, no."

Veliki glazbeni festival u Britaniji unatoč porastu novozaraženih
ZARAZA
Veliki glazbeni festival u Britaniji unatoč porastu novozaraženih
HENHAM PARK - Od četvtrka do nedjelje tisuće ljudi će doći na glazbeni festival Latitude u istočnoj Engleskoj, što je najveće okupljanje otkako je Britanija početkom tjedna ukinula sve epidemiološke mjere
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE